Dostupni linkovi

Novi izveštaj Ban Ki Muna pred Savetom bezbednosti


Ban Ki-Moon
Ban Ki-Moon
U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku u četvrtak će biti održana sednica Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji na kojoj će biti predstavljen novi izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o radu UNMIK-a od 1. juna do 15. septembra ove godine.

U izveštaju objavljenom pre dve nedelje generalni sekretar UN-a naveo je kako su napori specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Lamberta Zanijerija da pokrene praktičnu saradnju Beograda i Prištine proizveli samo delimične rezultate.

Generalni sekretar UN je ocenio da je bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje napeta i pozvao sve strane "na uzdržanost i prisvajanje konstruktivne politike u rešavanju osetljivih međuetničkih pitanja".

U izveštaju se ističe da se u junu i julu ove godine na Kosovo vratilo samo 236 osoba, među kojima sedam Albanaca, 31 Srbin i 177 Roma, Aškalija i Egipćana.

Ban Ki Mun je pozvao sve političke stranke koje će učestvovati na opštinskim izborima 15. novembra da izbegavaju "huškačku retoriku" koja bi mogla da poveća mogućnost nasilja, posebno u severnom delu pokrajine.
XS
SM
MD
LG