Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nema političke i institucionalne volje za borbu protiv korupcije


Zgrada Vlade Kosova
Vlada Kosova je shvatila izveštaj američkog državnog sekretarijata o stanju ljudskih prava na Kosovu u kojem se ukazuje na izrazite pojave korupcije, uticaj vlade na snage reda i sudstva kao i na probleme sa paralelnim strukturama države Srbije na Kosovu. Opozicija ocenjuje da je ova Vlada korumpirana i da nema politčke i institucionalne volje za prevazilaženje problema na koje se ukazuje u izveštaju.

Portparol Vlade Kosova Memli Krasniqi je izjavio da se radi o izveštaju izuzetno značajne institucije koji se sa najvećom ozbiljnošću shvata od strane institucija Kosova.

„Dobro je da se u određenim delovima izveštaja cene dostignuća na Kosovu u poslednjoj godini. Primedbe koje su date su i u izveštaju o progresu (Evropske komisije) i kao takve su prioriteti i izazovi tokom 2010 godine koje pred sobom ima Vlada Kosova."


On ističe da je Vlada Kosova preduzela konkretne korake kada se radi o korupciji i drugim slabostima koje su suočene do sada.

Krasniqi je spomenuo da stvaranje posebnog odelenja protiv korupcije u okviru Specijalnog tužilaštva Kosova konkretan i suštinski korak koji je preduzela Vlada Kosova.

Istakao je da izveštaji Američkog državnog sekretarijata vrlo ozbiljno shvataju i da će Vlada preduzeti konkretne mere u prevazilaženju problema na koje se u izveštaju ukazuje.

Vlada među najkorumpiranijim


Potpredsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi ističe kako izveštaj Američkog državnog sekretarijata potvrđuje da na Kosovu ima korpucije, koja prevažišla normalne okvire:

Ahmet Isufi
„Zato je ova Vlada, koja je jedna od najkorumpiranijih institucija na Kosovu, doprinela padu ekonomskog razvoja i siromštvu građana u dramatičnim razmerama.“

Potpredsednik AZBK kaže da na osnovu informacija koje su predočene zabeleženo povećanje korupcije na Kosovu za 35 odsto. I sudstvo koje je obavezno da preduzme mere protiv korupcije nije to učinilo, već je poznato kao veoma korumpirano:

„Stoga na osnovu ovakvog stanja pravde na Kosovu i opšteg funkcionisanja institucija stvara se imidž koji šteti integrativnim stremljenjima Kosova, osiromašuje narod Kosova i vodi ga ka deprersiji.“


I potpredsednik opozicione Alijanse Novo Kosova Ibrahim Makolli ističe da je izveštaj realan jer prikazuje pravo stanje u dve veoma značajne oblasti kao što su korupcija i sudstvo.

Verbalna spremnost za antikorupcionu borbu


Ibrahim Makolli
„U prvom redu zbog nedostaka političke i institucionalne volje za borbu protiv korupcije ne ostvaruju se zakonska rešenja koja su po evropskim standardima“, kaže Makoli i dodaje da ne postoji politička volja za jačanje sudstva koje bi moglo uspešno da se izbori protiv ovih pojava.

On ističe da kod institucija Kosova postoji samo verbalna spremnost za borbu protiv korupcije.

„Sem izjava vladinih zvaničnika u praksi se ne vidi opredeljenje za borbu protiv korupcije ali i za ostvarivanje zakona.“

Makolli ističe da je na Kosovu na sceni politička snaga a manje snaga zakona. I to se, prema njemu, ne odnosi samo na ove dve oblasti koje se zbog značaja koji imaju spominju već i u drugim oblastima.

Na žalost, umesto napretka, na delu je pogoršanje stanja u poređenju sa prethodnim periodima, konstatuje Makolli.

U izveštaju se takođe ističe da zakonodavstvo na Kosovu pruža potrebnu podršku za poštovanje i zaštitu ljudskih prava u mnogim oblastima, od poštovanja osnovnih prava, slobodu medija, zaštitu manjina, žena i dece. Konstatuje se da je nasilje u kosovskom društvu u padu, iako međuetničke tenzije ostaju velike posebno na severu Mitrovice. Izveštaj se bavi i pitanjem delovanja paralelnih struktura države Srbije posebno na severu Kosova.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG