Dostupni linkovi

Priština: Tadić je prekoračio dogovoreno


Boris Tadić u Dečanima

Zvaničnici Vlade Kosova ocenjuju da je javna izjava predsednika Srbije Borisa Tadića prilikom posete manastiru Visoki Dečani, a povodom Uskrsa, iako je u mnogome bila uzdržana, ipak prevazišla poruku mira povodom velikog pravoslavnog praznika.

Rečenica koja je izazvala najrazličitije reakcije i negodovanja na Kosovu je rečenica o Kosovu u Srbiji.

"Moja poruka danas u Visokim Dečanima jeste poruka mira, mira za Srbe i mira za Albance koji žive na Kosovu, u našoj Srbiji“
, rekao je u petak predsednik Tadić.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči je za naš radio rekao da će poruka predsednika Tadića, izrečena u Dečanima, biti pažljivo analizirana.

„Ne možemo reći da nije bio uzdržan, ali je u nekim linijama prekoračio ono što je bio dogovor sa međunarodnom zajednicom. Vremenom ćemo to analizirati i izaći sa našom ocenom“
, kaže Kuči.

Pred posetu Kosovu, presednik Tadić je upoznao predstavnika EU u Beogradu da će povodom provoslavnog Uskrsa posetiti manastir Visoki Dečani, tražeći da mu se obezbede uslovi da se poseta odvija normalno. Visoki predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt, kojem je prosleđen zahtev, u vezi sa ovom posetom se konsultovao sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem. Premijer je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, dozvolio posetu tretirajući je kao privatnu i povodom verskog praznika, zahtevajući istovremeno da se predsednik Srbije uzdrži od komentara koji su u suprotnosti sa Ustavom Kosova, odnosno koji dovode u pitanje nezavisnost Kosova.

Na osnovu Ustava institucije Kosova su jedini autoritet koji može da dozvoli odnosno zabrani posete stranih državnika, potvrđuje za naš program portparolka Specijalnog izaslanika EU na Kosovu, Julia Ruter, koja kaže da EU ne može niti da odobri niti da zabrani takve posete. Ovlašćenja i odgovornosti za to, prema njenim rečima, ima samo Vlada Kosova.

„Pravo je vlasti Kosova da odlučuju o zahtevima u vezi sa njihovim procedurama. Uloga specijalnog izaslanika EU je više da daje savete i podršku vlastima na Kosovu, da im pomogne da pronađu praktična rešenja za određena pitanja i da se osigura da su izabrana pragmatična rešenje. Institucije Kosova će oceniti svaki zahtev“
, kaže Ruter.

Istovremeno, pravni stručnjak Riza Smaka smatra da je Tadić samom činjenicom da nije tražio dozvolu od kosovskih vlasti pogazio Ustav Kosova.

“Predsednik Tadić se nije obratio predsedniku Kosova, kako je to predviđeno protokolom, čime je na indirektan način njega ostavio po strani, i pokazao da ne priznaje postojanje države Kosovo. To je u suprotnosti sa pravnim poretkom na Kosovu“
, kaže Smaka.

Međutim zamenik premijera Kuči kaže da su odnosi između Kosova i Srbije drugačiji u odnosu na odnose između država koje utvrđuje Ustav Kosova.

„Odnosi između Kosova i Srbije su malo drugačiji u odnosu na međusobne odnose između dve države. Drugo, Tadić se obratio predstavniku EU i želim da kažem da su odnosi Kosovo - Srbija specifični“
, kaže Kuči.

Smaka smatra da bi povodom izjave predsednika Tadića Kosovo prema uobičajenoj diplomatskioj praksi trebalo da uputi protestnu notu državi Srbiji.

Za razliku od prethodnih slučajeva ovo je prvi put da su zvaničnici Srbije umesto UNMIK-a o nameri da posete Kosovu informisali specijalnog predstavnika EU.

Inače zbog nepoštovanja ustavom i zakonima utvrđenih procedura za posetu Kosovu, vlasti u Prištini do sada nisu dozvolile ulazak na Kosovo ministru u Vladi Srbije Goranu Bogdanoviću, gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu i članovima parlamentarne Komisije za Kosovo u Skupštini Srbije.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG