Dostupni linkovi

Usvojena politčka deklaracija o ostvarivanju Ustava


Skupština Kosova
Skupština Kosova je nakon višesatne rasprave usvojila političku deklaraciju kojom poziva Vladu i sve institucije da pojačaju angažovanje na ostvarivanju Ustava i očuvanju teritorijalne celovitosti Kosova.

U izjavi se ističe da Skupština pozdravlja podršku Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo za jačanje napora institucija za sever Kosova

Skupština Kosova većinom glasova nije prihvatila predlog predsednika Demokratskog saveza Dardanije, Nexhata Dacija da usvoji deklaraciju i konsenzusom je usvojena zajednička politička izjava koja nema obavezujući karakter.

Tokom rasprave je istaknuta odlučnost institucija Kosova da se obezbedi ostvarivanje vlasti i na severu zemlje.

Premijer Kosova Hashim Thaçi je na početku rasprave o ostvarivanju Ustava Kosova na severu Kosova i delovanju paralelnih struktura rekao da će se ustavnost na severu ostvariti kroz ostvarivanje strategije o severu Kosova.

On je dao garancije Skupštini da je Vlada spremna da započne ostvarivanje vlasti na severu zemlje, kako bi se, kako je rekao okončao desetogodišnji haos.

Premijer Kosova je još jednom isključio upotrebu sile kao sredstva za rešavanje postojećih problema i podržao širenje međunarodnog prisustva na severu zemlje.

“Kao premijer želim da naglasim da je Vlada odlučna za širenje prisustva institucija na severu i institucionalnu brigu o severu”,
rekao je Thaçi.

Kosovo se teritorijalno smanjuje

On je istakao da je strategija za sever Kosova zasnovana na četiri glavna stuba - jačanje vladavine zakona, decentralizaciju kroz osnivanje opštine Severna Mitrovica i održavanje izbora u tri opštine ne severu zemlje – Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, kao i poboljšanje socijalne i ekonomske situacije u ovom delu zemlje.

Predsednik Demokratskog saveza Dardanije je istakao da je vreme da institucije Kosova da se izjasne o ostvarivanju Ustava na celoj teritoriji zemlje.

“Kosovo se sa teritorijalnog aspekta smanjuje. U dosta velikom delu teritorije Kosova naša susedna zemlja (Srbija) ostvaruje vlast prisustvom svih njenih institucija”, rekao je Daci.

On je istovremeno rekao da dalje nekontrolisanje granice na severu Kosova i funkcionisanje paralelnih struktura košta budžet Kosova milione evra.

Predstavnici vlasti i opozicije su izneli različite stavove o problemima ostvarivanja Ustava, dok se slažu u vezi sa štetom koju funkcionisanju države Kosovo nanose paralelne strukture.

Pogledajte komentare (5)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG