Dostupni linkovi

Kosovo žali za američkim vojnicima


Upisivanje u knjigu žalosti u Ambasadi SAD
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00
Direktan link

Kosovski zvaničnici upisali su se u knjigu žalosti u američkoj ambasadi u Prištini, povodom napada na američke vojnike na aerodromu u Frankfurtu, za šta je osumnjičen nemački državljanin poreklom sa Kosova (RSE, 3.3.2011)

Kosovske institucije i mnogi građani oštro su osudili ubistvo dvojice i ranjavanje druge dvojice američkih vojnika na frankfurtskom aerodromu u sredu poslepodne, za šta je osumnjičen nemački državljanin poreklom sa Kosova.

Nemačka policija je rekla da je napadač, 21-godišnji Arid Uka, priznao napad na američke vojnike.

Ministar unustrašnjih poslova pokrajne Hasen, Boris Rein, je rekao da policija sumnja da je Uka bio islamista ali da nije da bio deo neke terorističke mreže.

Nemački federalni istražitelji su rekli da sumnjaju da je motiv napada bio islamizam.
Behgjet Pacolli: Narod Kosova izražava bol za one koje su izgubili živote


Predsednik Kosova, Behgjet Pacolli je u telegramu saučešća upućenom predsedniku SAD-a, Baracku Obami, kazao da oštro osuđuje ovaj akt.

“Veoma sam tužan i ogorčen zbog ovog napada koji je oduzeo život dvojici Amerikanaca i ranio još dvojici. Ali, molimo se za njihov brz oporavak. Ceo narod Kosova izražava bol za one koje su izgubili živote”, kazao je Pacolli u telegramu, dodajući još da narod Kosova veoma dobro razume požrtvovanje i posvećenost američkih vojnika koji su služili na Kosovu od 1999. godine.

Saučešće američkom narodu izrazio je i premijer Kosova Hashim Thaci, nakon što se upisao u knjigu žalosti u američkoj ambasadi u Prištini.

„U ime Vlade Kosova i naroda Kosova izražavam iskreno saučešće predsedniku Obami, vladi SAD-a, narodu za tragediju koja se juče desila. Delo nijedne ličnosti neće oštetiti dobre odnose između Kosova i SAD-a. Naše prijateljstvo je večno, evroatlanskih vrednosti. Napadnuti vojnici predstavljaju i vrednosti mog naroda – vrednosti mira i slobode“

Saradnja u istrazi

Skupština Kosova danas počela je sednicu minutom ćutanja za žrtve.

Autobus američke vojske sa rupama od metaka nakon napada na američke vojnike na frankfurtskom aerodromu, 2. mart 2011. godine
Predsednik skupštine, Jakup Krasniqi, izrazio je saučešće američkom predsedniku, američkoj vojsci, narodu i porodicama ubijenih.

“Poštovani građani, danas u svoje i u vaše ime izražavam duboko sažaljenje zbog krivičnog dela koje je počinjeno juče na frankfurtskom aerodromu. U ime građana Kosova koje predstavljamo, u ime poslanika i vladinog kabineta, izražavam iskreno saučešće predsedniku SAD-a, američkoj vojsci, narodu i porodicama ubijenih. Molim sve poslanike za minut cutnje“, kazao je predsednik skupštine Krasniqi.

Ambasada SAD u Prištini zahvalaila je kosovskim vlastima i građanima na izrazima saućešća i podrške.

"Mi smo veoma svesni da je narod Kosova također šokiran ovim gnusnim činom koji je napad i na njihove vrednosti i tradiciju. Čin pojedinca neće ni na koji način uticati na duboko i trajno prijateljstvo između naše dve zemlje ili na izvanredno tople i bliske odnose između naših naroda i vlada", navodi se u saopštenju američke ambasade.

Sa druge strane, Policija Kosova izrazila je spremnost da sarađuje sa nemačkim vlastima u vezi ovog slučaja, ali je odbacila sve mogućnosti o učešću Uke u teroritičkim aktima na Kosovu.

