Dostupni linkovi

Produžen konkurs za nove policajce na severu Kosova iz manjinskih zajednica


Policija Kosova je produžila konkurs za prijem novih radnika iz redova manjinskih zajednica za popunjavanje upražnjenih mesta u Regionalnoj direkciji Policije Kosova Mitrovica Sever.

Konkurs, koji je bio raspisan od 5. do 26. januara, produžava se do 10. febbruara, rečeno je iz Policije Kosova za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Međutim, nisu konkretno dogovorili na pitanje koliko su aplikacija dobili do sada, da li je aplicirao neko iz redova srpske zajednice ili bivših policajaca sa severa Kosova koji su podneli ostavku novembra prošle godine.

Samo se kratko navodi da kriterijumi za prijem novih policajaca ostaju isti, te da će javnost o daljim koracima biti blagovremeno obaveštena.

“Policija Kosova, putem video poruka, kampanja podizanja svesti i zvaničnih sastanaka koji se održavaju u svim regionima, podstiče i poziva građane svih manjinskih zajednica da se prijave i budu deo policije@, navode u pisanom odgovoru za RSE.

Prethodno su 12. januara iz Vlade Kosova za RSE naveli da je konkurs za prijem novih policajaca otvoren za sve one koji ispunjavaju kriterijume, te da Kosovo ne želi nikoga da isključuje iz institucija ili da "Srbe zameni Albancima".

Takođe, kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti je pozvao pripadnike srpske zajednice, posebno one koji nikada nisu radili u kosovskim institucijama, da se prijave na konkurs.

Inače, do raspisivanja konkursa je došlo nakon što je oko 550 srpskih policajaca u novembru 2022. napustilo svoje položaje na severu Kosova, u znak nezadovoljstva na odluku Vlade Kosova o preregistracije vozila sa srpskim oznakama u kosovske.

Međutim, u konkursu se ne precizira koji broj novih policajaca se prima.

Koji su uslovi konkursa?

Za sada je neizvesno da li će se srpski policajci sa severa vratiti na svoja radna mesta koja su napustili, niti da li će moći da apliciraju na konkursu.

Jedan od uslova konkursa je, međutim, da zainteresovani ne mogu biti stariji od 30 godina.

Pripadnici srpske zajednice na severu su u Policiju Kosova integrisani na osnovu Briselskog sporazuma Kosova i Srbije iz 2013. godine i većina njih sada ima više od 30 godina.

XS
SM
MD
LG