Dostupni linkovi

Na severu Kosova ne priznaju zabranu tablica iz Srbije


Nove registracijske tablice automobila u Srbiji
Nove registracijske tablice automobila u Srbiji
Nadležni u Ministarstvu unutrašnjih poslova ( MUP) Kosova doneli su odluku o zabrani kretanja vozila sa novim registarskim tablicama izdatim od strane MUP-a Srbije na teritoriji Kosova.

Savetnik u ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova Fisnik Redžepi objašnjava da se ova odluka odnosi samo na nove registarske tablice koje izdaje MUP Srbije ali ne i na stare- izdate pre konflikta na Kosovu 1999. godine od MUP-a Srbije.

“Mi smo videli da su vlasti u Srbiji započele sa izdavanjem registarskih tablica za građane Republike Srbije. Videli smo da su srpske vlasti produžile sa istom taktikom, da te tablice daju i za građane srpske zajednice koji žive na Kosovu, sa inicijalima gradova Republike Kosova. Ministar Bajram Rexhepi je naredio kosovskoj policiji da zustavi sva motorna vozila koja nose nove
Srpski ministar Ivanović tvrdi kako kosovski ministar Redžepi u tehničkom mandatu nije imao pravo da donese ovakvu odluku.
registarske tablice Republike Srbije, sa inicijalima (gradova) Republike Kosova”
, kaže Redžepi za RSE.

Državni sekretar za Kosovo u srpskoj Vladi Oliver Ivanović u izjavi za RSE kaže da je odluka Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova da zabrani da se na Kosovu kreću vozila sa novim registarskim tablicama izdatim od MUP-a Srbije političke prirode.

“Naredba odlazećeg ministra MUP-a Kosova Bajrama Redžepija je za žaljenjenje i ne može prozivesti nikakav praktičan efekat, jer se radi o odlazećim ministru koji ima samo tehnički mandat”
, smatra Ivanović.

Ovde kosovski zakoni ne važe

“Naime, ne zna se kako će biti sastavljena Vlada Kosova i da li će i koje mesto on zauzeti u toj vladi, tako da bi bilo logično da on jednostavno ne povlači jednostrane poteze koji mogu da pogoršaju situaciju. To apsolutno nema prava da radi, jer Vlada Srbije je svojom odlukom od pre godinu dana odlučila da promeni tablice u celoj Srbiji, uključujući i Kosovo i Metohiju”
, kaže Ivanović.

Mitrovica, most koji deli grad na albanski i srpski, novembar 2010
Građani severne Mitrovice sa kojima smo razgovarali za RSE kažu da se u ovom delu Kosova zakoni kosovskih institucija neće primenjivati.i da će, shodno tome, svoja vozila i dalje registrovati samo i isključivo po zakonima Republike Srbije.

“Ja mislim da oni sada traže neki kompromis, pred ovim dijalogom između Beograda i Prištine, kako bi i Albanci sa njihovim tablicama RKS mogli da putuju po Srbiji. Znači da ne moraju da ih ‘skidaju’ na graničnom prelazu kada uzimaju one probne tablice na nekoliko dana, koliko te probne tablice i važe. Ja poptuno normalno predajem svoja dokumenta ovde u Mitrovici, pa mi u Kraljevu izdaju srpske registarske tablice. Ja inače nove tablice još nisam izvadio, a sa ovim vozilom registrovanim na KM putujem svuda, bez problema. Ovde prosto kosovski zakoni ne važe”
, kaže taksista Nikola Pavlović.

I Aleksandar Mitrović zastupa identičan stav po ovom pitanju.

“Na severu Kosova važe samo srpski zakoni, tako da ti kosovski ovde neće ‘zaživeti’. ipak je ovo Srbija. Mi živimo u Srbiji a ne kod Bajrama Redžepija. Ja mislim da je cilj ovakve odluke da se napravi neki reciprocitet, da bi se i Albanci izborili da sa svojim kosovskim tablicama idu u Srbiju”
, ocenjuje ovaj Mitrovčanin.

Inače, kako su nam naši sagovornici kazali, dokumenta za izdavanje novih registarskih tablica po zakonima države Srbije predaju se u severnoj Kosovskoj Mitrovici ali se ona dalje prosleđuju nadležnima u Kraljevu, odakle se i izdaju.
XS
SM
MD
LG