Dostupni linkovi

Kosovsko pravosuđe vidno napredovalo


Okružni sud u Prištini
Okružni sud u Prištini
Na proslavi Dana pravde na Kosovu rečeno je da država korak po korak počinje da primenjuje demokratske vrednosti i da je poslednjih godina zabeležen vidan napredak, bez obzira što je sever zemlje izvan sistema. Međunarodni predstavnici međutim naglašavaju da sudstvo u takvoj situaciji nikada ne može biti u potpunosti nezavisno i nepristrasno, zbog čega taj zadatak ostaje stalno aktuelan.

Proslavu je organizovalo kosovsko Ministarstvo pravde u saradnji sa Kancelarijom predsednika Kosova, a uz podršku Američkog udruženja pravnika i USAID-a.

Kosovo je na dobrom putu ka stvaranju nezavisnog, nepristrasnog, efektivnog i profesionalnog pravosuđa, ka zaštiti zakonitosti i Ustava zemlje, što je garant vladavine prava, kazao je u ponedeljak vršilac dužnosti predsednika Kosova, Jakup Krasniqi.
Krasniqi: Opredeljujući se za demokratske vrednosti u oblasti pravde, Kosovo korak po korak počinje da ih primenjuje u praksi.

„Opredeljujući se za demokratske vrednosti u oblasti pravde, Kosovo korak po korak počinje da ih primenjuje u praksi. Te se vrednosti ostvaruju u uslovima slobode i jednakosti“,
kazao je Krasniqi.

On je dodao da je Skupština Kosova usvojila stotine novih zakona, ali je naglasio da je ono što važno za zemlju borba protiv korupcije i kriminala.

„Kosovu je više nego ikad potrebna kredibilna pravda, moralno čista, profesionalna i efektivna, koja će biti glavna u borbi protiv korupcije i kriminala. Ovu borbu treba najpre da počne od svojih redova, tako što će štititi organe pravde od korupcije i kriminala“, naveo je Krasniqi.

Šesnaesti januar je izabran za proslavu Dana pravde pošto su kosovski tužioci i sudije prvi put na ovaj datum pre deset godina položili zakletvu, kazao je Sylejman Sopa, stalni sekretar u Ministarstvu pravde. On je dodao da je na Kosovu od tada zabeležen napredak u ovoj oblasti sa izuzetkom severa zemlje.

“Tokom poslednjih godina, a naročito nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, naša zemlja je zabeležila vidan napredak u vladavini prava i zakona, bez obzira što sever i dalje ostaje pogodno mesto za ilegalna i protivustavna delovanja, kao što su organizovani kriminal i korupcija”, kazao je Sopa.

"Kosovo nije samo"

Prelaznim odredbama Ustava Kosova, koji je usvojen 2008. godine, propisana je revizija podobnosti za stalna imenovanja svih sudija u skladu sa posebnim procesom imenovanja koji nadgleda nezavisna sudska i tužilačka komisija.

Bernard Rebatel, zamenik rukovodioca u oblasti pravosuđa u EULEX-u, povodom proslave Dana pravde kazao je:
Dokumenta u sudu u Mitrovici

„Kao misija za vladavinu zakona, EULEX je veoma posvećen svom mandatu da pomogne vlastima na Kosovu u njihovoj jakoj volji i odlučnosti da uspostavi vladavinu prava u korist svih ljudi. Znam da ljudi na Kosovu imaju visoka očekivanja od kosovskih vlasti kao i od EULEX-a, naročito u oblasti pravosuđa. To treba uvek da imamo u vidu i da radimo po najvišim profesionalnim standardima. Mi ćemo nastaviti sa doprinosom u sprovođenju vladavine prava, koje će važiti za sve ljude na Kosovu“.

Patricia Rader, direktor misije USAID-a, pozdravila je napredak na Kosovu u oblasti pravosuđa, ali je dodala da je ostalo još mnogo toga što se mora uraditi.

“Ne smemo nikada pretpostaviti da je sudstvo u potpunosti nezavisno, nepristrasno i transparentno. Posvećenost Kosova, vaša i naša posvećenost ovoj oblasti, mora se svakog dana obnavljati. Znam da to nije lako, ali ja sam ovde da vas uverim da Kosovo nije samo”, rekla je Rader.

U poslednjem izveštaju Transparency International-a, navedeno je da je na Kosovu povećan stepen korupcije, u kome je sudstvo na drugom mestu kao najkorumpiraniji sektor.
XS
SM
MD
LG