Dostupni linkovi

Zanijer pozvao na dijalog uz posredovanje EU


Lamberto Zannier, arhiv
Lamberto Zannier, arhiv
Šef UNMIK-a na Kosovu Lamberto Zanijer izjavio je u četvrtak u Prištini nakon sastanka sa predsednikom Skupštine Kosova da su stečeni svi uslovi za jedan direktniji proces za dijalog između Prištine i Beograda, kako bi se rešila pitanja zajedničkih interesa. Zanijer navodi da bi EU trebala da igra glavnu ulogu posrednika između tih razgovora.

„Mislim da je vreme da Evropljani igraju veću ulogu. Očigledno je da se moramo koordinisati sa njima, da budemo sigurni da je međunarodna zajednica na istoj strani po ovom pitanju i da nema različitih agendi“, kazao je šef UNMIK-a.

Predsednik Skupštine Kosova, Jakup Krasniqi, pak podseća da su politički razgovori između Kosova i Srbije završeni u Beču, te da ostaje da se razgovara samo o tehničkim pitanjima koja bi olakšala život naroda u obe zemlje, a to je moguće u svojstvu dveju nezavisnih država.

„Mi imamo o čemu da razgovaramo sa Beogradom, a to su tehnička pitanja. To su razgovori koji se dešavaju između zemalja koje priznaju jedna drugu. Politički razgovori između Kosova i Srbije su završeni. Kosovo će razgovarati sa Srbijom u svojstvu dveju nezavisih država, gde svaka ima odgovornost za svoj teritorijalni prostor“, kazao je Krasniqi.

Bez preduslova


Zanijer međutim navodi da o agendi razgovora trebaju odlučiti strane koje planiraju da otpočnu dijalog

„Ono što je važno je to da ukoliko je u pitanju dijalog između dve strane, on će početi na bazi agende, tako da će dve strane odlučiti o čemu će razgovarati“
, rekao je šef UNMIK-a, ne precizirajući da li će razgovori biti tehnički ili politički.

„Pogrešno bi bilo da postoje preduslovi o tome šta bi trebalo da bude na agendi, jer bi to prvenstveno štetilo dijalogu. Međunarodna zajednica će pomoći da se reše ta pitanja, ali niko neće nikoga prisiliti da razgovara o nečemu za šta oni nisu spremni“, kazao je šef UNMIK-a na Kosovu Lamberto Zanijer.

Inače, Generalna Skupština UN-a sledeće nedelje diskutovaće o Kosovu. Predsednik, premijer i ministar spoljnih poslova Kosova u subotu će otputovati za New York kako bi lobirali protiv rezolucije o Kosovu koju je podnela Srbija.
XS
SM
MD
LG