Dostupni linkovi

Kosovski Srbi protestuju na Jarinju


Mitrovica
Mitrovica
Američki vojnici iz sastava KFOR-a postavili su oko 9.30 časova kontrolni punkt na putu Leposavić - Raška ispred prelaza Jarinje, na severu Kosova gde su se Srbi od utorka ujutro okupili protestujući zbog najavljene primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

KFOR je na ovom putu izašao sa više oklopnih vozila, postavio kontrolni punkt i vrši kontrolu saobraćaja.

Iz oba pravca se naizmenično propuštaju vozila, a kontrolu na samom prelazu Jarinje obavlja osoblje Euleksa. U neposrednoj blizini nalazi se i pet, šest vozila MUP-a Srbije. Područje oko Jarinja, na kosovskoj strani, povremeno nadleće i helikopter KFOR-a.

Kosovski Srbi su se okupili u ranim jutarnjim satima da bi, kako navode, iskazali neslaganje da se na tom mestu od 10. decembra primenjuje sporazum o integrisanom upravljanju prelazima. Okupljeni ističu da ne žele uspostavljanje granice između Srbije i Kosova.

U severnoj Mitrovici oko 7.30 sati oglasile su se sirene za uzbunu, što je predstavljalo poziv građanima za protest. Situacija je na Jarinju mirna, a na licu mesta nalaze se i pripadnici MUP-a Srbije.

Okupljeni građani na delu prelaza Jarinje, od Raške ka Leposaviću, uklonili su nekoliko betonskih ivičnjaka, gde su do ponedeljka izvođeni radovi na uspostavljanju integrisanog prelaza Jarinje. Radnici, međutim, u utorak nisu nastavili radove.

Saobraćaj na relaciji Raška-Leposavić preko Jarinja nije obustavljen i da se odvija nesmetano u oba pravca. Na mestu gde su izvođeni radovi, nalaze se automobili sa srpskim kosovsko-mitrovačkim registarskim tablicama.

U severnoj Mitrovici su zbog okupljanja Srba na Jarinju i sirena za uzbunu koje se povremeno čuju u školama u ovom delu grada skraćeni časovi. Nastava nije obustavljena, ali su u osnovnim i srednjim školama zbog okupljanja na Jarinju časovi skraćeni na pola sata.

Predstavnik Srba iz severne Mitrovice Krstimir Pantić nedavno je najavio mogućnost blokade puteva i prelaza ukoliko Srbi sa severa Kosova ne budu dobili tražene garancije u pogledu primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Predstavnik Srba iz Leposavića, opštine na krajnjem severu Kosova, Slavko Stevanović izjavio je da protestom građani na Jarinju žele da na demokratski način upute poruku da ne žele granicu između Srbije i Kosova.

Stevanović je naveo da se okupljeni građani neće protiviti nastavku radova, niti će to sprečavati bilo kakvim nasiljem.

Prema njegovim rečima, oni su se okupili da bi na demokratski način iskazali nezadovoljstvo i pokazali da ne žele granicu sa Srbijom.

"Nemamo nikakve specijalne planove, ovde smo se okupili, tu ćemo ostati do daljnjeg", rekao je on.

Stevanović je naglasio da na tom mestu nikada nije bila granica, ni granični prelaz.

"Ovde ne želimo kosovsku carinu. Ne želimo albanske institucije i ne želimo kosovsku policiju", rekao je novinarima Stevanović.

"Mi ne prihvatamo carinu niti bilo kakvu granicu na području između Kosova i centralne Srbije", rekao je Stevanović, podsetivši da su srpski predstavnici četiri opštine sa severa Kosova doneli zaključke koji ih obavezuju.
XS
SM
MD
LG