Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbi bez struje zbog kvarova i neplaćanja


Predstavnici KEK-a izjavili su za Radio Slobodna Evropa da srpska sela nemaju struju zbog kvarova na mreži, koje nadležni ne evidentiraju zbog neplaćanja računa. Tim povodom predstavnici vlade u Beogradu kažu da su spremni da razgovaraju sa međunarodnom zajednicom.

Nekoliko hiljada Srba u selima opštine Vučitrn i Gnjilane gotovo sedam dana je bez struje. Kosovska energetska korporacija, KEK, je saopštila da srpska sela nisu kolektivno isključena već da je došlo do kvara na koje nadležni ne odgovaraju dok se ne plate računi.

Portparol KEK-a Viktor Bužalja izjavio je za naš radio da sva mesta, bilo albanska ili srpska, u kojima dođe do kvara a ne plaćaju račune ostaju bez struje.

“Ne radi se o kolektivnim isključenjima jer KEK ne primenjuje isključenja prema etničkoj pripadnosti. Za nas su svi potrošači isti, ne delimo ih na Srbe i Albance. Srpska sela nemaju struju zbog kvara, a KEK ne radi na sanaciji kvarova ako se računi ne plaćaju”, objasnio je Bužalja, dodavši da je KEK u nekim srpskim sredinama postigao dogovor o naplati računa, ali da i pored toga još nema isplate.

Ne radi se o kolektivnim isključenjima jer KEK ne primenjuje isključenja prema etničkoj pripadnosti. Za nas su svi potrošači isti, ne delimo ih na Srbe i Albance. Srpska sela nemaju struju zbog kvara, a KEK ne radi na sanaciji kvarova ako se računi ne plaćaju...

Predstavnici srpskih sela, koja su već nekoliko dana u mraku, kažu da su se za pomoć obraćali OEBS-u, Kforu i Euleksu, od kojih su dobili objašnjenje da nisu nadležni za taj problem. Zato oni očekuju da problem reši zvanični Beograd.

Predstavnici srpske vlade na Kosovu navode da su spremni da razgovaraju a predstavnicima međunarodne zajednice. Državni sekretar ministarstva za Kosovo i predsednik Koordinacionog centra Zvonimir Stević izjavio je da se problem treba rešiti na relaciji međunarodne misije – Beograd.

“Ovaj problem koji se vuče devet godina je sistemske prirode i mi smo to u okviru Ministarstva i Koordinacionog centra bezbroj puta bili su pregovori i razgovori, ali imamo i spreman elaborat odnosno projekat ministarstva za energetiku Srbije oko rešavanja na sistemski način tog problema.

“Mi smo spremni da razgovaramo svakog trenutka sa predstavnicima međunarodne zajednice, UN i Euleksom, kako bi se ovaj problem rešio, a to je i obaveza iz šest tačaka koji su usvojeni u Savetu bezbednosti, vezani za rešavanje problema infrastrukture na Kosovu”, kaže Stević.

U Prilužju, u kome zivi oko 3 hiljade Srba, šesti dan za redom nema struje. Sedam dana bez struje je 300 domaćinstava u Šilovu kod Gnjilana, gde je prethodnih dan bilo i protesta. Stević je za takvo stanje optužio međunarodnu zajednicu i kosovske vlasti.

“Svakako da i u ovoj situaciji međunarodna zajednica snosi najveću odgovornost pre svega UNMIK i Euleks ako se zna činjenica da su uložena ogromna sredstva u revitalizaciju sistema na Kosovu a da struje nema i da su sada prisutna isključenja. Ovo predstavlja tendenciju, pritisak na Srbe”, rekao je on.

Kosovski Srbi duguju KEK-u 120 miliona evra. Ali dug srpske zajednice od ’99. do novembra 2008. godine je zamrnut. Bužalja objašnjava da se naplata duga trenutno ne traži, već samo redovno plaćanje računa od novembra prošle godine.

“Srbi treba da počnu da plaćaju ove poslednje račune od novembra, dok se o isplati celog duga tek treba pronaći rešenje”, izjavio je Bužalja.

Ranije su predstavncii Srba tražili da se izda licenca za drugog ditributera struje to jest za Elektrokosmet koji bi preuzeo odgovornost snabdevanja strujom i naplate računa srpskoj zajednici. Ali to je vlada Kosova odbacila navodeći da KEK ima dovoljno kapaciteta da se bavi snabdevanjem i naplatom računa. Iz Vlade kažu da se neće žuriti sa naplatom višemilionskog duga srpske zajednice.

Kosovo se već 10 godina suočava sa problemima u snadevanju i distribuciji struje.

Termocentrale A i B ne mogu da zadovolje sve potrebe potrošaca a naročito u zimskim mesecima. Vlada Kosova je najavila da će se ove godine privatizovati proizvodnja i distribucija električne energije te tražiti partner za izgradnju nove termocentrale.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG