Dostupni linkovi

Sever Kosova: Ko plaća alternativne prelaze


Barikade na glavnom mostu preko Ibra u Mitrovici, septembar 2011.
Barikade na glavnom mostu preko Ibra u Mitrovici, septembar 2011.
U Srbiji stidljivo počinje da se javno postavlja pitanje ko finansira gradnju alternativnih puteva na severu Kosova, da li to ide iz džepova inače sve siromašnijih građana? Bageri svakodnevno probijaju nove prelaze koje međunarodne snage zatvaraju. I ta skupa igra traje nedeljama.

Borislav Stefanović, šef sprskog tima u dijalogu sa Prištinom, nije odbio razgovor o gradnji alternativnih puteva iako, kako nam je odmah rekao, to nije njegov deo nadležnosti:

"Opština gradi puteve. Ne bih ja rekao da tu ima nešto izvan toga, zato što svaka opština ima mogućnost da tradi jer komunalna predizeća imaju mehanizaciju."

RSE:A ko to plaća?

Stefanović:Opština plaća.

Branko Ninić, predsednik Opštine Leposavić nam je rekao da u izgradnji alternativnih puteva učestvuje preduzeće „Putevi Srbije“ i delom lokalna samouprava. Na pitanje ko to finansira, on odgovara:

„Opština preko svog budžeta i Putevi Srbije. Sada radimo na dva takva puta.“

Ninić tvrdi da su troškovi minimalni. A na naše pitanje da li se opštinski budžet puni sredstvima iz budžeta Srbije, on je odgovorio:

"Da, to su većinom sredstva iz Republike."

RSE: Pa, onda nije pogrešno reći da se alternativni putevi grade iz budžeta Srbije?

Ninić: Nije pogrešno jer građani dobijaju plate iz budžeta Srbije, pa njihovi porezi su zapravo iz tog izvora. To je to, ali kako ko tumači.

Prelazak bez problema

Krstimira Pantića, predsednika Opštine Mitrovica, pitali smo ko gradi alternativne puteve.

"Uključene su, kako državne (PUTEVI Srbije), tako i privatne firme."

RSE: Kuda Vi idete, kada idete u Srbiju, kojim putem?

Pantić: Alternativnim putem preko Banjske ili preko Jarinja, ali je sad on zatvoren. Jedina veza je trenutno preko Banjske. Izlazi se u Novi Pazar.

RSE: Zašto ne idete preko Merdara?

Rada Trajković
Rada Trajković
Pantić: Zato što bih bio uhapšen čim bih prešao u južni deo grada i zato što nemam kosovska dokumenta. Oni Srbima oduzimaju srpska dokumenta.

Poslanicu u Skupštini Kosova Radmilu Trajković zatekli smo na graničnom prelazu Merdare.

„Evo, upravo sam na kosovskoj strani prelaza Merdare. Na prelazu su Albanci, ima i Srba. Korektni su, nemam nikakvih problema", kaže nam.

RSE: Sa kojim dokumentima?

Trajković:Sa srpskim.

RSE:Koju registraciju kola imate?

Trajković: Beogradsku.

RSE: I nema problema?

Trajković:Nema. Ja svuda putujem svuda sa beogradskom registracijom. Evo, upravo sam na prelazu, dajem ličnu kartu, završavam administraciju, naravno, carina uvek hoće da malo pogleda, sve je na raspologanju, nije problem.

Besmisleni potezi

Slavišu Ristića, predsednika Opštine Zubin Potok, pitali smo da li zna kakva je uloga lokalnih kriminalaca. Naime, u domaćim medijima imenovan je Zvonko Veselinović kao čovek koji se bavi švercerskim poslovima i za koga se tvrdi da je predvodio napad na Kforove vojnike na Jarinju kada je došlo do pucnjave.

„Ja gospodina Veselinovića nisam ni poznavao do pre mesec dana. Ja tog čoveka vidim samo kao jednog od privrednika koji se zajedno sa građanima uključio u tom otporu prema kosvoskim institucijama", kaže Ristić.

RSE:A upoznali ste se sa njim, pre mesec dana, u vezi sa ovom krizom?

Ristić: Da.

Borislav Stefanović na Kosovu, 2011.
Borislav Stefanović na Kosovu, 2011.
Borislav Stefanović tvrdi da će nadležni organi u Beogradu procesuirati sve one koji krše zakon i podseća da je to obećala i ministarka pravde.

„Sve što ima indicija da se krši zakon biće predmet bavljenja naših nadležnih organa“, tvrdi Stefanović.

Za sada nema informacije od nadležnih organa da se na tome radi, a nema ni protesta što se pare sve siromašnijih građana Srbije uludo troše u već viđeni „balvan projekat“.

Jer, međunarodni faktori na Kosovu najavljuju da će u najskorije vreme okončati ovi igru mačke i miša, na šta upućuju i najsvežije vesti o zatvaranju alternativnih prelaza.

Šta o onome što se događa na prelazima na severu Kosova znaju i šta o gradnji alternativnih puteva, odnosno prelaza, misle Srbi van severa Kosova?

„To je uzaludni posao. I uzaludno trošenje i energije i novca. Tužno. Beznadežan pokušaj naroda da koristi neke potpuno besmislene poteze", tvrdi Radmila Trajković.

RSE:Ali kome je u interesu da plaća ove ne baš jeftine rabote?

Trajković: Da li se troši toliki novac da bi postigao neki politički cilj za koji misli da je mnogo vredniji od tog novca, ja ne znam.
XS
SM
MD
LG