Dostupni linkovi

Marty sada mora dokazati tvrdnje


Dick Marty
Dick Marty
Piše Nick Thorp (BBC), priredila Ena Stevanović

Izvještaj kojim su politički lideri s Kosova optuženi da za trgovinu oružjem, drogom i ljudskim organima je ovih dana uzdrmao cijelu Evropu ali izvjestilac Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope Dick Marty sada mora svoje tvrdnje potkrijepiti dokazima.

Komitet za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojio je u četvrtak nacrt izveštaja i on će se 25. januara naći pred parlamentarcima Skupštine Saveta Evrope.

Do maja ove godine, istraga koju je proveo Marty o navodnoj trgovini organima i drugim krivičnim djelima na Kosovu i Albaniji nije imala nikakvog odjeka, tvrde pouzdani izvori s Kosova, Srbije i Strazbura.

Švicarski političar koji radi za grupu koja se bori za ljudska prava pri Vijeću Evrope je nekoliko puta obišao region i uvijek se vratio isfrustriran.

Stalni propusti beogradskog ureda za procesuiranje ratnih zločina su naškodili istrazi koju je trebala provesti Srbija, što je rezultiralo time da su mnoge utjecajne osobe u Beogradu prestale vjerovati da će istina ikada izaći na vidjelo.

Albanske vlasti su uporno odbijale zahtjeve Srbije za suradnju kako bi se istražile navodne masovne grobnice u Albaniji.

Stručnjaci za ratne zločine iz EULEX-a (Mirovne misije Evropske unije na Kosovu) su rekli gospodinu Marty-ju da su optužbe za trgovinu organima samo „zastrašujuće bajke“.

Oni također navode da ovakve tvrdnje odvraćaju pažnju od stvarnih zadataka kao što je pronalazak 1861 nestalih iz vremena konflikata u regiji, od kojih su trećina kosovski albanci.

Nekoliko izvora


Gospodin Marty je išao od vrata do vrata u vrlo vidljivom konvoju. Njegov izvještaj je trebao biti objavljen u junu, ali izgledi za to su bili vrlo mali.

Svi su očekivali političku izjavu kojom će se zahtijevati od vlada da učine više i predviđalo se da izvještaj neće dovesti do nikakvog napretka. I onda se nešto dogodilo.

Tekst iz Guardiana u kojem se kosovski premijer Hashim Thaqi povezuje sa navodnom trgovinom organima, prosinac 2010
Marty je navodno našao dovoljno dokaza da odgodi objavljivanje izvještaja sve dok švicarski senator nije odlučio da je prikupljeno dovoljno za nastavak istrage.

Paragraf 23 Martyjevog izvještaja objavljenog ove sedmice glasi:

„Prikupili smo dokumentaciju i svjedočenja velikog broja izvora, što uključuje: borce iz nekoliko vojnih jedinica i podružnica koje su sudjelovale u sukobima na Kosovu te direktne žrtve zločina koji su počinjeni na Kosovu i okolnim teritorijama.“

U paragrafu 44 se navodi:

„Prema pouzdanom izvoru, kosovska vojska se borila jednako oštro i uložila nedvojbeno više svojih vlastitih resursa i političkog kapitala kako bi zadržala prednost nad svojim etničkim protivnicima Albancima nego što je uložila da bi provodila koordinirane vojne akcije protiv srpske vojske.“

Povezanost Evropske unije

Ko je dakle razgovarao s gospodinom Martyjem? Među istraživačima u Srbiji je općepoznato da kombinacija lojalnosti i straha na Kosovu čini istragu gotovo nemogućom.

Veliki broj stranica izvještaja je posvećeno analizi operacija kosovske vojske u Albaniji. Stoga se može zaključiti da Martyjevi izvori dolaze iz
Može se zaključiti da Martyjevi izvori dolaze iz Albanije i to vjerovatno iz obavještajnih službi koje su usko surađivale sa kosovskom vojskom.
Albanije i to vjerovatno iz obavještajnih službi koje su usko surađivale sa kosovskom vojskom.

Ovo ima smisla i iz geopolitičke perspektive. Kao član NATO-a, Albanija je morala razbiti određene barijere između vlastitih obavještajnih službi i službi ostalih zemalja članica. Pošto planira ući u Evropsku uniju, Albaniji su nužno potrebni saveznici u Evropi.

Novi detalji u izvještaju o navodnoj trgovini organima.se ovaj put manje fokusiraju na zloglasnu „žutu kuću“ blizu Burrela u centralnoj Albaniji, što je bio predmet međunarodne istrage provedene 2004. godine, a više na postrojenja u Fushe Kruje, sjeverno od Tirane.

Teorije zavjere

Zarobljenicima su navodno vađeni bubrezi odmah nakon što su ubijeni. U izvještaju se navodi i povezanost sa nedavnim slučajem trgovine organima u Prištini, protiv kojeg je počeo sudski postupak.

Vlasti u Prištini i dalje otvoreno poriču da postoje bilo kakvi dokazi za navedene optužbe od strane Vijeća Evrope.

Marty je nazvan osobom koja se oduvijek protivila nezavisnosti Kosova i koja sad surađuje sa vlastima u Srbiji kako bi obeshrabrili i druge zemlje da ne priznaju Kosovo.

Samo 72 od 192 članice UN-a su do sad priznale Kosovo. Prvi zadatak novoizabrane vlade će biti da započne pregovore sa Srbijom o normalizaciji međusobnih odnosa. Vlasti u Prištini smatraju da postoji osnova da se to i ostvari.

Niz drugih „slučajnosti“ je natjeralo Kosovo da objasni tačan vremenski okvir Martyjevog izvještaja. U Prištini se uveliko priča o tome da će, ukoliko vlada nastavi sve poricati, morati tužiti Martyja za klevetu.

Predstavnici Evropske unije, kako u Briselu tako i u Prištini, zahtijevaju od autora da svoj izvještaj potkrijepi konkretnim dokazima.

„Lopta je sada u rukama g.Martyja,“ zaključio je izvor iz Prištine.
XS
SM
MD
LG