Dostupni linkovi

Upitan legitimitet izabranih institucija


Priština posle izbora, skidanje izbornih plakata, decembar 2010
Priština posle izbora, skidanje izbornih plakata, decembar 2010
Parlamentarni izbori 12. decembra na Kosovu stavili su pod sumnju mandat i legitimitet institucija koje će proizaći iz tog procesa.

Trenutno, dve najveće partije na Kosovu, Demokratska partija Kosova, Hašima Tačija, i Demokratski savez Kosova, Ise Mustafe, imaju suprotna razmišljanja o tome.

Dok se DPK angažuje da buduće institucije imaju četvorogodišnji mandat, DSK, osporavajući regularnost izbora, insistira na novom izbornom procesu koji bi mogao da se održi na jesen ove godine.

Pored toga, ostale političke partije upozoravaju da se, ukoliko se u međuvremenu ne dese izborne reforme, i tokom sledećih mogućih izbora mogu ponoviti nepravilnosti od 12. decembra.

Besnik Tahiri iz Alijanse za budućnost Kosova kaže da postoji nekoliko procesa kroz koje Kosovo mora da prođe pre nego što eventualno bude došlo do novih izbora.

“Veoma je važno da se održi popis stanovništva, da se izvrše reforme Zakona o izborima, te da se onda putem jednog političkog okruglog stola odluči o daljim koracima”, kazao je Tahiri.

Potrebne politički nezavisne institucije


Sa druge strane, pokret Samoopredeljenje naglašava važnost nezavisnih kredibilnih institucija bez političkog uticaja.

Glauk Konjufca
iz ovog pokreta navodi da će, ukoliko se Centralna izborna komisije i ostali izborni organi ne osamostale, izbori ponovo biti manipulisani, bez obzira kada se budu desili.

“Ukoliko Kosovo ne uspe da stvori ove institucije, koje bi bile politički nezavisne, bez ijednog člana iz redova političkih subjekata, onda bi mogli da računamo da Kosovo možda može da održi jedan slobodan i demokratski izborni proces”, navodi Konjufca.

Dok Ibrahim Makoli iz Alijanse novo Kosovo ocenjuje da se novi izbori mogu dogoditi ukoliko Centralna izborna komisija i Žalbeno veće konstatuju da su nepravilnosti bile toliko velike da su oštetile ceo proces.

“Ako ove vlasti odluče da su nepravilnosti bile te prirode, pa se ne mogu stvoriti stabilne i kredibilne institucije, onda ne preostaje ništa drugo sem da se ponovo održe izbori”, kaže Makolli.

Demokratska partija Kosova je izbore 12. decembra ocenila “čudom”, u pozitivnom smislu, obećavajući da će oformiti novu vladu odmah nakon sertifikacije izbornih rezultate. Dok DSK izborni proces smatra izmanipulisanim i nepravilnim, koji će na startu osporiti legitimitet buduće vlade.
XS
SM
MD
LG