Policija Kosova je obavestila, na osnovu informacija koje poseduje, da je Uka rođen 8. februara 1990. godine i da je iz Mitrovice. Međutim, policija nije bila u mogućnosti sa saopšti više detalja o tome s kim je on živeo u Nemačkoj, kao i koga od porodice ima na Kosovu.

Individualni čin

Portparol Policije Kosova, Brahim Sadriu, kazao je da je policija spremna da sarađuje sa nemačkim vlastima u ovom slučaju.

“Policija Kosova ima veoma dobru saradnju sa policijom Nemačke, ali i u ovom konkretnom slučaju počela je saradnja. Više o tome ne mogu da vam kažem, pošto je slučaj pod istragom Nemačke, a mi smo još uvek samo saradnici u okviru sporazuma o saradnji koji su na snazi”, kazao je Sadriu.

I portparol Policije Kosova, Sadriu, kaže da preliminarne istrage nisu pokazale veze Uke u terorističkim napadima na Kosovu.
Građani Prištine oštro osuđuju napad koji se desio u Frankfurtu i traže da se slučaj istraži do kraja kako bi se saznao motiv ovog napada.


„Uradili smo proveru u našem informativnom sistemu policije, i isti nije registrovan u našim registrima za anti-teroristička dela na Kosovu“, kazao je Sadriu.

I građani Prištine oštro osuđuju napad koji se desio u Frankfurtu. Oni kažu da se slučaj treba istražiti do kraja kako bi se saznao motiv ovog napada.

Ylber Mullaademi iz Prištine izrazio je žaljenje za ovaj slučaj.

„Veoma nam je žao, znajući da je Amerika mnogo doprinela slobodi Kosova. Prema tome smatram da se ovaj slucaj treba tretirati individualno, imajući u obzir da su Albanci veoma povezani sa Amerikom“, kazao je Mullaademi.

Fadil Sadikaj smatra da ovaj slučaj ne sme da utiče na prijateljstvo između Albanaca i Amerikanaca.

„Jako mi je žao osoba koje su izgubile život, i žao mi je što je počinitelj ovog čina sa Kosova. Ali, verujem da svi znaju da su Kosovari i Albanci proamerički okrenuti, a počinjeno delo je individualno i treba biti tako i tretirano“, kaže Sadikaj.

Ko je Arid Uka?

Ko je Arid Uka?

Kosovske vlasti još uvek nisu uspele da dođu do više informacija o Aridu Uka.

Policija Kosova izrazila je spremnost da sarađuje sa nemačkim vlastima u vezi ovog slučaja, ali je odbacila sve mogućnosti o učešću Uke u teroritičkim aktima na Kosovu.

Policija Kosova je obavestila, na osnovu informacija koje poseduje, da je Arid Uka rođen 8. februara 1990. godine i da je iz Mitrovice. Portparol Policije Kosova, Brahim Sadriu, kaže da preliminarne istrage nisu pokazale veze Uke u terorističkim napadima na Kosovu.

„Uradili smo verifikaciju na našem informativnom sistemu policije, i isti nije registrovan u našim registrima za anti-teroristička dela na Kosovu“, kazao je Sadriu. On nije bio u mogućnosti da kaže više detalja o tome s kim je Arid Uka živeo u Nemačkoj, kao i koga od porodice ima na Kosovu.

Sadriu je dodao da će Policija Kosova u narednim danima biti spremna da dođe do dodatnih informacija o napadaču, nakon zahteva nemačkih vlasti.

“Trenutno, ne posedujemo nikake informacije o ovom pitanju, ali u budućnosti, u svojsvu saradnje sa vlastima Nemačke, možda će doći do nečega više. Ali, pošto se ovo sve desilo u Nemačkoj, bez zahteva nemačkih vlasti mi ne možemo da delujemo“, kazao je Sadriu.
XS
SM
MD
LG