Dostupni linkovi

Kosovo traži od Beograda da zauzme "evropski stav"


Sastanak Vlade Kosova u Prištini
Sastanak Vlade Kosova u Prištini
Kosovo nema nameru da uzrokuje probleme celom regionu zbog postupaka drugih, kažu zvaničnici kosovske vlade povodom odluke Beograda da raspiše lokalne izbore na Kosovu. Oni međutim ističu da Srbija treba da poštuje međunarodne sporazume i da se ne upliće u unutrašnja pitanja druge zemlje. Opozicija pak smatra da kosovska vlada treba da prekine dijalog sa Beogradom ukoliko se izbori održe.

Vlada Kosova zatražila je od zvaničnog Beograda da “zauzme evropski stav” prema regionu, uključujući i Kosovo, te da poštuje međunarodne sporazume i da se ne meša u unutrašnja pitanja zemlje.

Ovo je danas izjavio zamenik kosovskog premijera, Hajredin Kuci, komentarišući odluku Srbije da raspiše lokalne izbore na celoj teritoriji Kosova.

Upitan da li bi EU zbog takve odluke trebala da kazni Srbiju na njenom putu evropintegracija, Kuci je odgovorio.
Hajredin Kuci
Hajredin Kuci

“Kosovo se ne zalaže da ometa druge, te od drugih traži da ne ometaju Kosovo. Ovo je naša logika i ovo je naša država. Nemamo nameru da naškodimo celom regionu zbog postupaka drugih”, kazao je on.

Zamenik kosovskog premijera je međutim dodao da su izbori koje ne organizuju kosovske institucije na Kosovu ilegalni i bez pravnog dejstva.

I poslanici kosovske opozicije smatraju da odluka Srbije da raspiše lokalne izbore na Kosovu predstavlja kršenje suvereniteta Kosova.

Burim Ramadani iz redova Alijanse za budućnost Kosova ističe da se Kosovo treba povući iz procesa dijaloga ukoliko dođe do održavanja lokalnih izbora.

“Ovakav stav Vlada Kosova treba da prenese i međunarodnim prijateljima, ali i Srbiji, zato što ovakvim postupkom Srbija krši sve obaveze koje je preuzela do sada, pa i iz procesa dijaloga”, kaže Ramadani.

Nojkić: Potrebna mudrost

Dok Srbi na severu Kosova insistiraju da srbijanski lokalni izbori budu održani i na Kosovu, Srbi južno od Ibra pak smatraju da je u pitanju jedna veoma komplikovana i teška igra zvaničnog Beograda koji se nalazi između međunarodne zajednice koja stoji iza pregovora Beograda i Prištine i koja je protiv izbora, i između Ustava i građana koji zapravo žele izbore.

Ranđel Nojkić, jedan od srpskih političara sa centralnog Kosova ipak misli da je raspisivanje lokalnih izbora na teritoriji celog Kosova greška, jer se može dogoditi da Srbi u centralnom delu neće biti u mogućnosti da učestvuju na tim izborima, što će imati dalje posledice.

“Izborna komisija, odnosno ljudi koji budu sprovodili izbore trebali da budu vrlo mudri. Mudrost se ogleda pre svega u tome kako će izborni material da dospe na prostorima Kosova i Metohije. Sigurno je da na zvaničnim prelazima Merdare i Bela zemlja carina Prištine neće dozvoliti ulazak biračkog materijala. Ukoliko pak članovi izborne komisije pokušaju ilegalnim putem da unesu materijal na severu Kosova, onda je to problem za Beograd jer bi bio optužen da ruši Rezoluciju 1244 i sporazum postignut u Briselu. Tako da smatram da je potrebno raspisati samo parlamentarne izbore, možda i predsedničke, i tada bi i Priština i međunarodna zajendica omogućili da se ti izbori obave na prostoru celom prostoru Kosova. Ukoliko se pak desi da se izbori održe samo na severu, onda mislim da su posledice po Srbe u centralnom Kosovu veoma izvesne. To je na Beogradu da objasni građanima i tada će se videti da li je borba za Srbe na Kosovu ogledana samo za Srbe na severu ili na celom prostoru Kosova”, kazao je Nojkić za RSE.

I strani diplomati na Kosovu zatražili su od Srbije da ne održi lokalne izbore na Kosovu, jer je to protiv Rezolucije 1244 i protiv dugoročnih interesa Srbije.

Iz UNMIK-a smatraju da je još rano za bilo kakav komentar na ovo pitanje, s obzirom da Beograd još uvek nije zvanično raspisao izbore.
XS
SM
MD
LG