Dostupni linkovi

Pravi dijalog sa Beogradom ne pre izbora


Zgrada Vlade Kosova, arhiv
Zgrada Vlade Kosova, arhiv
Nakon izjave visoke predstavnice EU Ketrin Eshton da su srpski predsednik Boris Tadić i kosovski premijer Hashim Thaqi spremni da "smireno" pokrenu dijalog Beograd-Priština, te da "o vremenu pokretanja pregovora pre svega oni odlučuju", pojedini politički subjekti na Kosovu smatraju da institucionalna kriza u kojoj se Kosovo trenutno nalazi ipak ne predstavlja idealno vreme za početak razgovora.

Za neke, na Kosovu ima dosta ostalih problema tako da dijalog ne sme biti centralna tema ni nove vlade. Pored toga, ni politički subjekti na Kosovu nemaju jedinstven stav o tome.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuçi izjavio je u četvrtak da će pravi pregovori ipak početi nakon izbora.

„Pravi dijalog će početi nakon što se izbori budu održali na Kosovu. Nakon izbora biće demokratskog legitimiteta i građanskog jedinstva“, izjavio je Kuçi u četvrtak, međutim ne ozbacujući mogućnost da razgovori o tehničkim pitanjima mogu da počnu i sada.

„Teme kao što su pitanje nestalih o kojima se i ranije razgovaralo, o tome može i dalje da se razgovara, ali uvek izbegavajući teme koje bi imale političku težinu“, rekao je Kuçi.

Njegov bivši kolega iz redova Demokratskog saveza Kosova, Ramë Manaj, međutim smatra da u okolnostima pod kojima se Kosovo nalazi, jasno je da razgovori sa srpskom stranom ne mogu biti produktivni.

„Razgovori se ne trebaju otpočeti i da se onda prekinu, a nit se treba otpočeti ako smatramo da nemožemo da ih privedemo kraju dok se ne završe procesi koji su u toku na Kosovu. Nakon što se izbori budu održali a iz kojih će proizaći legitimne institucije, onda sa punim legitimitetom one mogu da se bave sa ovim pitanjem, koje je inače u interesu same zemlje“, kaže Manaj.

Tehnički pregovori


Iz opozicije smatraju da ono što je najvažnije jeste da se odluči format razgovora, kaže Ibrahim Gashi iz Alijanse Novo Kosovo.

„Ako se radi o tehničkim razgovorima koji se mogu obaviti na nivou eksperata, onda smatram da se ti razgovori mogu desiti i u ovo vreme, zato što taj administrativni deo institucija još uvek funkcioniše. Ali ako se radi o razgovorima višeg formata gde bi uzeli učešće političari, smatram da nije odgovarajući trenutak da razgovori sada počnu zato što je trenutno političko vođstvo imalo legitimitet koji je bio pod znakom pitanja“
, ocenjuje Gashi.

Ilir Deda iz novoosnovane partije Novi Duh, a do skoro direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja, mišljenja je da dijalog Prištine i Beograda treba da počne nakon izbora kada se bude formirala nova vlada.

„U Prištini sada ne postoji kredibilna vlada. Imamo vladu u ostavci i nalazimo se u predizbornoj atmosferi. Ova vlada nema ni legitimitet ni kredibilitet da počne dijalog sa Beogradom. A naš stav je da dijalog sa dijalog sa Beogradom ne može biti centralna tema na Kosovu. Kosovo ima dosta ostalih problema i energija nove vlade ne sme biti usmerena samo ka tom dijalogu“, kaže Deda.

Predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU izjavila je da teme razgovora zavise od načina na koji će se pokrenuti razgovor, dok je na Kosovu jedinstven stav da će razgovori biti isključivo tehničke prirode a nikako o statusu ili o teritorijalnom integritetu Kosova.

Inače, predlog Alijanse za Novo Kosovo o glasanju nepoverenja Vlade Hashima Thaqija sakupio je 40 potpisa poslanika Skupštine Kosova i predat je predsedništvu Skupštine.

Preostaje, da se predsedništvo sastane i da se ne pre od dva dana a ne kasnije od pet, sazove sednica na kojoj će se izglasati nepoverenje, što bi raspustilo Skupštinu i zadužilo vršioca dužnosti predsednika Kosova, Jakupa Krasniqija, da raspiše vanredne parlamentarne izbore.
XS
SM
MD
LG