Dostupni linkovi

MMF: Kosovo bez pristupa fondovima


MMF
MMF
Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da je prekinuo 18-mesečni Stand by aranžman za Kosovo, koji je usvojio Izvršni odbor MMF-a u julu prošle godine.

Novac iz ovog programa je bio namenjen obnovi fiskalne održivosti i očuvanju finansijske stabilnosti. Međutim, kako je objavljeno na web portalu MMF-a, kosovske vlasti odstupile su od dogovorenog programa, tako što su budžetom za 2011 godinu predvidele veliko povećanje plata na Kosovu.

Pored toga, u saopštenju MMF-a se navodi da se misija MMF-a koja je boravila na Kosovu složila sa kosovskim vlastima o monitoringu paketa ekonomskog programa do kraja 2011. godine. Ovaj program (Staff Monitoring Program) je neformalan sporazum sa osobljem MMF-a za monitorovanje i sprovođenje ekonomskog programa vlasti na Kosovu, koji ne podrazumeva finansijsku asistenciju MMF-a.

Johannes Wiegand, koji je bio na čelu misije MMF-a koja je boravila na Kosovu, kazao je da je cilj ovih politika da se poduzmu odlučni koraci ka fiskalnoj održivosti i ojačavanju upravljanja budžetom.

“Uspešna implementacija će pomoći formiranju mehanizma za praćenje fiskalnog upravljanja, koji će učvrstiti put za obnovu finansijske pomoći od strane MMF-a u 2012. godini kao i da olakša nastavak donatorske podrške”, naveo je Wiegand.

Nakon posete misije MMF-a Kosovu, premijer Kosova Hashim Thaçi priznao je da razgovori sa ovom misijom nisu bili laki. Tokom zasedanja Vlade u petak, on nije govorio o prekidu sporazuma sa MMF-on, već je potvrdio da je postignut dogovor o programu monitoringa ekonomskih politika od strane MMF-a do kraja 2011. godine.

Hashim Thaci
“Uspešno sprovođenje programa tokom ove godine omogućiće nastavak podrške i asistencije MMF-a i ostalih donatora. Odnosi države Kosova sa MMF-om ne samo da nisu prekinuti, već je zapravo uspostavljena snažna osnova za partnerstvo”, kazao je Thaçi.

Spor između Vlade Kosova i MMF-a nastao je zbog troškova u 2011. godini, odnosno zbog povećanja plata javnim službama od 30 do 50 posto. Takvo povećanje je u suprotnosti sa sporazumom postignutom prošle godine između Kosova i MMF-a po kom je porast plate dozvoljen samo od 7 do 8 posto.

Thaçi je međutim na zasedanju Vlade u sredu ponovio svoj stav da će radnici javnih služba i dalje primati povećane plate, te da je to zatvoreno pitanje

Lančano pogoršanje odnosa

Ekonomski stručnjaci, nasuprot Vladi, smatraju da je došlo do pogoršanja odnosa sa Međunarodnim monetarnim fondom, a što će istovremeno pogoršati odnose Kosova i sa Svetskom bankom i Evropskom komisijom, institucijama koje, po njima, finansiraju budžetski deficit zemlje.

U tom slučaju, moguće je da će zemlja izgubiti oko 156 miliona eura, objašnjava ekonomista Lumir Abdixhiku.

“Prvi finansijski gubitak je u vrednosti od 156 miliona eura iz budžeta za 2011. godinu, a to je rezultat neispunjavanja kriterijuma iz Stand by aranžmana koji je potpisan prošle godine. Drugi gubitak je u procesima integracija, posebno članstva Kosova u Evropskoj banci za
Ekonomista Lumir Abdixiku smatra kako nepoštovanje sporazuma sa MMF-om znači da će Kosovo 2013. godine ući u duboku finansijsku krizu.

razvoj i izgradnju, a treći gubitak je narušena slika zemlje kod stranih investitora”, kaže Abdixhiku.

Po njemu, nepoštovanje sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom znači da će Kosovo 2013. godine ući u duboku finansijsku krizu.

“Ulazimo u situaciju gde će deficit Kosova ostati nepokriven. U pitanju je bankarski bilans koji je 240 miliona eura godišnje sakupljenog novca. Ovaj novac je rešenje za ovu godinu; sledeće godine rešenje će možda biti prodaja Pošte i telekomunikacija Kosova. Ali, u dugoročnom periodu, mi ostajemo bez resursa i ovo je šteta koja se nanosi Kosovu”, kaže Abdixhiku.

I bivši ministar ekonomije Haki Shatri kaže da nepoštovanje finansijskog sporazuma rizikuje neuspeh budžetskih politika u zemlji.

“Uzimajući u obzir da se ne ispunjavaju preporuke, oni su se povukli i od obećanja u pružanju donacija. Reč je o MMF-u koji se povukao iz nekoliko programa koje je imao na Kosovu... Oko 200 miliona eura projektiranih u kosovskom budžetu za ovu godinu, mogu biti pod rizikom – znači, neće ih biti u ovogodišnjem budžetu”, kaže Shatri.

Shpend Ahmeti iz opozicionog pokreta Samoopredeljenje kaže da ovakva situacija može doneti fiskalne i finansijske probleme ove godine.

“Budžet je prošao u očekivanju ovih sredstava. Deficit će se finansirati sa 87 miliona iz monetarnog fonda, od donatorskih 50 miliona Evropske komisije koji su, da kažem, povezani sa sporazumom koji smo imali sa MMF-om. Ovo znači da ćemo ove godine imati najveću prazninu, odnosno, ne znamo odakle ćemo uzeti preko 150 miliona eura deficita”, kaže Ahmeti.
XS
SM
MD
LG