Dostupni linkovi

Kosovo dostavilo nove argumente Hagu


Skender Hyseni
Skender Hyseni

Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hyseni je izjavio kako je Kosovo pružilo ubedljive argumente za nezavisnost

Kosovo je Međunarodnom sudu pravde (MSP) dostavilo i drugu po redu pismenu izjavu u kojoj iznosi argumente kosovske strane na komentare država koje smatraju da je nezavisnost Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom, za koju smatraju da je puna ubedljivih argumenata u korist nezavisnosti.

Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hyseni je danas na konferenciji za medije rekao da ova izjava ima 150 strana. Za razliku od prve izjave, gde se izražavaju argumenti o nezavisnosti Kosova, druga prema Hyseniju odgovara na sva suprotstavljanja nezavisnosti Kosova koje su Srbija i druge zemlje dostavili Međunarodnom sudu pravde.

Kosovski ministar je ubeđen da je Kosovo i ovoga puta uspelo da da dovoljno argumenata o legitimnosti proglašavanja nezavisnosti Kosova.

To je dokument pun ubedljivih argumenata na sve stavove koje zadrže izjave koje su predate 17. aprila.
„To je dokument pun ubedljivih argumenata na sve stavove koje zadrže izjave koje su predate 17. aprila“,
rekao je Hyseni, ističući da koristi priliku da još jednom istakne duboke poverenje u pravdu, nepristrasnost Suda, ubeđenje u snagu argumenata koje je Republika Kosovo predstavila.

Posle dostavljanja druge izjave sve zainteresovane strane do 15. septembra, prema rečima ministra, treba da odgovore Sudu da li žele da učestvuju u sudskom procesu koji počinje od 1 decembra.

On je izrazio uverenje da će proces pred Medunarodnim sudom pravde biti okončan do aprila sledeće godine.

Što brže okončanje procesa Hyseni vidi i kao mogućnost novih priznanja, pošto su neke države priznanje Kosova uslovile okončanjem procesa pred Međunarodnim sudom pravde.

„Očekujem da odmah nakon okončanja procesa neke zemlje priznaju Kosovo. Radi se na sreću o malom broju zemalja koje su nam direktno i otvoreno kazali da očekuju da vide šta će reći Međunarodni sud pravde pre nego što priznaju Kosovo. Međutim iste zemlje, budite sigurni, ne uslovljavaju to pozitivnom odlukom za Kosovo, već je to stvar poštovanja jedne institucije Ujedinjenih naroda“,
rekao je ministar spoljnih poslova Kosova.

Interesovanje da učestvuju u ovom procesu su iskazale 35 države, koje su predstavile svoje argumente za i protiv nezavisnsoti Kosova. Od toga nezavisnost Kosova podržava 21 država, dok se protiv nezavisnosti izjasnilo 13 zemalja.
Razmatranje zakonitosti proglašavanja nezavisnsoti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde se vrši na osnovu zahteva Srbije, koji je dobio podršku Generalne skupštine UN-a

Interesovanje da učestvuju u ovom procesu su iskazale 35 države, koje su predstavile svoje argumente za i protiv nezavisnsoti Kosova. Od toga nezavisnost Kosova podržava 21 država, dok se protiv nezavisnosti izjasnilo 13 zemalja.

Mišljenje Međunarodnog suda pravde je savetodavno i kao takvo neće imati pravne posledice na status Kosova.

Međutim ocenjuje se da će efekti te odluke biti pre svega politčki, pošto će pozitivno mišljenje o nezavisnosti Kosova, kako se očekuje, uticati na povećanje broja država koje su priznale nezavisnu državu Kosovo.
XS
SM
MD
LG