Dostupni linkovi

Kosovski mediji bojkotuju Vladu


Dnevni listovi Kosova 3. maja
Dnevni listovi Kosova 3. maja
Kosovski dnevnici su u četvrtak izgledali drugačije nego obično. Na naslovnim stranama je objavljen logo na kojem piše "Prestanite s igrama", dok su delovi novina u kojima se obično izveštava o radu državnih institucija, zatamnjeni.

Na Svjetski dan slobode medija, svi štampani i elektronski mediji su jednoglasno odlučili da bojkotuju državne institucije, Parlament, Vladu, Predsedništvo i političke stranke.

Bojkotu se čak pridružila i Radio-televizija Kosovo, odlučivši da po prvi put od svog osnivanja 1999. godine ne emituje sednicu parlamenta.

Razlog za ovaj potez kosovskih medija su amandmani na Krvični zakon, koje je Skupština Kosova usvojila 20. aprila 2012 godine. Amandmani sadrže članove zakone prema kojima se kleveta tretira kao krivično delo i prema kojima novinari moraju otkriti svoje izvore ili se suočavaju sa krivičnim gonjenjem.

Mediji protestuju zbog članova 37. i 38. novog krivičnog zakona. Prema Članu 37, "autor informacije snosi krivičnu odgovornost ako je krivično delo učinjeno objavljivanjem informacije u novinama, drugim štampanim medijima, na radiju, televiziji, na internetu ili putem drugih medija."

Ovaj član zakona ne objašnjava dovoljno jasno šta se podrazumeva pod krivičnim delom.

Član 38. navodi da će novinari biti "krivično odgovorni" u slučajevima kada odbiju da otkriju njihiove izvore kako bi se sprečio "napad koji se sastoji od direktne pretnje po život ili lični integritet" ili da bi se sprečilo "kriminalno delo za koje je propisana minimalna zatvorska kazna od najmanje tri godine".

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga još nije razmotrila zakon i njena odluka će biti presudna za to da li će zakon postati pravosnažan ili će biti vraćen parlamentu na daljnje razmatranje.

Po zakonu, Parlament Kosova ima 15 dana po usvajanju da prosledi usvojeni zakon predsedniku. Predsednik onda ima osam dana da ga odobri ili odbaci.

Ako predsednik ne poduzme ništa, zakon automatski postaje pravosnažan i biće objavljen u Službenom glasniku.

Reporteri bez granica (RSF) su pozvali kosovsku predsednicu da "odbije odobravanje novog krivičnog zakona i vrati ga u narodni parlament kako bi bio promenjen i prilagođen međunarodnim standardima. Predsednica se mora jasno izjasniti da ne želi da učestvuje ni na koji način u ovoj vrsti ponašanja, koje šteti novinarima."

RSF je ocenio delove Krivičnog zakona neprihvatljivim i "jasno uperenim na ušutkivanje one vrste novinarstva i istraživačkog izvještavanja zbog kojeg se vlada oseća neugodno".

Kosovo ima osam dnevnih listova i 105 elektronskih medija, 84 radio stanice i 21 televizijsku stanicu.
XS
SM
MD
LG