Dostupni linkovi

Struja puštena u selo kod Gnjilana


Posle devet dana meštani sela Šilovo kod Gnjilana dobili su struju. Istog trenutka otkazali su nastavak svakodnenih protesta koji su u nedelju prerasli u žestoke obračune demonstranata i policije. U drugim srpskim sredinama u kojima struje i dalje nema obećavaju da neće odustati od demonstracija sve dok problem ne bude rešen.

Predstavnici Srba tvrde da je isključivanje struje metod pritiska na ovu manjinu sa ciljem njenog proterivanja, dok u Kosovskoj elektroenergetskoj korporaciji tvrde da se za isključivanjem struje poseglo zbog nagomilanih i neplaćenih računa.

U utorak nešto pre 11 sati, posle devet dana pauze, struja je puštena u selo Šilovo. Za naš program govori novinarka TV Plus Radica Micanović:

“Kosovska elektroenergetska korporacija je posle devetodnevnog isključivanja električne energije i svakodnevnih protesta Srba u Šilovu nadomak Gnjilana konačno pustila struju. Velike su posledice devetodnevnog isključenja struje u ovom mestu. Gotovo sva hrana iz zamrzivača i frižidera je bačena. Napomenimo samo da je pre Šilova još sedam srpskih sela u kojima živi 5.000 stanovnika takođe bilo u višednevnom mraku.”
Aleksandar Petrović je predstavnik Mesne zajednice Šilovo. U razgovoru za naš program navodi kako je i ovaj slučaj pokazao da Kosovska elektroenergetska korporacija deluje samo ako je pod pritiskom:

“Ovde na Kosovu jedino se nekom silom rešavaju problemi.”
RFE: “Da li ste dobili obaveštenje iz KEK-a zbog čega je struja puštena s obzirom da računi i dugovanja i dalje nisu plaćeni?”

“Iz KEK-a nismo dobili nikakvo obaveštenje. Ali, smo preko posrednika čuli da je prolem rešen uz pritisak američke ambasadorke u Prištini i na osnovu reagovanja međunarodne zajednice, kao i zahvaljujući inicijativi Ministarstva za Kosovo i Metohiju. Oni su nekako bili primorani da puste struju.”
Mesto Šilovo bilo je poprište sukoba policije i demonstranata koji su se zbili u nedelju, tokom kojih je povređeno više policajaca i više desetina civila (nekoliko njih teže):

“Oni udaraju, mlate koga stignu. Ne biraju žene, decu….”
“Ja sam potrčala po dete i pala sam, tada me je jedna žena udarila.”
“Policajac me je gurnuo. Ja sam pala na asfalt.”
“Udarili su me pendrekom po glavi, bilo je strašno.”

Ili će prihvatiti velikodušnu pomoć da platimo za Srbe deo računa ili nema alternative jer mi nemamo tehničke mogućnosti da drugačije Srbima pomognemo. Onda će to da se pretvori u masovne proteste svuda i na svakom mestu što verovatno znači da će biti incidenata, bojim se i sukoba sa policijom.
Vlada Srbije praktično se tek sedmog dana uključila u spor vezan za isljučivanje struje meštanima srpskih enklava. Predsednik Srbije Boris Tadić koji boravi u poseti Španiji saopštio je kako je u stalnom kontaktu sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem i dodao da su problemi sa strujom dokaz da su ugrožena ljudska prava kosovskih Srba. Ministar Bogdanović pozvao je UNMIK na pregovore o rešavanju spornog pitanja. Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović pojasnio je da, uprkos tom pozivu, Beograd nema prevelika očekivanja:
“U ovakvim situacijama UNMIK u poslednjih nekoliko meseci stalno ponavlja da nema više mogućnosti da deluje. Ja se bojim da eventualni dogovor sa UNMIK-om ne bude dovoljno dobar pa ćemo morati da koristimo i nekakva vaninstitucionalna sredstava. Da komuniciramo sa predstavnicima diplomatskih kancelarija na Kosovu. Ili će prihvatiti velikodušnu pomoć da platimo za Srbe deo računa ili nema alternative jer mi nemamo tehničke mogućnosti da drugačije Srbima pomognemo. Onda će to da se pretvori u masovne proteste svuda i na svakom mestu što verovatno znači da će biti incidenata, bojim se i sukoba sa policijom.”
U UNMIK-u su nam potvrdili da nisu dobili nikakav zvaničan predlog za pregovore o rešavanju problema električne energije. Portparol UNMIK-a Rasel Giki:
„Ono što vam mogu reći jeste da mi do ovog trenutka nisamo dobili nikakvo zvanično obaveštenje ili poziv od strane Beograda, bilo šta zvanično što bi mogli razmotriti ili uzeti u obzir. U isto vreme posredovanje po ovom pitanju mora biti veoma pažljivo i ukoliko UNMIK bude mogao da odigra konstruktivnu ulogu, to će i učiniti. Trenutno ne mogu reći šta bi mi konkretno mogli da učinimo, ali ako možemo da uradimo bilo šta konstruktivno u dogovoru sa obe strane, to ćemo i učiniti.“
Iz Kosovske elektroenergetske korporacije su saopštili da problem postaje sve više politički, te da je do isključivanja većinom došlo zbog kvarova i neplaćenih računa. Portparol KEK-a Viktor Bužalja izjavio je da u svim naseljima u kojim dodje do kvara, meštani ostaju bez struje ako nisu izmirili račune, što nema veze sa njihovom etničkom pripadnošću. Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Zvonimir Stević na to je odgovorio:

“Ako je samo problem naplaćanje struje i neplaćeni računi onda smo mi rešili problem Kosova i Metohije. Srbi na prostoru Kosova i Metohije u broju u kom ih ima u ukupnoj naplati električne energije učestvuju od 5 do 7 odsto. A kako da plate račune kada je njih oko 8.000 isterano iz Elektroprivrede, i još uvek nisu vraćeni? Da ne govorim o drugim velikim sistemima na prostoru Kosova i Metohije.”
Predstavnici Srba u mestima u kojima dolazi do isključenja elekstrične energije ne negiraju da računi nisu plaćeni. Presednik Opštine Vučitrn Zoran Rakić u razgovoru za naš progam to priznaje, ali i objašnjava da lokalnim Srbima godinama nije omogućeno da se vrate na svoje poslove:
“Trenutno u Prilužju ima negde oko 80 odsto radnika koji su radili u Elektroprivredi i koji svih ovih godina nisu primali ništa od Elektroprivrede, tojest KEK-a. Nama ne trebaju nikakve donacije. Mi tražimo da oni nama isplate naše, zato što svih ovih godina nismo radili i tada ćemo sami otplatiti struju.”
Problem snabdevanja električnom energijom star je već nekoliko godina. Svojvremeno pominjana je mogućnost da Srbija opskrbljuje kosovske enklave strujom, ali do danas nije došlo do realizacije takve ideje. Svaki put do sada ovo pitanje prebacivano je u političku sferu, zbog čega se i ovog puta tretira više kao politički nego energetski problem.

Pogledajte komentare (5)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG