Dostupni linkovi

Kritike opozicije i analitičara: Situacija pogoršana


Sednica Vlade Kosova, 2. juni 2011
Sednica Vlade Kosova, 2. juni 2011
Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuçi ocenio je da je tokom prvih 100 dana uspostavljena stabilna vladavina. Po njemu, postoji politička i ekonomska stabilnost i on je izrazio uverenje da su DPK i vladajuća koalicija ispunile ili su u fazi realizacije svih obećanja datih tokom predizborne kampanje.

“Počeli smo sa ispunjavanjem obećanja datih građanima, dok je većina obećanja datih tokom predizborne kampanje ispunjeno. Prve tri godine bile su godine izgradnje države, a sada je vreme funkcionalizacije”, kaže Kuçi.

Isa Mustafa, lider opozicionog Demokratskog saveza Kosova tvrdi, međutim, kako Vlada Hashima Thaçija funkcioniše za uske interese koalicije i određenih ličnosti, ali ne i za interese građana Kosova i same zemlje.

Tokom konferencije za medije, Mustafa je kazao da je jedini progres zabeležen u drugoj Thaçijevoj vladi povećana inflacija u zemlji i pogoršavanje životnog standarda građana.

Mustafa je prvih 100 dana ove vlade ocenio neuspešnim, i smatra da će prekid sporazuma sa MMF-om imati velike posledice za Kosovo.

Degradacija Kosova

Ovim, Kosovo sada spada u one zemlje koje se ne pridržavaju međunarodnih sporazuma, kazao je on, dok je povećanje vladinog kabineta bilo potrebno radi spašavanja koalicije.

“Ova Vlada nije za građane Kosova, nije za samu državu, već je za samu sebe. Prema tome, smatramo da takvo vladanje nije potrebno Kosovu”, kaže Mustafa.

Analitičar Halil Matoshi, međutim, ocenjuje da ja nova Vlada degradirala Kosovo kako na unutrašnjoj, tako i na međunarodnoj sceni.

“U svakoj sferi i u svakoj oblasti života oseća se degradacija i veliki minusi u društvenom životu, i kada je u pitanju privatizacija javnih preduzeća, ali i kada je u pitanju vladavina prava”, tvrdi Matoshi.

Druga Vlada Kosova izabrana je sa 65 glasova za i jedan protiv, dok je ponovo izabran premijer Hashim Thaci tada kazao da će se kreirati dobro upravljanje koje će doneti Kosovu ekonomski razvoj, unutrašnju demokratizaciju i euroatlansku perspektivu.

Opozicija, međutim, kritikuje Vladu i zbog spoljne politike Kosova, odnosno, zbog činjenice što tokom prvih 100 dana nije pristiglo ni jedno priznanje nezavisnosti Kosova.
XS
SM
MD
LG