Dostupni linkovi

Severni deo Kosovske Mitrovice opasan za EULEX


EULEX stražari dok Srbi dolaze na službu za pravoslavni Božić u crkvu Svetog Save u Mitrovici, 07. januar 2009.
Misija Evropske unije na Kosovu proglasila je severni deo Kosovske Mitrovice, gde mahom žive Srbi, opasnom zonom za svoje pripadnike.

Portparol misije EULEX na Kosovu Irina Gudeljević u izjavi za RSE kaže da je ovakva preporuka EULEX-a rutinska stvar i da sve međunarodne misije imaju bezbednosna pravila koja su stalno podložna revidiranju u skladu sa promenom bezbednosne situacije.

"Naravno ona se saopštava svim članovima misije i to zaista predstavlja rutinsku stvar", kaže ona.

Povod za ovakvu preporuku su, po svemu sudeći, incidenti koji su se dogodili pre nekoliko dana kada su tri međunarodna pripadnika misije Evropske unije na Kosovu (EULEX) lakše povređena u napadu u severnoj Mitrovici od strane nepoznatih počinilaca dok su bila van dužnosti.

Oliver Ivanović, državni sekretar za Kosovo, Beograd, 27. septembar 2010.
Žrtve su tom prilikom zadobile lakše telesne povrede i nakon bolničkog preglda puštene su na kućno lečenje.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo u Vladi Sbije Oliver Ivanović izražava zabrinutost zbog postojeće preporuke EULEX-a i u izjavi za RSE kaže da ona daje vrlo negativnu sliku o severu Kosova.

"Čini mi se da je EULEX umesto ovakve odluke trebao da preduzme mere, u onom smislu da pokrene istragu protiv lica koja ugrožavaju bezbednost pripadnika EULEX-a. Jer EULEX i vladavina prava na severu je nešto što Srbima najpre treba, mi smo najzainteresovaniji. Istina, često su se inicijative za uvođenje više reda i zakonitosti na severu politizovale, samom činjenicom da ih pokreću ljudi iz Prištine, čija je jedina ideja da osvoje ono što do sada nisu mogli, a to je sever Kosova i Metohije", ističe Ibanović

Srbi ne veruju proceni EULEX-a

On smatra da donošenje jedne ovakve odluke neće bitno uticati na položaj srpske zajednice na Kosovu

"Generalno hoće ali ne i praktično u svakodnevnom životu. Naime, jako je bitno da se ta percepcija o severu Kosova promeni, a ona se sigurno niće promeniti na ovaj način", kaže je Ivanović.

Predstavnik Srba na severu Kosova Marko Jakšić ocenjuje da je preporuka misije EULEX-a, kojom je severni deo Kosovske Mitrovice proglašen opasnom zonom za svoje pripadnike, "neprimerena" i preterana.

"Sigurno je da jedan incident koji se dogodio tokom dočeka srpske nove godine između civila i jednih i drugih, mislim da je to nešto što se dešava prilikom proslava i veselja. Ali čini mi se da ovakva odluka nije primerena niti incidentu niti celoj situaciji. Mislim da je ona prenaglašena i da "ne stoji", imajući u vidu činjenicu da Srbi nisu agresivan i nasilnički narod i da zbog jednog takvog incidenta koji se dogodio, a za čim mi iskreno žalimo, bude doneta ovakva odluka. Mislim da je ona u svakom slučaju preterana ali je njihova", kaže on.


I Jakšić, kao i Ivanović smatra da jedna ovakva odluka ne može bitnije uticati na položaj Srba na Kosovu.
Bajram Redžepi, odlazeći ministra unutrašnjih poslova Kosova, Priština, 11. april 2008.

"Položaj srpske zajednice se odražava pre svega svojom brojnošću ovde . U vreme dok je EULEX bio ovde, on pre svega nije štitio interese Srba već se, naprotiv, borio da instalira još jednu albansku državu na Balkanu, doduše po Ahtisarijevom planu.Tako da ja ne očekujem da će Srbi da imaju bilo kakve štete od ovoga", naglašava Jakšić.

U međuvremenu, odlazeći kosovski ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi pozvao je Euleks da se povuče sa severa Kosova nakon što je Euleks proglasio to područje opasnom zonom.

"Situacija u Mitrovici se nije promenila do sada i EULEX je u nemogućnosti da deluje. Neka se povuče i pusti KFOR i kosovsku policiju da se bave bezbednošću", rekao je Redžepi, a prenose prištinski elektronski mediji.
XS
SM
MD
LG