Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Savet bezbednosti podržao rekonfiguraciju UNMIK-a


Lamberto Zannier je Savetu bezbednosti predstavio izveštaj generalnog sekretara UN-a o Kosovu
Savet bezbednosti UN održao je u Njujorku sinoć sednicu na kojoj je razmotrio novi izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o misiji UN na Kosovu.

Učesnici debate su pozdravili rekonfiguraciju misije UNMIK-a i pozvali Beograd i Prištinu da unaprede komunikaciju na dobrobit svih građana Kosova.

U izveštaju UN se sve zajednice na Kosovu pozivaju na međusobnu saradnju da bi se normalizovalo stanje, a posebno se apeluje na saradnju Beograda i Prištine.

U izveštaju za period 1. jun - 15. septembar koji je predstavio šef misije UNMIK-a Lamberto Zanijer, navodi se da je bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje napeta i da može da destabilizuje i ostatak Kosova.

Naglašava se da Srbi sa severa Kosova odbijaju da učestvuju na lokalnim izborima zakazanim za 15. novembar što će, kako se navodi, "otežati Izbornoj komisiji organizovanje izbora u tim delovima".

Predstavljajući izveštaj Zanijer je dodao da je broj povratnika manji od onog koji se očekuje i podvukao da "povratak ljudi ne treba da bude stvar politike", a govoreći o nestalima naveo da je sudbina 1.885 nestalih i dalje nepoznata.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić je govoreći potom, pozvao sve članice UN da dozvole Međunarodnom sudu pravde (MSP) da neometano razmatra slučaj proglašenja nezavisnosti Kosova i da u toj "presudnoj fazi" radi bez dodatnih pritisaka jer će odluka suda "imati dalekosežne posledice za međunarodni pravni poredak".

Jeremić je ukazao da je potrebno statusno neutralno prisustvo Kfora da bi se zaštitile enklave kosovskih Srba, dok je stanje zaštite srpske baštine ocenio kao "i dalje zabrinjavajuće".

Hiseni optužuje Beograd da podriva integraciju Srba

Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni je ocenio u govoru na sednici Saveta bezbednosti da je stanje na Kosovu stabilno i optužio Beograd da podriva napore Prištine za integraciju kosovskih Srba u kosovske institucije.

Hiseni je ocenio da je stanje na severu Kosova zabrinjavajuće, dok je ukupno stanje na Kosovu ocenio kao stabilno.

Hiseni je rekao da institucije i Vlada Kosova ohrabruju kosovske Srbe da učestvuju na izborima 15. novembra, ali da Beograd vrši pritisak da ih bojkotuju.

Šef misije Rusije u UN Vitalij Čurkin je rekao da se ocene ministra spoljnih poslova Kosova Hisenija o napretku veoma razlikuju od stanja na terenu.

Ruski zvaničnik je ocenio kao neprihvatljive pozive prištinskih vlasti za smanjenje misije UN na Kosovu.

Ruski predstavnik je najavio da će njegova zemlja učestvovati u raspravi pred Međunarodnim sudom pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, a prisustvo zvaničnika Kosova na Generalnoj skupštini UN je ocenio kao nelegalno.

Di Karlo: Kosovo postiglo veliki napredak

Ambasadorka SAD u UN Rozmari di Karlo je pozdravila ulogu UNMIK-a na Kosovu i podržala širenje misije Euleksa, ali je ocenila da bi Kosovo na međunarodnoj sceni trebalo da deluje samostalno.

Ambasadorka je ocenila da je Kosovo napravilo ogroman napredak, podsetivši da su nezavisnost Kosova priznale 62 države i da je ono pristupilo MMF-u i Svetskoj banci.

Di Karlo je najavila da će SAD podržati ulazak Kosova, Srbije i celog Zapadnog Balkana u EU i njihov dalji put ka evro-atlantskim integracijama.

Britanski predstavnik u Savetu bezbednosti Filip Parhem je podsetio da su 62 zemlje priznale nezavisnost Kosova i izjavio da očekuje da će se taj proces nastaviti.
XS
SM
MD
LG