Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sever i status institucija problem u ostvarivanju Ustava


Ustav Kosova je među najmodernijim ustavno-pravnim aktima, rađen je prema najvišim međunarodnim standardima i uz poštovanje sveobuhvatnog predloga za status Kosova Martija Ahtisarija.

Međutim, koliko se on dve godine od usvajanja ostvaruje u celosti.

Najveći izazov za ostvarivanje Ustava je situacija na severu Kosova ali i druga pitanja koja su ustavom izuzetno dobro formulisana, ali se u celosti ne ostvaruju u praksi.

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova i poslanik Skupštine Kosova Eqerem Kryeziu kaže kako ostvarivanje ustava ne treba posmatrati samo sa aspekta problema na severu Kosova, gde su izraziti problemi, već da problema u njegovom ostvarivanju ima i u drugim oblastima.

„Sever je samo tehničko pitanje u poređenuu sa drugim problemima demokratskih institucija, koje treba da se konstituišu u dugom procesu. Ostvarivanje Ustava je proces i svi treba da se angažujemo da ga ostvarimo“, kaže Kryeziu.

Profesor Ustavnog prava i poslanik Demokratske partije u Skupštini Kosova, Arsim Bajrami, smatra da postoje dve oblasti koje su izazov u ostvarivanju ustavne vlasti.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu potpisuje Ustav Kosova 9. aprila 2008. godine
Prva je ostvarivanje ustavnosti na severu i drugo definicija domaćih i međunarodnih institucija, koje će se kako veruje dogoditi nakon prelaska perioda nadgledane nezavisnosti.

„Ono što su bile misije ovog ustava ali koje nisu ostvarene je, prvo, ostvarivanje vlasti na celoj teritoriji Republike Kosovo i osnivanje legalnih ustavnih struktura na celoj teritoriji zemlje, posebno u severnom delu, gde Ustav nije uspeo da ostvaruje svoju vlast i gde još ivek imamo delovanje zakona tuđih država, što je atak na ustavni sistem Republike Kosovo, što je glavni izazov“, smatra Bajrami.

Predsednik Demokratskog saveza Dardanije, Nexhat Daci, oštro kritikuje delovanje vladajućih partija optužujući ih da Ustav ostvaruju po merilu partijskih i ličnih interesa.

„Ustav se u punoj meri ostvaruje za interese vladajućih plemena na Kosovu, glavnih plemena i šefova plemena i ni jedan element državnosti Kosova, ni u jednom elementu se ne poštuje za dobrobit državljana i građana Kosova“, kaže Daci.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova, Ahmet Isufi smatra da su institucije one koje ne uspevaju da ostvaruju Ustav.

„Mnogo elemenata Ustava danas su samo na papiru, ali se ne ostvaruju na terenu“, smatra Isufi.

Predstavnici Srba koji učestvuju u radu institucija Kosova kažu da je realno za dve godine postignut napredak u ostvarivanju Ustava i u izgradnji infrastrukture u sredinama gde žive Srbi.

"Iz bilo koje perspektive ako budete gledali, da vam kažem da je za dve i po godine za srpsku zajednicu više urađeno nego u proteklih deset godina“, kaže predsednik Samostalne liberalne stranke i član Predsedništva Skupštine Kosova, Slobodan Petrović.

Ustav Kosova je usvojen 9 aprila 2008. godine, a stupio je na snagu 15. juna iste godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG