Dostupni linkovi

Kosovski servis slavi 15 godina: Profesionalizam i posvećenost javnosti


Program na albanskom jeziku Radija Slobodna Evropa 8. marta obeležava 15.godišnjicu rada. Prva emisija je emitovana samo dve nedelje pre vazdušnih napada NATO na vojne i policijske ciljeve u Srbiji. Jedan od prvih priloga bio je izveštaj međunarodne istraživačke ekipe o ubistvu 45 albanskih civila od strane srpskih bezbednosnih snaga u Račku. U to vreme, program na albanskom jeziku je imao samo jednu 30-minutnu emisiju sa dva dopisnika u Prištini. Danas, program na albanskom, ima četiri emisije dnevno, na kojima radi ekipa od 20 ljudi u Prištini, Skoplju, Tirani, Briselu i u Pragu.

Kosovski servis Radija Slobodna Evropa (Radio Evropa e Lirë) u kosovskom društvu uživa veliko poštovanje i kredibilitet zahvaljujući tačnosti, objektivnosti, nepristrasnosti i fer izveštavanju, kažu zvaničnici, građani i strani poznavaoci medijskih prilika.

Oni smatraju da ovaj program predstavlja most izmedju gradjana i institucija, i da je medij koji je uspostavio standarde profesionalizma i produktivnosti unutar kuće RSE.

Predsednik RSE u ostavci, Kevin Klose, kaže da je Kosovski servis uvek imao specifične odgovornosti koje je ispunio sa velikom energijom i posvećenošću u odnosu na sve ostale servise Radija Slobodna Evropa.

“Upoređujem ga sa najboljim od najboljih u dugoj istoriji Radija Slobodne Evrope. Iako je samo 'tinejdžer', ima dragocenu mudrost koja je bila deo istorije i, da kažemo, deo DNK-a RSE od osnivanja 1950.

Hvala kosovskom servisu! Slušateljima – hvala što nas slušate, hvala na interakciji sa nama, što delite poglede sa nama, i zajedno se nadamo vašoj snažnoj, pozitivnoj, uspešnoj i mirnoj budućnosti, a mi ćemo nastaviti da budemo na vašoj usluzi”
, poručio je predsednik Klose u svojoj čestitki.

Zasluženo poverenje

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, kosovskom servisu je čestitala na profesionalizmu i objektivnosti tokom svih ovih godina. Ona je kazala da je program na albanskom jeziku osnovao forum u koji su uključeni svi politički akteri, a koji sve političare čini odgovornim i transparentnim u njihovom poslu.

“Istovremeno, RSE je doprineo u izgradnji mosta između gradjana i institucija, i često nam skretao pažnju na potrebe i zahteve naših gradjana, što je prioritet izgradnje uspešne demokratije”, kazala je Jahjaga u video-poruci.

U vreme osnivanja albanskog programa, direktor Balkanskog servisa RSE bio je Nenad Pejić, sadašnji glavni i odgovorni urednik programa RSE. Prisećajući se tih dana, Pejić kaže da mu nije bilo teško pokrenuti program s obzirom na to da je mnoge kolege, profesionalce, sa Kosova znao od ranije.

Za vreme rata na Kosovu, navodi on, problem je bio kako osigurati informacije sa Kosova koje su tačne, a u situaciji kada su svi novinari ili uhapšeni ili oterani?

„Ali, kolege iz redakcije na albanskom jeziku nisu nikad iznevjerile - ostali su u Prištini. Znam da sam jednom uveo pravilo da niko u redakciji ne objavljuje imena naših reportera. Ja sam jedini znao ko mi šalje informacije odnosno izvještaje pa smo ih mi u redakciji čitali. Bili smo nekada i naivni pa smo, naprimjer, u programu rekli da nam je izvještaj poslao kolega sa Kosova iako smo znali da je to uradila kolegica. Zavaravali smo tragove”, kaže Pejić.

“I danas sam impresioniran redakcijom na albanskom jeziku, sa mladošću i energijom koju ta redakcija pokazuje, sa znanjem svjetskih jezika, novinarskim znanjem.Trebalo bi se od vas - drage kolege - dosta toga naučiti”, poručio je Pejić.

Arbana Vidishiqi
Arbana Vidishiqi
Šefica kosovskog servisa, ujedno i dopisništva u Prištini, je Arbana Vidishiqi. Ona navodi da je tokom svakodnevnog rada, u centru pažnje uvek građanin Kosova i da će tako ostati i u budućnosti.

„Tražeći jednu reč koja najbolje opisuje naš rad novinara na RSE ovih godina, naišla sam na citat koji glasi – 'Vest ne može promeniti svet, ali činjenice mogu'. Reč koju sam tražila bila je poverenje. Naš dan uvek počinje podsetnikom koliko je važna i snažna tačna informacija. U tom kontekstu želela bih da izrazim zahvalnost osoblju RSE na naporima da informacije učine pristupačnim“, kazala je ona.

Elez Biberaj, direktor euroazijskog sektora Glasa Amerike kaže da je kosovski servis RSE uvek nudio “tačne, balansirane i proširene vesti i informacije, promovirajući tako demokratiju, dobru vladavinu, mir i stabilnost u jednom napetom ali važnom region Evrope”.

“Vaše objektivno novinarstvo i posvećenost da omogućite javnosti da bude informisana o zemlji i o svetu, doprinelo je tome da uživate njeno poverenje”, kazao je Biberaj.

Kao organizacija i kao pojedinci, često i u nesigurnim okolnostima, pioniri ovog servisa su uspostavili standarde profesionalizma i produktivnosti, što je predstavljalo model za sve na RSE, kazao je Jeffrey Trimble bivši direktor emitovanja na RSE, a sadašnji zamenik direktora Međunarodnog biroa za emitovanje.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG