Dostupni linkovi

Kosovski izbori - čuda i neuspesi


Pristalice DPK-a, na čijem je čelu Hashicm Thaci, slave izbornu pobedu na ulicama Prištine, decembar 2010.
Kosovski politički lideri i dalje nastavljaju sa ocenama kosovskih parlamentarnih izbora. Dok predsednik Demokratske Partije Kosova i premijer u ostavci Hashim Thaçi tvrdi da su izbori bili u skladu sa demokratskim standardima, predsednik Demokratskog Saveza Kosova, Isa Mustafa i ostali politički predstavnici ocenjuju da je ovaj proces bio manipulisan i nepravilan.

Tokom poslednjeg obraćanja medijima za ovu godinu Thaçi je rekao da se 12. decembra desilo, kako je rekao, čudo na Kosovu, pošto se izborni proces završio veoma uspešno.

„Izbori 12. decembra bili su ispit koje je odlično položen od strane političkog spektra i građana. Bili su najbolje organizovani izbori u političkoj istoriji Kosova. Bili su slobodni i demokratski izbori koje su pozdravili SAD i EU“,
kazao je Thaçi.

On je dodao da će odmah nakon ponavljanja izbora 9. januarau nekoliko opština na Kosovu, kao predsednik pobedničke partije, formirati novu vladu, i najavio da će sledeći predsednik zemlje biti novo lice za Kosovo.

Kurti: Siromaštvo i nezaposlenost su povećani, paralelne strukture Srbije su i ove godine bile tolerisane, država Kosovo nije kontrolisala granice ni u 2010. godini, a Mitrovica i dalje ostaje podeljena.
Sa druge strane, lider DSK-a, Isa Mustafa kaže da poslednji izbori nisu doneli pouzdane rezultate, zato što su bili manipulisani, te prema tome za njega nisu bili ni legitimni. Mustafa predviđa da će se u jesen 2011. godine organizovati nov izborni proces koji će biti bolje pripremljen.

„Smatramo da ovi izbori ne pružaju stabilnost organima kao ni održivost vlade za predstojeći period, i smatramo da se treba pronaći jedno privremeno rešenje kako bi se institucijama osiguralo rad“,
kazao je Isa Mustafa.

Albin Kurti, lider pokreta Samoopredeljenje koji je na izborima osvojio treće mesto, u svom poslednjem obraćanju nije govorio toliko o izborima, ali je za odlazeću godinu kazao da se nijedan od velikih problema sa kojima se Kosovo suočava nije rešio.

„Svi ključni problemi iz 2009. su preneseni i u 2010 godine, kada su bili još više intenzivirani. Siromaštvo i nezaposlenost su povećani, paralelne strukture Srbije su i ove godine bile tolerisane, država Kosovo nije kontrolisala granice ni u 2010. godini, a Mitrovica i dalje ostaje podeljena“, kazao je Kurti.
XS
SM
MD
LG