Dostupni linkovi

Međunarodne i kosovske institucije kritikuju posetu Koštunice


Vojislav Koštunica, svojevremeno premijer Srbije, u poseti manastiru Gračanica na Kosvu, jun 2006. godine - iz arhive
Vojislav Koštunica, svojevremeno premijer Srbije, u poseti manastiru Gračanica na Kosvu, jun 2006. godine - iz arhive
Euleks i vlasti Kosova kritikovali su posetu lidera Demokratske stranke Srbije i bivšeg premijera Srbije Vojislava Koštunice severu Kosova tokom vikenda uz pratnju naoružanih telohranitelja. Koštunica je boravio u ovoj regiji u sklopu izborne kampanje koje organizuju vlasti u Beogradu a koje međunarodne i kosovske institucije ne priznaju.

Međunarodne i kosovske institucije ističu da Koštunica nije ispoštovao dogovorenu procedure za ulazak na Kosovo.

Kristina Herodes, portparol EULEX-a.

“Euleks nema nadležnost za odobravanje ulazaka delegacija i zvaničnika na Kosovo. Postoja veoma precizna procedura za takve situacije, koje se srpski zvaničnici u ovom slučaju nisu pridržavali. Mi tražimo od srpskih zvaničnika da se pridržavaju dogovorenih pravila. Naravno, postoji sloboda kretanja po Kosovu za građane i posetioce u privatnom svojstvu. Međutim, zvaničnici treba da poštuju utvrđena pravila”.


Arber Beka
Sličan je i stav Arbera Beke, portparola kosovske policije.

“Kosovska policija nije bila informisana o ovoj poseti kao ni prilikom dolaska drugih zvaničnika Srbije. Mi smo preneli našu zabrinutost evropskoj Misiji, što znači da je nužno legitimisanje službenih lica a naročito ako uz sebe imaju naoružanu pratnju. Kosovo je otvoreno za posete građana, ali ako se radi o posetama zvaničnika, onda treba informisati Vladu Kosova, Ministarstvo unutrašnjih poslova, da bi potom kosovska policija preduzela mere obezbeđenja, bez obzira na prirodu takvih poseta”.


Inače, u nedelju, 30. maja, u nekoliko opština na severu Kosova održavaju se lokalni izbori u organizaciji vlasti u Beogradu.

Kristina Herodes, portparol EULEX-a:

“Mislim da je poznato da Euleks ne priznaje takozvane paralelne strukture. Stoga, ne priznajemo ni izbore koji će biti održani u nedelju niti njihove rezultate”.
XS
SM
MD
LG