Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ulazak zvaničnika na Kosovo samo uz odobrenje


Zgrada Vlade Kosova

“Kosovo je nezavisna država i predstavnici drugih zemalja moraju da poštuju procedure zvaničnih poseta”, izjavio je za naš program portparol Vlade Kosova Memlji Krasnići. To je i jedan od prvih komentara nakon što su juče savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas sprečeni da uđu na Kosovo.

„Prvo svaki strani zvaničnik koji poseti Kosovo treba da shvati da je Kosovo nezavisna i suverena država i da bi se ušlo u ovu zemlju u funkciji zvaničnika postoje određena pravila i protokoli“, kaže za naš program portparol Vlade Kosova Memli Krasniqi.
Ove se posete moraju najavljivati institucijama Kosova, nakon usvajanja zahteva za dolazak mi možemo da ponudimo i policijsku pratnju kako je bilo ranije, kaže Krasniqi i dodaje:
„Međutim nećemo tolerisati da zvaničnici jedne susedne zemlje dođu bez najava, a da se predstavljaju kao zvaničnici. Oni mogu doći na Kosovo kao obični građani, ali kao zvanični ne mogu doći bez prethodne saglasnosti institucija Kosova.“
Krasniqi ističe da je misija UNMIK-a i njegovi prisustvo na Kosovu prevaziđeno i da je adresa za dostavljanje zahteva za dolazak na Kosovo - nadležne institucije Kosova.
„Od stupanja na snagu Ustava Kosova normalno je da institucije Kosova imaju ovlašćenja ove prirode. Zbog toga nije dovoljna komunikacija sa UNMIK-om, niti bilo kim drugim, već sa institucijama Kosova. To je put koji treba da poštuju svi zvaničnici koji žele da dođu na Kosovo.“
Policija Kosova je do sada u četiri slučaja onemogučila dolazak predstavnika institucija Srbije na Kosovu. Prvi na koga je primenjena ova mera je bio ministar Goran Bogdanović, zatim njegov pomoćnik Anđelković, poslanici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju i juče gradonačelnik Beograda i savetnik predsednika Srbije.
XS
SM
MD
LG