Dostupni linkovi

Thaçi tvrdi da ima većinu za Vladu


Hashim Thaci
Hashim Thaci
Premijer u ostavci Hashim Thaçi izjavio je da partija kojom on upravlja sada već ima dovoljan broj za formiranje Vlade. Ali, i dalje je nepoznato koje su to partije koje su odlučile da budu u budućoj Vladi Kosova.

Dva subjekta koja su se izjasnila da će biti u opoziciji, Demokratski savez Kosova i pokret Samoopredeljenje, nisu promenila svoj stav. Dok, druge dve albanske partije, Alijansa za budućnost Kosova i Alijansa novo Kosovo, kažu da još uvek nije postignut ikakav dogovor u vezi buduće koalicije.

Stalni sekretar Alijanse za budućnost Kosova, Burim Ramadani, insistira da ova partija neće ući u vladajuću koaliciju ukoliko na čelu vlade bude Hashim Thaçi.

“Nema promena stava Alijanse za budućnost Kosova. Tokom svih procena koje smo uradili, uočili smo da je Kosovo tokom poslednjih tri
Buduća vlada mora da ima čiste ruke, ali istovremeno, mora da je i čiste glave ukoliko želimo da Kosovo ide napred, kažu u Alijansi za budućnost Kosova.
godina oštećeno jer je imalo loše rukovođstvo, što znači da je šef vlade oštetio zemlju. Prema tome, mi sebe ne možemo videti kao deo vlade gospodina Thaçija. Jasno je da buduća vlada mora da ima čiste ruke, ali istovremeno, mora da je i čiste glave ukoliko želimo da Kosovo ide napred
”, kaže Ramadani.

Međutim, čelnik DPK, Hashim Thaçi, jasno je svima stavio do znanja da neće napustiti mesto premijera zemlje. Pored toga, on je još rekao da će glavne funkcije, uključujući i predesdničku, pripasti njegovoj partiji.

U međuvremenu, iz Alijanse novo Kosovo, na čijem je čelu Behxhet Pacolli, kažu da ukoliko DPK želi da bude u koaliciju sa ovom alijansom, mesto predsednika zemlje mora pripasti njima.

“Alijansa novo Kosovo predstavila je svoje uslove, među kojima je prostor delovanja kako bi se uradile neophodne promene radi funkcionalizacije institucionalnog života na Kosovu. Među tim uslovima je i pozicija predsednika zemlje, ne kako bi se odredila jedna osoba, već kako bi se došlo do promena i postigala institucionalna stabilnost”
, kaže potpredsednica ove alijanse Mimoza Kusari Lila.

DPK-u nedostaje jedan partner


Ukupno je potreban 61 glas Skupštine od 120 poslanika kako bi se usvojila nova vlada.

Behxhet Pacolli
Iako se postigne dogovor o koaliciji sa partijama iz redova manjinskih zajednica, kojima pripada 25 mandata, DPK-u koja ima 34 poslanika, je svakako potreban još jedan albanski politički subjekat radi formiranja vlade.

Ali, Burim Ramadani iz Alijanse za budućnost Kosova, sumnja da je DPK osigurala 61 glas.

“To su spekulacije kao što su bila obećanja o povećanju plata. Ukoliko su sakupili taj broj, mi im možemo samo čestitati, ali taj broj ne obuhvata Alijansu za budućnost Kosova”, kazao je Ramadani.

Sa druge strane, Mimoza Kusari-Lila, kaže da još uvek nema signala o stupanju ove partije u budućoj vladinoj koaliciji. O tome će svakako doneti konačnu odluku predsednik partije, Behxhet Pacolli.

“Behxhet Pacolli je bio zvanično imenovan za pregovore, a on se trenutno ne nalazi na Kosovu. Bez njegovog prisustva i direktnih otvorenih razgovora tokom kojih bi se predstavili eventualni dogovori još uvek ništa nije konačno u odnosu sa najvećom partijom u zemlji”, kazala je ona.

Prethodno je Thaci obećao i to da će se nova vlada formirati pre 17. februara, odnosno, pre obeležavanja treće godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova.
XS
SM
MD
LG