Dostupni linkovi

Džouns u Prištini: SAD za celovito Kosovo


Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Stjuart Džouns u Prištini, 26. februara 2010.
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Stjuart Džouns u Prištini, 26. februara 2010.
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Stjuart Džouns uputio je podršku Vašingtona teritorijalnoj celovitosti Kosova. Džons je o aktuelnoj situaciji, u okviru toga i strategiji za sever, razgovarao sa čelnicima institucija i predstavnicima kosovskih Srba.

Sjedinjene Američke Države podržavaju procese na Kosovu i njegov teritorijalni integritet, izjavio je u Prištini zamenik pomoćnika državnog sekretara Stjuart Džouns, komentarišući planove za integraciju severa Kosova. On je kazao da SAD zajedno sa vlastima Kosova rade na rešavanju problema.

“Razgovarali smo o svim problemima sa kojima se suočava Kosovo. Jasno je da mi podržavamo teritorijalni integritet Kosova i radimo s ciljem da se pronađe rešenje”, rekao je Džouns.

U tom pogledu navedeno je da je jedna od tema razgovora bila stategija za sever.

Džouns je u kratkom obraćanju medijima kazao da je njegova poseta Kosovu deo redovnih konsultacija koje američki zvaničnici imaju sa kosovskim vlastima.

Džouns je ocenio da je sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom i ministrom spoljnih poslova Skenderom Hiseniijem imao odlične razgovore.

Predsednik Sejdiu je potvrdio da su ‘SAD još jednom podržale procese kroz koje prolazi Kosovo’.

Podrška Vladi Kosova


Zvaničnik Stejt Dipartmenta je imao radni ručak sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem. Dvojica zvaničnika su razgovarala o ‘aktuelnoj političkoj situaciji sa posebnim osvrtom na konsolidovanje države, vladavine zakona, beskompromisne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te uspostavljanje autoriteta kosovskih institucija na celoj teritoriji.

Premijer Tači je Džounsu preneo da su vlada Kosova i sve institucije ‘privržene da u saradnji sa međunarodnim institucijama uspostave zakone na celoj teritoriji, saopštila je Vlada Kosova.

“To je za dobrobit mira, stabilnosti, saradnje između zajednica i ekonomskog razvoja”,
rekao je Tači.

On je kazao da je formiranje novih opština i učešće srpske zajednice na izborima dobra vest koja ‘nas ohrabruje u poslu ka daljem konsolidovanju demokratske države’.

Kako je saopštila Vlada, Stjuart Džouns je ‘pružio punu podršku Vladi Kosova u poštovanju prava zajednica i njihovoj integraciji u život i institucije’.

Džouns je kazao da je takvo angažovanje Vlade ‘odlučujući faktor koji će uticati na ispunjenje svih međunarodnih standarda prilikom integracije Kosova u evroatlantske institucije”.

Pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara Stjuart Džouns je razgovarao i sa predsednikom Samostalne liberalne stranke i članom Predsedništva Skupštine Kosova Slobodanom Petrovićem i gradonačelnikom Gračanice Bojanom Stojanovićem.
XS
SM
MD
LG