Dostupni linkovi

Kosovska opozicija oštro kritikuje Tačijevo rešenje


Proslava četvrte godišnjice nezavisnosti Kosova, februar 2012.
Proslava četvrte godišnjice nezavisnosti Kosova, februar 2012.
Skupština Kosova nije upoznata sa detaljima eventualnog sporazuma o predstavljanju Kosova na regionalnim forumima koji bi trebalo da se postigne u utorak u Briselu u dijalogu Prištine i Beograda. Opozicija se nije složila sa takvim modelom kojim se, prema njihovoj oceni, odustaje od kosovske državnosti i zemlja vraća u period pre proglašenja nezavisnosti.

Kosovska opozicija oštro se usprotivila modelu koji je kosovski premijer predložio za regionalno predstavljanje zemlje.

Eventualni sporazum, koji predviđa fusnotu u kojoj se pominje Rezolucija 12 44, mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti i Deklaracija o nezavisnosti, opozicija smatra štetnim za državnost i međunarodni subjektivitet Kosova.

RSE saznaje da ni institucije ni političke partije nisu upoznate sa detaljima tog sporazuma, za koji se očekuje da bi mogao biti postignut tokom prištinsko-beogradskog dijaloga.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi, pored toga što je potvrdio da ne zna detalje o fusnoti, predložio je Vladi Kosova da ne žuri u donošenju odluka koje mogu imati političke posledice.

“Predlažemo da kosovske institucije, kako Skupština tako i vlada, ne žure sa odlukama čije pozadine nisu sasvim jasne. A mi kao skupština nemamo nikakav zvaničan dokument koji bi potvrdio da je postignut jedan takav sporazum”, kazao je Krasniqi.

Samoopredeljenje: Uklanjanje "Republike" je poništenje nezavisnosti

U međuvremenu, Demokratski savez Kosova, prema rečima predsednika Ise Mustafe, sa zabrinutošću je primio vest o premijerovom kompromisu da se Kosovo ne predstavlja kao Republika. On je optužio Thaçija da ovim potezom odustaje od kosovske državnosti i zauvek “betonira statusna neutralnost ”.
Isa Mustafa
Isa Mustafa

“DSK veruje da je odustajanje od natpisa Republika zapravo odustajanje od ustavnih i državnih elemenata. Takva odluka može samo olakšati Srbiji nastojanje da dobije status kandidata za EU. Kompromis je na štetu Kosova, jer Srbija neće prihvatiti da bude prisutna u istim salama gde su prisutni i predstavnici Kosova”, kazao je Mustafa.

DSK smatra da se evropska agenda Kosova ne može ubrzati kompromisima koji su na štetu državnosti, već ispunjavanjem potrebnih uslova, između kojih je i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U potpunosti suprotan stav Thaçijevom dao je Pokret Samoopredeljenje. Visar Ymeri iz Samoopredeljenja tvrdi da sve političke partije razmatraju mere kojim bi sprečili ovakav sporazum, uključujući i proteste.

“Izjava premijera je protivustavna, zato što Ustav veoma jasno definiše Kosovo kao Republiku, a ne u fusnotama ili uz ostale dokumente. Pošto nismo kraljevina, naravno da je nemoguća nezavisnost Kosova bez Republike. Uklanjanje "Republike" je poništenje nezavisnosti. Umesto da se na četvorogodišnjicu nezavisnosti ponosimo postignutim suverenitetom i ekonomskim napretkom, premijer proglašava uklanjanje Republike”, kazao je Ymeri.
XS
SM
MD
LG