Dostupni linkovi

Kosovski stručnjaci: Sporazum sa Srbijom treba ratifikovati


Jedna od sednica Skupštine Kosova
Priština bi trebalo da ratifikuje sporazum sa Beogradom, bez obzira kako će po tom pitanju postupiti Srbija, kažu kosovski pravni stručnjaci.

Zvaničnici u Beogradu su u nekoliko navrata kazali da Skupština Srbije neće ratifikovati sporazum sa Kosovom, s obzirom da Srbija ne priznaje Kosovo i da tako ne priznaje ni njen međunarodni subjektivitet.

Profesor Riza Smaka navodi da bez obzira kako se Srbija bude ponela u tom slučaju, Kosovo mora pokazati ozbiljnost i ispoštovati ustavne i pravne akte.

„Svaki međunarodni sporazum se mora ratifikovati kako bi stupio na snagu i proizveo pravne efekte“, kaže Smaka.

On očekuje da će premijer Kosova u Skupštini predstaviti konačan sporazum, kao i plan njegove primene, te da će se nakon debate on ratifikovati.

„Mislim da naša zemlja mora da ratifikuje sporazum bez obzira šta odluči politika u Beogradu, jer ćemo time pokazati političku zrelost, ozbiljnost, kao država koja izvršava međunarodne obaveze“, dodao je profesor Smaka.

U međuvremenu, profesor međunarodnog prava, Afrim Hoti, navodi da je ratifikacija sporazuma potvrda postignutog sporazuma u procesu pregovora.

„Kosovo nema nijedan razlog da sledi put Srbije. Takva pitanja su regulisana Ustavom svake zemlje. U slučaju Kosova, ovakvom sporazumu je obavezno potrebna ratifikacija u Skupštini“, kazao je Hoti.

Hoti dodaje i da viši pravni akti jasno određuju pitanje ratifikacije, kako na Kosovu tako i u Srbiji, iako se Beograd, kako kaže, može pozvati na jednu zakonsku mogućnost koja omogućava da sporazumi u nekoliko slučajeva mogu proći i bez ratifikacije.

„Neki sporazumi mogu da stupe na snagu i bez ratifikacije, ukoliko ih postignu visoki državni zvaničnici, uključujući tu predsednika i premijera zemlje, uz uslov da ti sporazumi nisu prevazišli ovlašćenja ta dva autoriteta“, kazao je Hoti.

Kada su u pitanju međunarodni sporazumi, strane preuzimaju odgovornost za njihovo poštovanje. Na taj način države pokazuju ozbiljnost, dobijaju međunarodni kredibilitet, naglašava profesor Riza Smaka.

„Ukoliko Srbija ne ratifikuje sporazum, to je njen problem. Motivi su poznati. Ali, ona će u tom slučaju izaći kao gubitnik jer ne ispunjava državne obaveze, nije ozbiljna, i gubi kredibilitet kod EU“, kazao je Smaka.

Sporazumi se inače u Skupštini Kosova ratifikuju dvotrećinskom većinom glasova poslanika.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

XS
SM
MD
LG