Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovski Srbi: Dijalog je neophodan


Dragan Velić

Kosovski Srbi očekuju da UNMIK i Euleks pokrenu dijalog između Prištine i Beograda o sprovođenju Plana od šest tačaka, ocenjujući da je to važan put ka relaksaciji odnosa i rešavanju svakodnevnih problema Srba na Kosovu.

Razgovore o pitanjima iz Plana generalnog sekretara UN, koji predviđa veća prava za srpsku zajednicu, treba što pre početi u skladu sa Rezolucijom 12 44 Saveta bezbednosti UN, kaže predsednik SNV Kosova Dragan Velić. Prema njegovim rečima bez obzira na protivljenja albanske strane rešenja problema treba tražiti u okviru UN.

“Neophodno je krenuti i da se o tim glavnim temama koje je generalni sekretar UN dao u smislu poštovanja Rezolucije 12 44 i mandata koji imaju UN i UNMIK i razgovore o 6 tačaka je ključna stvar u smislu daljih relaksacija odnosa i rešavanja pitanja na Kosovu. Tako da u ovom trenutku treba krenuti od rešavanja tih običnih pitanja preko ekspertskih grupa i sigurno da bi trebalo da se uključe obe strane”, kaže Velić.

Vlada u Beogradu insistira da razgovori sa UNMIK-om rezultiraju sprovođenjem plana o šest tačaka. O tome je šef UNMIK-a Lamberto Zanijer nedavno razgovarao sa vlastima u Beogradu. Očekuje se da rezultate tih razgovora Zanijer prenese kosovskoj Vladi. Ali zvanična Priština ostaje pri stavu da ne pristaje na razgovore o planu od šest tačaka, već samo na dijalog o praktičnim problemima Albanaca i Srba.

Srbi koji učestvuju u radu institucija Kosova traže da dve strane nađu kompromis po pitanju dijaloga. Šef poslaničke grupe Samostalne liberalne stranke, SLS, u Skupštini Kosova Bojan Stojanović ocenjuje da se dva strane postavljanjem uslova za učešće u dijalogu vraćaju politici prošlosti i koja nije dovela do rezultata već samo isključivosti.

“Ja mislim da treba da obratimo pažnju da su u pitanju ljudi, da je deset godina prošlo, da mora da se razgovara i jedna i druga strana moraju da naprave neki pomak napred, da dođe do nekog popuštanja, jer u protivnom ovde nećemo imati budućnost, jer ide septembar imaćemo problema sa obrazovanjem, zdravstvom”, kaže Stojanović.

Prema rečima Velića, UNMIK i Euleks bi kao međunarodne misije koje imaju mandat na Kosovu trebalo da proces razgovora pokrenu i na razna kočenja odgovore u skladu sa Rezolucijom 1244.

“Ovo o čemu sada predstavnici albanskih patrija, lideri Albanaca i predstavnici privremenih institucija insistiraju i kažu da neće oni van ovoga razgovarati to nije dobar put a da za tako nešto postoje mehanizmi koje međunarodna zajednica može da iskoristi kako bi se privoleli na razgovore i na rešavanje problema na Kosovu”, rekao je on.

Planom o šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna predviđen je dijalog o tehničkim pitanjima između Prištine i Beograda. To se odnosi na rešavanje problema u policiji, pravosuđu, carini, saobraćaju, telekomunikacijama i zaštiti kulturnih i verskih objekata. Srbi bi time dobili veća ovlašćenja u sredinama u kojima su većina. Međutim, Priština odbacuje taj Plan navodeći da se njime narušava Ustav Kosova.

Stojanović traži da vlasti objasne šta konkretno sadrže rešenja u planu i kako će se primeniti u srpskim sredinama.

“Moramo da budemo svesni činjenice da neke buduće sukobe predupredimo upravo razgovorima, da jednom budemo pametni i da proaktivno delujemo. Ono što se može videti to je možda zamržavanje trenutno situacije na severu, ja ne vidim kako će da funkcioniše carina i ostali segmenti u Štrpcu, Vitini, na centralnom Kosovu.”

“Plašim se da to nije dobro, umereno izračunato, zato pozivam da Beograd i Priština sednu i porazgovaraju o tome i mislim da jedino tako možemo doći do nekog rešenja.”, istakao je Stojanović.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG