Dostupni linkovi

Suspenzija zbog neprovedbe odluke o tablicama


Policija Kosova
Komadant policijske stanice u Zvečanu, na severu Kosova Nenad Đurić suspendovan je nakon što se suprostavio sprovođenju uredbe MUP-a Kosova o novim srpskim tablicama.

Ministar MUP-a u ostavci, Bajram Rexhepi, početkom nedelje doneo je odluku o zabrani kretanja vozila sa registarskim tablicama izdatim od strane Republike Srbije sa oznakama gradova na Kosovu.

Pošto se Đurić suprostavio toj uredbi, regionalni direktor policije Sami Shabanaj suspendovao je Đurića na 48 sati, kazao je Besim Hoti, portparol policije u Mitrovici.

“Nesprovođenje uredbe je je teško kršenje policijskih procedura i principa, tako da je po ovoj osnovi regionalni direktor doneo odluku o suspenziji na 48 sati”
, kazao je Hoti.

Inače, uredba MUP-a Kosova o zabrani kretanja vozila sa novim registracijama motornih vozila izdatim od strane Republike Srbije sa oznakama gradova na Kosovu važi i za severni deo Kosova, odnosno za celu teritoriju Kosova, kazao je u izjavi za RSE ministar unutrašnjih poslova Kosova u ostavci Bajram Rexhepi.

Bajram Rexhepi
“Znam da na severu zemlje može biti poteškoća da se ova uredba sprovede, ali ona će biti sprovedena tamo gde imamo prisustvo naše policije”, kazao je Rexhepi.

U međuvremenu, EULEX je pozvao obe strane, i Vladu Kosova i Vladu Srbije, da se uzdrže bilo kakvih akcija koje se mogu smatrati provokacijom.

Zahtev EULEX-a odbijen


Porparol ove misije Anne Blanksma kaže da EULEX nije zvanično bio obavešten o ovoj odluci, ali su po ovom pitanju u svakodnevnom kontaktu sa kosovskom policijom i ministrom.

“Pozivamo obe strane da pre nego što se preuzmu nove mere, da se javnost najpre upozna s time”, kazao je Blanksma.

Kako se navodi, EULEX je prethodno zatražio od Rexhepija da privremeno odloži sprovođenje uredbe o oduzimanju novih automobilskih tablica, što je Rexhepi odbio.

"Odbio sam zato što sprovodim zakon. Ova uredba je u skladu sa našim zakonima i ona će biti sprovedena u potpunosti. Ja sam i ranije obavestio predstavnika EULEX-a da ukoliko Srbija bude izdavala nove registarske tablice, da ne učini grešku i to isto uradi i za gradove Kosova, jer će one biti konfiskovane i bice u sudskoj proceduri. Da li su oni to preneli Srbiji ili ne, ja to ne znam”,
kaže Rexhepi.

Rexhepi je dodao da su do sada konfiskovane tri do četiri tablice, kao i da je jedan autobus vraćen nazad za Srbiju.
XS
SM
MD
LG