Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Budućnost Kosova je u EU


Kosovski premijer Hashim Thaci

Premijer Kosova Hašim Tači izrazio je zahvalnost vladama Crne Gore i Makedonije za priznanje nezavisnosti Kosova. Tači je ocenio da će sada u regionu mir i stabilnost biti održivi i zemlje će se okrenuti saradnji ka evroatlantskim integracijama.

Čelnici institucija Kosova izrazili su zahvalnost vladama Crne Gore i Makedonije za priznanje nezavisnosti Kosova. Ocenjeno je da će sada u regionu mir i stabilnost biti održivi a zemlje će se okrenuti saradnji ka evroatlantskim integracijama. S druge strane, predstavnici kosovskih Srba upozoravaju na destabilizaciju regiona.

Priznanje nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore i Makedonije doprinosi jačanju mira, stabilnosti i regionalnoj saradnji, ocenili su čelnici institucija u Prištini. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je da će se posle priznanja produbiti izuzetno dobra saradnja Kosova sa Crnom Gorom i Makedonijom, te da će uticati na jačanje mira i stabilnosti u regionu.

“Ova priznanja su od izuzetnog značaja, unaprediće još više našu dobru saradnju i uticaće na jačanje mira i stabilnosti u ovom delu Evrope. Gradjani i institucije Kosova snažno veruju da će priznanje Kosova od strane Makedonije i Crne Gore uticati na jačanje i ubrzanje evroatlantskih integracija Kosova”, rekao je Sejdiu.

Kosovski predsednik je istakao da je Kosovo snažno opredeljeno da obezbedi i garantuje prava i sloboda za sve gradjane.

Sejdiu je rekao da je danas imao ‘vrlo srdačne’ telefonske razgovore sa predsednicima Crne Gore i Makedonije Filipom Vujanovićem i Brankom Crvenkovskim, kojima se zahvalio za priznanje nezavisnosti Kosova.

“U tim razgovorima ja sam ponovio našu volju da razvijamo svestrane i dobrosusedske odnose”, rekao je Sejdiu.

Zahvaljujući se Podgorici i Skoplju na priznanju, premijer Kosova Hašim Tači je istakao da se otvara nova perspektiva u regionu.

“Odluke Podgorice i Skoplja o priznanju države Kosova doprinose miru, stabilnosti, regionalnoj saradnji, olakšavaju i ubrzavaju integraciju naših država u strukture EU i NATO-a. Kosovo će izgraditi odlične odnose sa svim zemljama regiona”, rekao je Tači dodavši kako sada preostaje da se konkretnim koracima uspostave medjudržavni odnosi.

Premijer Tači je rekao da najnovija priznanja nisu usmerena protiv Beograda, već su jasan pokazatelj težnji crnogorske i makedonske države za ulazak u Evropsku uniju. On je izrazio uverenje da će u bliskoj budućnosti i Priština i Beograd saradjivati i kao dve suverene države graditi dobrosuseske odnose.

“Od Beograda ne zavisi ni sreća ni nesreća Prištine. Budućnost Kosova je u EU, NATO-u i specijalnim vezama sa SAD. Ali Priština je spremna da saradjuje sa Srbijom u oblastima od zajedničkog interesa. U Beogradu danas ima glasova koji podržvaju nezavisnost i njih će biti sve više”, ocenio je Tači.

S druge strane, pojedini predstavnici kosovskih Srba ocenili su da je odluka o priznavanju Kosova od strane Crne Gore i Makedonije nelogična i da može doprineti destabilizaciji regiona.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović izjavio je da su Podgorica i Skoplje doneli odluku pod uticajem velikih sila, što neće proći bez posledica po region.

“Pa, očigledno je da se radi o odlukama zavisnih država, odnosno zavisnih režima Crne Gore i Makedonije. Nelogično je što su ove odluke usledile posle odluke Generalne Skupštine UN da se pitanje Kosova sa političkog prebaci na pravni teren i da Medjunarodni sud pravde da ocenu o proglašenju nezavisnosti”, rekao je Ivanović.

“Pokazuje se ovom prilikom da je sila prava u pozadini na marginama, a pravo sile, pravo velikih sila je ne prvom mestu. Ovo su vrlo opasne odluke koje mogu da destabilizuju situaciju u regionu i mislim da one nemaju podršku pogotovu u Crnoj Gori ogromne većine, imaju podršku jedne manjine”, dodao je on.

Kosovo je do sada priznalo 50 zemalja, od 192 članice UN, a lideri su posle priznanja nezavisnosti od strane susedne Crne Gore i Makedonije izrazili optimizam da će se taj proces nastaviti. U svakom slučaju ova priznanja predstavljaju veliko olakšanje za Kosovo posle usvajanje srpske rezolucije u Generalnoj Skupštini UN kojom se od Medjunarodnog suda pravde traži mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

XS
SM
MD
LG