Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Elektroprivreda Srbije pripremila račune potrošačima na Kosovu


Elektrana Kosovo A u Obiliću
Radnici Elektroprivrede Srbije započeli su akciju očitavanja električnih brojila potrošačima na severu Kosova koji od 1999. godine nisu plaćali električnu energiju dok će prve račune za utrošenu struju građani dobiti 1. decembra.

Severni deo Kosova se već mesec dana strujom napaja iz Srbije, preko dalekovoda u Novom Pazaru, nakon što je Kosovska elektroenergetska korporacija (KEK) isključila struju severnom delu Kosova 19. oktobra.

U saopštenju KEK-a, koje je podeljeno medijima, ističe se da je od naglog opadanja temperature došlo do velikog opterećenja transmisione mreže, što je moglo izazvati ispadanje iz sistema i havarije u podstanici Valač, nadomak Kosovske Mitrovice, ali i šire na Kosovu.

Portparol KEK-a Viktor Bužalja smatra da je ova korporacija jedini licencirani operater za snabdevanje električnom energijom građana Kosova:

“Intervencija bilo kog drugog operatera na tržistu Kosova, odnosno snabdevanje električnom energijom od bilo kog drugog operatera, sem KEK-a, predstavlja nelegalnu akciju, jer KEK je jedini licencirani operater za snabdevanje električnom energijom građana Kosova, kao i za čitanje sata, za slanje računa za plaćanje električne energije.”


Bužalja za radio Slobodna Evropa kaže da iz humanitarnih razloga, KEK snabdeva električnom energijom severni deo Kosova šest sati dnevno.

“Mi snadbevamo taj deo šest sati dnevno i to radimo iz humanitarnih razloga.”

STRUJA SE MORA NAPLATITI


Direktor JP Elektroprivrede Srbije (EPS) na Kosovu ( Elektro-Kosovo) Radoje Krečković izjavio je da će stanovnici severnog Kosova srpskom Javnom preduzeću Elektro-Kosovo plaćati račune za utrošenu struju koju nisu plaćali poslednjih deset godina. On je naveo da je taj korak neizbežan zbog izuzetno teške elektroenergetske situacije:

“Kako ćete da prepoznate čoveka koji vrši očitavanje? Veoma jednostavno, imaće uniformu EPS-a, imaće i ovlašćenje za kontrolu mernog mesta i za očitavanje. Znači, neko ko će se legitimisati imenom, prezimenom i pečatom ovlašćenjog lica ko je i šta je. KEK traži retroaktivno plaćanje, za ovih deset godina. Ono što mi hoćemo je nešto drugo. Postoji zakon EPS-a o opštim uslovima za isporuku električne energije. Sve komunalne usluge sa svojim računima imaju neki validni rok i on se vezuje za najviše 24 meseca. Znači, EPS nikako neće da zadire u period unazad deset godina.”


Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović kaže da se struja nakon deset godina mora plaćati – ali samo srpskom preduzeću:

“Da bismo imali uredno snadbevanje električnom energijom mi je moramo plaćati. Prirodno je da ćemo plaćati EPS-u i Elektro Kosmetu a nećemo KEK-u. I sigurno je da imamo podršku Ministarstva za Kosovo i Metohiju i Ministarstva energetike.”


GraĐani severnog dela Kosovske Mitrovice kažu da nemaju ništa protiv da se struja nakon deset godina plaća.

“Kako ostali građani kažu i ja isto tako. Struja treba da se plaća samo Srbiji, a ne KEK-u. Jer to je Srbija. Mi ćemo da plaćamo našima”, kaže Danilo Nikolić.

“Kako da ne, treba da se plaća. Srbiji. Jasno i kratko”, navodi Jovan Stanković.

Na severu Kosova danas živi oko 70.000 građana, mahom Srba. U ostalim delovima Kosova južno od Ibra, Srbi od letos redovno plaćaju struju, na osnovu ugovora koji su potpisali sa KEK-om.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG