Dostupni linkovi

Kosovska opozicija na raskrsnici


Fatmir Limaj, Ramuš Haradinaj i Visar Imeri
Fatmir Limaj, Ramuš Haradinaj i Visar Imeri

Odlaganje protesta kosovske opozicije koji je trebao da se održi u subotu i izjave opozicionih lidera – govore o tome da se "ujedinjenoj opoziciji" bliži kraj, ocenjuju kosovski analitičari.

Tri opozicije partije, pokret Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo mesecima su suzavcem i drugim metodama sprečavali normalno funkcionisanje Skupštine, u znak protivljenja za briselski sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom i demarkacije sa Crnom Gorom.

Sa poslednjih protesta je, pored zahteva za poništenje ovih sporazuma, zatražena ostavka Vlade Kosova i prevremeni izbori. Jedan takav protest u nizu trebao je da se održi i prošle subote, ali je dan pre odložen.

Lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, izjavio je da ova partija više nije spremna da se pridržava metoda pokreta Samoopredeljenje, dok su predstavnici ovog pokreta takvu izjavu smatrali uvredom za opozicione poslanike.

Pored toga, sasvim iznenada je iz Alijanse Ramuša Haradinaja podnela ostavku šefica parlamentarne grupe ove partije, Donika Kadaj Bujupi, inače jedna od najglasnijih poslanica opozicije.

Gljauk Konjufca, šef parlamentarne grupe Samoopredeljenja, u razgovoru za RSE kaže da nakon šestomesečnog zajedničkog delovanja, ovaj pokret smatra da se opozicija sada nalazi pred raskrsnicom. Ovakva situacija može da se prevaziđe jednim testom kao što je formiranje zajedničke političke programske platforme za delovanje za sledeće izbore.

Gljauk Konjufca
Gljauk Konjufca

"Prva opcija je zajednički alternativni program koji je potreban kada ode ova vlada, kako je zameniti, ne samo kvantitativno, već i koje ćemo koncepte sprovoditi prve, druge i narednih godina vladavine. Druga opcija je zajednička lista. To su dve stvari oko kojih nismo mogli da se složimo do sada i dva glavna razloga za odlaganje protesta", kazao je Konjufca. On je dodao da se trenutno o tome vode razgovori, te naglasio da se ne odustaje od novih izbora.

Za kosovskog analitičara, Haljilja Matošija, ovo ipak predstavlja kraj ujedinjene opozicije. On je izrazio mišljenje i da je Ramuš Haradinaj možda dobio ponudu od vladajuće koalicije a tokom najavljenih promena unutar vlade.

Pored toga, dodaje Matošija, najave da predsednik Skupštine, Kadri Veselji, ima ozbiljnu ponudu za opoziciju, ne isključuje prevreme izbore.

"I Hašim Tači, nakon izbora za predsednika, i Veselji, počeli su otvoreno da govore o mogućnosti održavanja prevremenih izbora. Za mene to znači da ukoliko Haradinaj postane deo Vlade Kosova, onda će se izbori odložiti do sledećeg proleća, a kako bi se istovremeno išlo i sa lokalnim izborima. Ako Haradinaj ne pristane da bude deo vlasti, onda se prevremeni izbori mogu očekivati i ove jeseni", kazao je Matoši.

Isa Mustafa
Isa Mustafa

Iz Alijanse za budućnost Kosova, međutim, su saopštili da nema govora da će ova partija biti deo vlade Ise Mustafe, te su dodali da su jedino izbori izlazi ovoj situaciji, koje niko ne može da spreči.

Analitičar Behljulj Bećaj, međutim, smatra da prevremeni izbori neće pružiti nikakvo rešenje, već će oni proći u napetoj situaciji a zbog nepoverenja koje postoji između partija koje su na vlasti i u opoziciji, ali i između samih koalicionih partnera.

"Sa ovim produbljenim nepoverenjem tokom predizborne kampanje situacija će semo postati još više napeta, eventualno će doći i do konflikta koji neće omogućiti održavanje ovog procesa kako treba. Ali, i ukoliko se održe izbori, upravo zbog nepoverenja će postojati osnovane sumnje da su izbori bili manipulisani, neregularni. Epilog svega može biti uglavnom ista konfiguracija odnosa između pozicije i opozicije", zaključio je Bećaj.

XS
SM
MD
LG