Dostupni linkovi

Kosovo: Ustavna država do severa


Ceremonija potpisivanja Ustava Kosova, 15. juni 2011
Ceremonija potpisivanja Ustava Kosova, 15. juni 2011
Tri godine od stupanja na snagu, Ustav Kosova, koji mnogi ocenjuju dobrim normativnim aktom koji je blizu razvijenim evropskim zemljama, i dalje nailazi na brojne prepreke kada je u pitanju njegovo sprovođenje. Najpre, njegovo sprovođenje skoro da se uopšte ne dešava severno od Ibra.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi kaže da se Ustav ne sprovodi u mnogim oblastima, dok što se teritorije tiče, sever Kosova je i dalje mesto gde Ustav Kosova nije prisutan.

“Na severu ima malo napretka. Realno gledano, bolje funkcionisanje reda i zakona ili funkcionisanje u potpunom smislu te reči ne postoji u tom delu”, kazao je Krasniqi.

On je takođe dodao da postoji potreba za veću odgovornost i bolje sprovođenje Ustava i od strane kosovskih institucija.

Nezadovoljstvo oko sprovođenja Ustava, naročito na severu Kosova, izrazio je i Demokratski savez Kosova (DSK). Šef parlamentarne grupe DSK Ismet Beqiri je, u vezi sa tim, pomenuo je problem postojanja srpskih struktura na severu koje funkcionišu pod okriljem Beograda.

Kosovo, Petar Miletić
“Ustav Kosova se ne sprovodi uopšte, naročito kada je u pitanju sever Kosova. Tamo funkcionišu ilegalne structure, a ne paralelne, zato što naših struktura tamo nažalost nema”, kazao je Beqiri.

Petar Miletić, potpredsednik Skupštine Kosova iz redova Samostalne liberalne stranke, kaže da Ustav Kosova nudi dobra rešenja za zajednice i kao takav on je prihvatljiv za srpsku zajednicu i pruža veliku zaštitu. Međutim, sem problema njegovog sprovođenja na severu, i Miletić kaže da u Ustavu postoje odredbe koje se na terenu i ne sprovode.

“Ustav se u najvećem delu poštuje, međutim, što se tiče teritorijalno, Ustav Kosova se ne sprovodi na severu, ali što se tiče sadržajnog, ja bih rekao da postoje neki delovi Ustava koji se tiču prava zajednica, a koji se ne poštuju”, kaže Miletić.

Institucije krišile Ustav

Sa druge strane, Riza Smaka, ekspert pravnih i ustavnih pitanja, smatra da je veliki problem to što su Ustav Kosova u poslednje tri godine prekršili i rukovodioci visokih kosovskih institucija.

“Ustav Kosova nije ispoštovan ni od strane visokih institucija. Znamo da od afere, počevši od predsednika pa nadalje, naše institucije nisu spremne i posvećene poštovanju Ustava, što je primarna, ustavna i institucionalna obaveza, a onda i moralna”, kaže Smaka.
"Naše institucije nisu spremne i posvećene poštovanju Ustava, što je primarna, ustavna i institucionalna obaveza, a onda i moralna”, kaže Riza Smaka.

Smaka je takođe ocenio da Kosovo u budućnosti čekaju brojni izazovi kada je u pitanju sprovođenje Ustava, a čega trebaju biti svesni rukovodioci državnih institucija.

“Ima mnogo izazova. U svakom slučaju, tu su komponente kao što su politička disciplina, politički moral i pravna tradicija. Zatim moralna čistoća funkcionera. Jer na kraju krajeva, poljoprivrednik, trgovac takoreći ne mogu prekršiti Ustav. Ustav, u prvom planu, mogu prekršiti i krše ga visoki državni funkcioneri koji deluju na osnovu svojih političkih stavova”, kazao je Smaka.

Ustav Kosova je usvojen 9. aprila a stupio je na snagu 15. juna 2008. godine sa 41 osnovnim zakonom države koji proizilaze iz Ahtisarijevog paketa, harmonizovanim sa Međunarodnom civilnom kancelarijom u Prištini, koja nadgleda nezavisnost Kosova i implementaciju Ahtisarijevog paketa.

Trenutno, Ustav prolazi kroz proces promena čiji je krajnji cilj određivanje novog predsedničkog, odnosno parlamentarnog sistema Republike Kosova.
XS
SM
MD
LG