Dostupni linkovi

Koja će od dve opštine Štrpce ostati?


Opština Štrpce
Opština Štrpce
Hoće li u u Štrpcu biti rešen problem funkcionisanja dve opštinske vlasti, izabrane na odvojenim izborima koje su organizovali Beograd i Priština? To se ovih dana pitaju meštani Štrpca.

Vesna Orlović, 60, držeći ličnu kartu u ruci krenula je u Opštinu da obavi neki posao jer ima veliki porodični problem. Ona ne očekuje da joj bilo koja vlast pomogne da bolje živi.

“Nemam gde gore više od ovog. Da živim od socijale, deca bez posla, muž bez posla, od čega od socijale 70 evra živimo, a 35 evra struja. Dete mi je invalid, davali su mi pelene, sada ni to, i to treba da kupim. Od čega da živim kad nemam.”


Upitana kako vidi to što opština ima dva predsednika Vesna kaže:

“Što mi je briga i što da ima meni je isto. Ko će da mi pomogne, ni jedan ni drugi, baš me briga.”


Jedan prodavac u lokalnoj trafici ovako komentariše postojanje dve opštinske vlasti:

“Dodatno opterećenje za sve, sve je duplo. Žitelji Siriničke župe su voljni da plaćaju Republici Srbiji a sada novo rukovodstvo će tražiti da se plaća porez i ostale takse, to dadatno opterećuje svakog seljaka i njegov budžet, ko može to da izdrži, niko. Veoma teško.”


KO IMA PRAVO NA PROSTOR?


U mnogim spskim sredinama funkcionišu po dve opštine, izabrane na kosovskim i srpskim izborima. U Štrpcu su do nedavno čak obe administracije bile u istoj zgradi i sada postoji problem korišćenja prostora.
Nemam nameru niti moć da gasim srpske institucije. I srpska i kosovska opština su u ovom trenutku važne za srpsku zajednicu

Bratislav Nikolić


Ali novi predsednik Opštine Bratislav Nikolić je odlučio da ovo reši pa su tako u petak zvaničnici Opštine koju međunarodna zajednica i Vlada Kosova nazivaju paralelnom strukturom, morali da napuste zgradu.

Nikolić, iz Samostalne liberalne stranke, kaže da je svestan da će srpska opština nastaviti da pruža usluge građanima ali da li će to biti u zgradi u kojoj radi kosovska opština.

“Moram da kažem da u ovom trenutku radimo na rešenju tog problema koji imamo sa paralelnim strukturama u ovoj opštini. Ja nemam nameru niti moć da gasim srpske institucije. I srpska i kosovska opština su u ovom trenutku važne za srpsku zajednicu”
, rekao je on.

Inače, u Štrpcu se danas vode razgovori dva opštinska rukovodstva o preuzimanju opštinskih prostorija. Predsednik Opštine koja je pod ingerencijom Republike Srbije Zvonko Mihajlović kaže da je samo jedna vlast legalna.
Zvonko Mihajlović


“Ništa novo nije za opštinu Štrpce da postoji dualizam. Mi smo do sada imali u odnosu na jedinu legalnu legitimnu opštinu Štrpce imali smo i paralelnu opštinu koju su činili organi formirani od strane takozvane Vlade Kosova. I ako će se nešto formirati na prostoru opštine Štrpce to će biti formirano putem sile i represa ne znam kome to treba i ne znam kuda će to voditi”, rekao je on.
Nema nikakvog razloga za postojanjem paralelne opštine jer je srpska zajednica izabrala legitimnog predsednika na osnovu zakona Kosova i druge strukture su nepotrebne


PROBLEME REŠITI MIRNO


Oba predsednika opština su najavila da će se problemi rešavati mirno. Štrpce je multietnička sredina. Tako u opštinskoj vlasti pored Srba sede i albanski odbornici. Njihov stav je da se srpske paralelne strukture moraju ukinuti.

Hamdi Aljiu, bivši potpredsednik Opštine, kaže da može postojati samo multietnička opština koja radi prema kosovskim zakonima.

“Nema nikakvog razloga za postojanjem paralelne opštine jer je srpska zajednica izabrala legitimnog predsednika na osnovu zakona Kosova i druge strukture su nepotrebne”
, kaže on.

Međutim, Srbima na Kosovu pa tako i u Štrpcu su neophodne usluge srpske administracije, pošto mnogi rade u institucijama koje finansira Republika Srbija kao školstvo, zdravstvo i pošta.

Ali bivši predsednik Opštine i dobar poznavalac političkih kretanja Slađan Ilić smatra da se ovo mora razjasniti pošto je nemoguće funkcionisanje dve administracije. A na rasplet će uticati ograničenost nadležnosti srpske Opštine.

“Srpska administracija, koja je pod upravom Beograda jednostavno ne može da primenjuje neke stvari na samom terenu jer nema podršku izvršnih organa policije sudstva i ostalih institucija bez kojih jedna administracija ne može da funkcioniše. Oni će naravno primati platu iz Beograda, socijalna služba će raditi bez problema, radiće izdavanje srpskih dokumenata i tu se krug završava.”


Čitava situacija opterećuje meštane i zato penzioner Bogoljub Vučić kaže da se ovaj politički problem treba rešiti.

“Vremena su takva da podele nisu potrebne mi moramo da zbijemo redove da uspostavimo jedinstvo i da se živi normalnim životom. Oko ovoga šta će biti o tome neka odlučuju viši organi.”
XS
SM
MD
LG