Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tači za RSE: Plan od šest tačaka nije obavezujući


Hašim Tači

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da posle proglašenja nezavisnosti u 2008. godini Kosovu predstoji jačanje na unutrašnjem planu i integracija u međunarodne institucije. U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Tači je najavio da će najpre Euleks a postepeno i kosovska Vlada svoju vlast sprovoditi i na severu Kosova.

Razgovarao Zijadin GASHI (Priredila: Anamari REPIĆ)

Institucije Kosova u potpunosti poštuju plan Martija Ahtisarija i Ustav Kosova, a plan od šest tačaka nije na dnevnom redu i zato nije obavezujući, izjavio je premijer Kosova Hašim Tači. Premijer je za Radio Slobodna Evropa kazao da plan koji su dogovorili Beograd i UN nema nikakvu važnost na Kosovu.

“Plan od šest tačaka ne postoji, nema takvog dokumenta, ni na stolu, ni u rečniku političara, nije naš prioritet a ni međunarodne zajednice. Plan je deo izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, a u tom izveštaju je i dokument institucija Kosova. Plan od šest tačaka ne postoji po pitanju obaveza”, rekao je Tači dodavši da je to zatvoreno pitanje.

Kosovski premijer je najavio da će dolaskom EULEX-a na sever Kosova uslediti integracija tog dela kosovske teritorije.

“Nakon devet godina čekanja međunarodne civilne vlasti su počele da sprovode svoju vlast na severu Mitrovice. Ubrzo će to uraditi i legitimne institucije Republike Kosova. Neće više biti paralelnih i nelegitimnih struktura. Doći će do integracije srpske zajednice u kosovsko društvo i institucije”, rekao je Tači.

Premijer je najavio da će u narednom periodu Vlada sarađivati sa lokalnim Srbima i raditi na njihovoj integraciji.

“Mi gradimo demokratsku državu svih njenih građana. I Srbi su državljani naše Republike, oni su deo Vlade, Skupštine, lokalnih vlasti, ali još uvek nema prave integracije, jos puno ostaje da se uradi”, rekao je Tači.

Upitan da li će Vlada sarađivati i sa institucijama koje smatra paralelnim, Tači je odgovorio da treba odvojiti razgovore i poštovanje zakona.

“Razgovaraćemo sa svim legitimnim predstavnicima ali nikako sa ljudima koji krše zakon, oni će se suočiti sa pravdom”, rekao je Tači.

Kosovski premijer je kazao da na Kosovu nema podele vlasti između domaćih vlasti i međunarodne zajednice. Tači je podsetio da su međunarodne misije došle na poziv institucija Kosova.

“Međunarodne misije imaju svoj mandat, njihova uloga je savetodavna i pomoćna”, rekao je Tači.

Prema oceni premijera Tačija posle proglašenja nezavisnosti sledi ulazak Kosova u najznačajnije međunarodne strukture.

“U 2008. godini Kosovo je proglasilo nezavisnost, usvojen je Ustav, postignut uspeh na donatorskoj konferenciji. Kosovo su priznale najveće svetske sile, počela je sa radom misija Euleks. Kosovo postaje svoj gazda uz međunarodnu pomoć”, kazao je Tači i najavio da će uskoro Kosovo postati član Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Izrazio je uverenje da će u skoroj budućnosti Kosovo postati član NATO-a, UN i EU.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG