Dostupni linkovi

Kosovska policija za sada samo patrolira oko manastira




Amra Zejneli

Ispred manastira Gračanica od ponedeljka više ne stoje pripadnici KFOR-a, koji su ovaj manastir čuvali godinama.

Bez obzira na reakcije koje su usledile iz Beograda i iz Srpske pravoslavne crkve, odlukom Saveta Severno-atlanskog saveza, kosovska policija je u ponedeljak, 23. avgusta, preuzela obezbeđivanje manastira od KFOR-ovih trupa.

Međutim, ispred i oko manastira Gračanice tokom naše posete u sredu nije bilo nikoga, dok se oko manastira još uvek nalaze bodljikave žice.

Branislav Trajković, komadant policije u Gračanici, kaže za RSE da će kosovska policija sad za sad vršiti samo pešačku patrolu okolo manastira.

„Manastir će 24 sata biti obezbeđen sa naše strane. Ono što se trenutno radi je 24 sata pešačke patrole okolo manastira“,
kaže Trajković.

Kapija manastira je otvorena za sve, tako da posetioci slobodno mogu da uđu u dvorište manastira i u sam manastir. Tu se mogu videti i mlađi i stariji, roditelji sa svojom decom, a svraćaju i oni koji su u Gračanici poslom, te koji u dvorištu manastira, u hladu, žele da se odmore.

Većina posetilaca manastira Gračanica u sredu nije htelo da komentariše obezbeđivanje manastira od strane kosovske policije, a oni koji su ipak pristali, kažu da nije dobro što niko ne čuva manastir.

Dvorište manastira je uredno i čisto.

Manastir svaki dan posećuje Dragutin Gimić, star 86 godina, koji je u ovom manastiru radio od detinjstva.

„Ja sam odavde. Ja sam ovo sve sadio ovde kad sam bio još kao dete. Otac mi je radio ovde, pa sin, unuk. Ne tražimo nikad, a dajemo uvek. Treba da se čuva, a da vam kažem, slabo se čuva“,
kaže Gimić.

Veliki korak

Ljiljana Petrović iz sela Koretište kod Gnjilana došla je u sredu u Gračanicu na lekarski pregled UNMIK-ovim besplatnim autobusom. Ovom prilikom je odlučila da se odmori malo u dvorištu manastira u Gračanici. Zbog nemaštine i svojih svakodnevnih briga, izgleda da je ne interesuje ko čuva manastir. Šest godina je živela u Smederevu u Srbiji, i onda odlučila da se ponovo vrati u svoje rodno mesto, jer je na kraju opet najbolje na svome, kaže ona.

„Nikako ne živimo, bez primanja, sa 11,000. Od čega da živimo, sejem paradajz i papriku i to je to. Živela sam u Smederevu kao izbeglica pet godina, ali sam se vratila jer ni tamo nema ništa. Bolje je u svoje rodno mesto. Ne znamo da li dolazi neka pomoć. Sa donacijom sam izgradila kuću, pomogli su mi UNMIK i Republika Kosovo. Od Srba ništa nisam dobila“,
kaže Petrovićeva.

Pored lokalnog stanovništva, manastir Gračanicu posećuju i stranci koji rade na Kosovu, ili koji po prvi put borave na Kosovu.

Manastir Gračanicu tog dana je posetio i Čeh, Peter Vins, sa svojim prijateljima koji su bili iznenađeni što niko ne čuva manastir.

„Ovaj manastir mi se jako mi se jako dopada zato što je veoma star. Ja sam inače iz Praga tako da i mi imamo stare zgrade, ali ovo je zaista veoma staro i zato mi se sviđa. Pošto dolazim po prvi put nisam očekivao da neko treba da ga čuva, ali sam čuo da to zapravo treba da se desi“,
kaže Vins.

I pored toga što je KFOR otišao te sada, kako kažu iz policije, pešackom patrolom manastir čuva kosovska policija, posetioci i dalje dolaze u manastir Gračanica bez ikakvih problema.

Prema odluci KFOR-a, predviđeno je da će kosovska policija čuvati još tri ostala manastira na Kosovu, manastire Budisavci, Gorioč i Zočište. KFOR je ocenio da je ovo veliki korak u procesu čiji je cilj da se „postepeno ojača odgovornost bezbednosnih institucija na Kosovu, pošto će one čuvati jedno od najvrednijih kulturnih i verskih mesta na Kosovu.“
XS
SM
MD
LG