Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd raspustio uprave u sedam opština na Kosovu

update

Prizren
Raspuštanjem uprava u pojedinim opštinama na Kosovu u kojima više nema Srba Vlada Srbije zauzima realističniji pristup, ali se ta odluka ne može tumačiti kao promena strateške politike Beograda prema Kosovu, tvrde i u Vladi i analitičari.

To nije gašenje loklanih samouprava nego racionalan pristup jer želimo efikasnije da rešavamo probleme pogotovo u sredinama gde Srbi imaju nameru da se vraćaju, kaže za naš radio ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Goran Bogdanović:

„Nije imalo svrhe finansirati više predsednike opština, skupština, njihove zamenike, sekretare, načelnike, a da ti ljudi žive u centralnoj Srbiji. Oni svoje sunarodnike koji nažalost još uvek žive u kolektivnim centrima nisu čak ni obilazili, nisu ni ustanovili gde se oni nalaze niti da li žele da se vrate. Čitav taj posao je radilo ministarstvo.“

Goran Bogdanović, arhiv
Za opštine Podujevo, Đakovica, Suva Reka, Dečani, Prizren, Uroševac i Klina čije su uprave rasformirane Beograd će imenovati koordinatore. Kao drugi razlog za raspuštanje uprava koji ima uporište u zakonima i Ustavu, kaže ministar Bogdanović, je to što sedišta tih lokalnih samouprava ne nalaze na teritoriji tih opština:

„Nego su izmeštene ili u centralnoj Srbiji ili u drugim delovima Kosova. Vi danas nemate u Đakovici sedište opštine, nemate u Dečanima, Suvoj Reci, Uroševcu, u Podujevu i tako dalje.“

Iako Beograd propagira jačanje svojih institucija i snaženje prisustva srpske države na Kosovu dešava se da se Srbi sa Kosova okreću ka Prištini, pa je tako u Partešu, opštini koja radi u sistemu Vlade Kosova, izlaznost na kosovskim izborima bila 65 odsto.

Nenad Cvetković, kandidat za predsednika opštine koji je ušao u drugi krug, kaže da su Srbi u Pomoravlju odluku Vlade Srbije o raspuštanju pojedinih uprava shvatili kao poruku da će se taj trend nastaviti:

„Oni su hteli da uzmu opštinu Parteš u svoje ruke zato što se spremaju da ugase srpske opštine. Nek izađe ministar za Kosovo sa podacima šta su pomogli Pomoravlju, opštini Parteš. Ni jedan dinar nije uložen.“

Ispunjavanje naredbe iz Brisela

Za Prištinu su institucije koje su formirane na izborima koje je organizovao Beograd nelegalne. Sadri Ferati, ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova kaže da su one do sada pokazale samo jednu težnju da zadrže trenutnu situaciju koja nije dobra:

Sadri Ferati, arhiv
„Nama je potrebno da građani sarađuju, da imamo strukture koje će da rešavaju probleme građana, i da ne sprečavaju njihovu volju da promene ovaj način života.“

Na adresu Beograda više puta su stizali zahtevi iz međunarodne zajednice da raspusti paralelene strukture, pre svega na severu Kosova. Zato je za one koji su ovom odlukom ostali bez radnog mesta to zapravo ispunjavanje naredbe iz Brisela, za srpsku opoziciju sa nacionalnim predznakom to može da demotiviše povratak Srba.

Međutim, ministar Goran Bogdanović odbacuje mogućnost da je Beograd promenio politiku prema Kosovu:

„Ne, ne može se to tako shvatiti. Mi ostajemo privrženi našoj politici prema Kosovu i Metohiji ali naravno ne možemo dozvoliti da trošenje novca bude kao što je nekada bilo.“

Za Aleksandra Popova iz Centra za regionalizam je ono što se dešavalo sa opštinom Podujevo koja je izmeštena u Kuršumliju zapravo kap koja je prelila čašu i naterala Vladu da reaguje.

Podsetimo da se u Kuršumliji odigrao svojevrsni kosovski boj kada su se tokom rasprave koja je od dve suprotstavljene opštinske vlasti legalna potukli odbornici vladajuće koalicije i opozicije.Raspuštanjem uprava u pojedinim opštinama na Kosovu Vlada Srbije zauzima realistični pristup i ispavlja greške iz vremena Koštuničine vlade, kaže Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam, koji u ovom potezu Beograda zapravo ne vidi promenu politike prema Kosovu:

„Reč je o tome da je bio veliki odliv para iz Srbije na te neke institucije koje kao postoje, a zapravo su te pare išle u sive tokove i koristili su ih tamo neki pojedinci, a čak i ono malo Srba, da ih je bilo, nije imalo koristi od tih para. Dok je premijer bio Koštunica, on je instalirao svoje ljude, i mislim da su se mnoge stvari dešavale na fiktivnom terenu i istrajavalo se na nekoj nerealnoj varijanti.”
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG