Dostupni linkovi

Kosovu dat vodič za liberalizaciju viza, opozicija skeptična


komesarka EU Cecilia Malmstrom i kosovski ministar za evropske integracije Vlora Citaku,14. juni 2012.
Kosovska opozicija nije ubeđena da će kosovske institucije uspeti sprovesti uslove i kriterijume zadatim u vodiču za liberalizaciju viza koji je u četvrtak u Briselu predat zvaničnicima Vlade Kosova.

Ovaj vodič obuhvata spisak reformi koje Kosovo mora da sprovede u odnosu na slobodu kretanja, povratak i reintegraciju, sigurnost dokumenata, upravljanje granica i migracije, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i na elementarnim pravima.

“Da li i kada će putovanje bez viza postati realnost zavisi od posvećenosti Vlade da primeni na terenu ove teške reforme”, izjavila je komesarka EU za unutrašnje poslove Cecilia Malmström.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga pozdravila je odluku EU da kosovskim institucijama preda vodič za viznu liberalizaciju, te je izrazila spremnost i posvećenost kosovskih institucija da rade na ispunjavanju kriterijuma i obaveza koje proizilaze iz ovog vodiča.

Proces liberalizacije viza će pomoći kosovskim institucijama da prodube reforme u jačanju demokratskih institucija, vladavine prava, kao i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade Kosova ističu da je dobijanje vodiča za viznu liberalizaciju još jedna potvrda da se Kosovo sigurnim koracima kreće ka evrointegracijama i da će se rad u tom pravcu isplatiti konkretnim rezultatima za građane Kosova.

Vlada je takođe obećala da će se zahtevi koji se odnose na sigurnost dokumenata, upravljanje granica, elementarna prava i povratak i reintegraciju tretirati kao prioriteti kako bi se ovaj proces okončao što pre.

Vlada nije sposobna

Opozicija na Kosovu, međutim, skeptična je po pitanju ispunjavanja kriterijuma koje ovaj dokumenat zahteva. Poslanik ispred Demokratskog saveza Kosova, Arben Gashi, tokom sednice Skupštine Kosova u četvrtak kazao je da izvršna vlast u zemlji neće moći ispuniti predviđene uslove za liberalizaciju viza.

Vlada nije sposobna da se bori protiv korupcije, organizovanog kriminala i trgovine ljudima, ocenjuje Arben Gashi.

“Proces vizne liberalizacije predstavlja poseban proces za Kosovo i sadrži teške uslove. Prvi uslov je borba protiv organizovanog kriminala, a ova Vlada nije sposobna da se time bavi. Drugi uslov je borba protiv korupcije, i ponovo, Vlada nije sposobna za to jer je sama deo toga. Treći uslov je borba protiv trgovine ljudima, a ova Vlada i njeni predstavnici su uključeni u te procese. Potom sledi borba protiv trgovine drogom, vladavina zakona – a znate da se u svim međunarodnim izveštajima ocenjuje da Kosovo ima problema sa vladavinom zakona”, kazao je Gashi.

On je dodao da će se politička partija kojoj on pripada angažovati za usvajanje svih potrebnih zakona za proces vizne liberalizacije, ali dodaje da će taj put biti veoma dugačak i težak.

S druge strane, poslanik iz vladajuće Demokratske partije Kosova, Shaip Muja, Gashijevo izlaganje je ocenio televizijskim reklamiranjem.

“Stavovi Vlade su usklađeni po svim ovim negativnim pojavama. Znamo šta DSK radi, to govori i njihovo biračko telo”, kazao je on.

Inače, Kosovo je poslednja zemlja u regionu koja će se baviti procesom vizne liberalizacije. Stručnjaci za evrointegracije ističu da vodič ipak predstavlja dobru vest za Kosovo.

Shenoll Muharremi u izjavi za RSE dodaje da fokus kosovskih vlasti treba biti na sprovođenje reforma i kriterijuma, te da se ovaj proces ne treba koristiti za političku propagandu.

“Kosovo nema druge alternative osim Evrope, tako da mora da ispuni ove uslove. Pitanje je koliko će dugo trebati Prištini za to? Prema tome, fokus treba biti na reforme. Trebamo uraditi sve kako bi završili sa ovom izolacijom u kojoj se građani nalaze. Trebamo pomognuti kosovskim biznisima da se razviju kako bi Kosovo imalo održivo socio-ekonomsko stanje, u kojem bi građani mogli da okuse mogućnosti slobodnog kretanja”, kazao je Muharremi.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

XS
SM
MD
LG