Dostupni linkovi

Dell: Nisam uticao na izbor Pacolija


Christopher Dell, 25. februar 2011
Christopher Dell, 25. februar 2011
Američki ambasador na Kosovu Christopher Dell ekskluzivno za RSE govori o SMS porukama koje su razmijenjene u toku izbora kosovskog predsjednika Pacolija, o ruskoj vezi, Martijevom izvještaju kao i o tome koji izazovi i koja pitanje čekaju novu kosovsku vlast.

RSE: Ove sedmice uspostavljene su državne institucije na Kosovu. Vi ste se zalagali za jednu vladu koja može nastupati sa ”čistim rukama”. Da li ste sada zadovoljni?

Dell:
Da, zadovoljan sam. Mislim da su lokalni mediji okupirani tiražnim pričama i senzacionalizmom izgubili iz fokusa činjenicu da je u protkelih nekoliko dana došlo do transformacije. Mislim da je interesantno uporediti vladu koja je izabrana 2008. godine uz proglašenje nezavisnosti i sadašnju vladu. Došlo je do smjene generacija. Promijenio se i fokus, jako je malo stvari koje je stara vlada ostavila novoj d
Ne samo da imamo vladu koja je “čistih ruku”, već imamo vladu koja odslikava promijenjene okolnosti Kosova.
a rješava. Predsjednik vlade, Thaci, zamjenik predsjednika vlade Kuci i još jedan minister srpske nacionalnosti su jedine tri osobe iz te prve vlade. Svjedoci smo transformacije i ne samo da imamo vladu koja je “čistih ruku”, već imamo vladu koja odslikava promijenjene okolnosti Kosova, jedan pomak od generacije koja je bila u ratu prema novim generacijama koje su u medjuvremenu odrasle i traže svoje mjesto u društvu.

RSE: Opozicine partije regaovale su na izbor predsjednika tako što su izjavile da ne priznaju legitimnost novoizabranih institucija Kosova i tvrde da je prekršen Ustav. Kako Vi to vidite?

Dell: Najprije, moj posao nije da komentarišem ustavna pitanja Kosova. Ukoliko postoji problem, Ustavni sud će o tome odlučivati.. Za mene to nije iznenađenje utoliko što smatram da je posao opozicije da bude protiv vlast. Međutim, razočaran sam prilično lakomislenom opozicijom ovoj vladi. Postoje realni razlozi za debatu o važnim pitanjima s kojima se Kosovo suočava, tu je i politička agenda kakvu je definisao predsjednik vlade. Mislim da bi opozicija učinila uslugu i sebi i Kosovu ukoliko bi se fokusirala manje na proceduralna pitanja, a više na stvarne izazove: vladavinu prava, korupciju, ekonomski razvoj, kreiranje novih poslova, bolju zdravstvenu zaštitu za stare, bolje obrazovanje za djecu Kosova. Ovo su pitanja koja ljudi žele da vide u fokusu politike i mislim da opozicija ne čini uslugu sebi kada ostaje zarobljena politiziranjem procedura u politici.

RSE: U javnosti je izražena zabrinutost zbog Pacolijevih veza sa Rusijom. Šta Vi o tome mislite?

Dell: To svakako spada u pitanje na koje će gospodin Pacoli morati sam da odgovori. Znam da to brine mnoge ljude na Kosovu. Vjerujem da je predsednik svestan toga i da i sam vidi potrebu da se sve oko toga razjasni.

RSE: Šta je bila vaša uloga u izboru predsjednika Kosova? Kosovski mediji su objavili vašu privatnu komunikaciju koja se odvijala u Parlamentu, uključujući telefonski poziv koji se dovodi u vezu s Vama?

Dell: Ne znam o čemu je bio taj telefonski poziv. Ali što se tiče SMS poruka koje se meni pripisuju u pitanju je komunikacija između dvije druge individue koje imaju pravo da daju komentare i izražavaju svoje mišljenje, neovisno o tome da li ono predstavlja sliku stvarnosti. Ja sam bio svjedok te komunikacije. Lično sam bio prisutan u galeriji Parlamenta od 2.30 do 8 uveče i ako želimo biti precizni samo sam na kratko bio odsutan (u vrijeme izbora kosovskog predsjednika u Parlamentu). Dakle, bio sam posmatrač, a sam proces vodili su političari na uobičajeni način, poštujući pravila, kosovski Ustav i parlamentarnu proceduru. Osim tog prisustva, nisam imao nikakvu ulogu u izboru predsjednika Kosova. Mislim da se osoba koja je možda najzaslužnija za izbor Pacolija sada nalazi u zatvoru u Hagu. Činjenica da se Alijansa za budućnost na čijem je čelu Ramush Haradinaj, optužen za ratne zločine, zbog svojih razloga povukla iz vlasti, otvorila je put za Pacolija i omogućila njegov izbor.

Dijalog ne o sjeveru

RSE: U svakom slučaju, Kosovo se sada nalazi u situaciji zategnutih odnosa između opozicije i novoizabranih institucija. U takvim okolnostima, kako će se Kosovo suočiti sa novim izazovima, jedan od kojih je i dijalog o tehničkim pitanjima sa Srbijom?

Dell: Pa mislim da je jedini put naprijed za Kosovo je taj, u stvari, kao što sam rekao ranije, da se odmah ozbiljno počnu baviti upravljanjem državom. Jasno je da su događaji od nekoliko prethodnih mjeseci nanijeli štetu povjerenju naroda u institucije i njihove vođe. Mislim da je jedini način da se obnovi to povjerenje je da vlada pokaže da je kompetentna, da je posvećena, da je čista, i da radi za dobrobit ljudi. Njihov izazov je da pokažu da zaslužuju ogromnu odgovornost koja im je data od strane kosovskog naroda.

RSE: Neizbježno pitanje je naravno sjever Kosova. Da li mislite da bi to pitanje trebalo biti pokrenuto u dijalogu (Beograda i Prištine)?

Dell: Dijalog je o Kosovu i Srbiji. Sjever je dio Kosova. Pitan
Nema mjesta u ovom dijalogu o tehničkim pitanjima za bavljenje i obnavljanje diskreditovanih ideja kao što je podjela ili promjena granica.
ja koja su na stolu, ta tehnička pitanja – bila ona u vezi registarskih tablica, registra ličnih dokumenata ili snabdijevanja strujom – tiču se čitave teritorije Kosova, uključujući i sjever. Dakle, da, u tom smislu, sjever treba biti uključen u dijalog. Ako pitate mene da li bi dijalog trebao biti o sjeveru, ne, odgovor na to je ne. Naš stav je vrlo jasan, status Kosova je riješen. Teritorijani integritet Kosova je riješen. I nema mjesta u ovom dijalogu o tehničkim pitanjima za bavljenje i obnavljanje diskreditovanih ideja kao što je podjela ili promjena granica.

RSE: Mnogi posmatrači tvrde da sada nije pravo vrijeme da Kosovo sa narušenim međunarodnim ugledom počne ove pregovore koje podržava Evropska unija?

Dell: Opet mislim da dijalog može biti dio procesa obnove međunarodnog ugleda Kosova, kojim bi se pokazalo da je vodstvo odgovorno, da je fleksibilno, da je sposobno da radi sa evropskim institucijama – i, naravno, da radi sa Srbijom kako bi popravilo kvalitet života građana obje zemlje i da poboljša dobrosusjedske odnose u ovom području Balkana. Mislim da sve ovo možemo očekivati od odvažne i zrele vlade kao što je ona za koju se nadamo da je imamo ovdje u Prištini.

RSE: Da li će SAD učestvovati u ovom razgovorima?

Dell:
Mi smo jasno naznačili svim stranama da mi namjeravamo da osiguramo podršku dijalogu. Ovaj dijalog će voditi i omogućiti Evropska unija. Mislimo da je to odgovarajući i pravi put naprijed. Ali mi namjeravamo da imamo vrlo važnu ulogu podrške u čitavom procesu.

RSE: Izvještaj koji je usvojilo Vijeće Evrope o navodnoj trgovni organima na Kosovu i drugim zločinima je imao veliki uticaj. Vi ste rekli „prevrnite svaki kamen“, pozivajući na temeljitu istragu. Da li je do sada išta urađeno po ovom pitanju?

Dell: Još uvijek smo u fazi diskusije kako je najbolje organizovati, pokrenuti, sprovesti istragu. Sjedinjene države su jasno rekle – posljednji put tokom prošlonedjeljne diskusije u Savjetu bezbjednosti UN-a -- da vjerujemo da je EULEX institucija sa mandatom i mogućnostima, kao i kapacitetom, da sprovede ovu istragu. Nadamo se da će tokom narednih sedmica EULEX razmotriti dokaze, navodne nove informacije koje ima (specijalni izvjestilac Vijeća Evrope za ljudska prva Dick) Marty, i da može početi dugotrajni proces vođenja profesionalne i temeljite istrage.
XS
SM
MD
LG