Dostupni linkovi

Rešen spor oko pečata, ukida se trgovinski embargo


Borislav Stefanović i Edita Tahiri na novom krugu razgovora, Brisel, 2. septembar 2011
Borislav Stefanović i Edita Tahiri na novom krugu razgovora, Brisel, 2. septembar 2011
Pregovarački timovi Prištine i Beograda na novoj pregovora u Briselu dogovorili su se u petak da će biti prihvaćeni pečati od nazivom "carina Kosovo", a kao rezultat toga uzajamni trgovinski embargo biće ukinut, saopšteno je u petak uveče iz Evropske unije.

"To je važan korak u poboljšanju odnosa u regionu i osiguranju slobode kretanja dobara u skladu sa evropskim vrednostima", ocenjenoo je iz Brisela.

Dodaje se da je postignut i dogovor o katastarskim knjigama, da se uspostavi potpuno pouzdan katastar na Kosovu da bi se zaštitila legitimna prava ljudi.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je takođe nakon nove runde razgovora da je postignut sporazum o carinskom pečatu na kome će pisati carina Kosova bez ikakvih drugih oznaka vezanih za kosovske vlasti.

Stefanović očekuje da će u roku od sedam do deset dana Kosovo povući trgovinski embargo.

Dogovoru o carinskom pečatu prethodilo je odlaganje julske runde dijaloga zbog neslaganja oko rešenja za carinske pečate, pokušaj kosovskih specijalnih policijskih snaga da preuzmu prelaze Jarinje i Brnjak na severu Kosova, paljenje Jarinja od strane srpskih ekstremista i postavljanje barikada kojima je srpsko stanovništvo želelo da spreči ulazak kosovskih snaga na sever. Sve to dovelo je do eskalacije stanja na samom severu Kosova.

Beograd je do sada zatezao oko pečata, ali su signali o mogućem dogovoru o pečatu upućeni još pre počekta nove runde pregovora, a o pitanju katastra Stefanović je pre razgovora rekao:

“Takođe, pitanje katastra, ako bude rešeno na način kako smo tražili, omogućiće punu harmonizaciju i reviziju katastra i katastarskih podataka sa mogućnošću da ljudi najzad na pravi način ostvare pravo na svoju imovinu i da se ujednači sada neujednačeno stanje koje postoji u toj oblasti na Kosovu i Metohiji.”,

Edita Tahiri
Šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri podsetila je da je Priština bila spremna na napredak oko pečata još u julu kada je evropski posrednik otkazao šestu rundu jer nije bilo uslova za postizanje novih dogovora.

Sada kaže da "treba videti da li će srpska strana tu učiniti napredak” te da se "nada preokretu i dogovoru kojim će obe države uspostaviti evropsko načelo slobodne trgovine".

“Nadam se da ćemo napraviti iskorak napred prema dogovoru koji će dati šansu obema stranama da ostvare evropske principe o slobodnoj trgovini i da zajedno radimo na sprovođenju evropskih vrednosti u regionalnom kontekstu, potvrđujući principe CEFTA sporazuma. Naša pozicija oko ovog pitanja je jasna: mi smo spremni da idemo ka sporazumu u saglasnosti sa našim Ustavom i zakonomima, uvažavajući evropske i evratlanske principe”, rekla je Tahiri.

Model za druga pitanja

Analitičari i u Beogradu i u Prištini slažu se da će rešenje oko carinskog pečata relaksirati napetost između Beograda i Prištine.

„Apsolutno, ne samo dijalog oko pečata i već i drugih tačaka koje će kosovska i srpska delegacija dogovoriti u Briselu ubeđen sam da će uticati na relaksiranje odnosa dve strane“, ocenjuje Fadilj Maljoku, profesor
Analitičari i u Beogradu i u Prištini slažu se da će rešenje oko carinskog pečata relaksirati napetost između Beograda i Prištine.

Univerziteta u Prištini.

Politički analitičar iz Beograda Dejan Vuk Stanković kaže da bi rešenje za pečat trebalo da bude neka vrsta modela kako rešiti čitav niz drugih otvorenih pitanja.

„I bilo bi dobro da to bude početak rešavanja tih konkretnih problema koji postoje na relaciji Beograd - Priština“, kaže on.

Prištinski tim je već najavio da želi da otvori novu temu regionalne saradnje. Šefica prištinskog tima Edita Tahiri rekla je da Srbija tu pravi prepreke Kosovu i celom regionu.

Osim toga nakon julskih dešavanja u prvi plan je izbio i problem severa Kosova, odnosno funkcionisanja prelaza Jarinje i Brnjak.

Prelazi su tačka lomljenja

Borislav Stefanović iz beogradskog tima kaže međutim, da rešenje pečata nikako nije povezano sa prelazima.

Fotogalerija: Zapaljen prelaz Jarinje, juli 2011

“Pitanje prelaza je mnogo komlikovanije. Pitanje prelaza je u suštini jedna od tačaka lomljenja između nas i Prištine i nešto što mora da se reši na način da bude prihvatljivo pre svega za građane koji tamo žive i za Republiku Srbiju i za Prištinu. Mi ćemo na tome raditi marljivo ali moram da kažem da rešenja koja budemo danas dogovorili neće moći da znače bilo šta osim onoga što je usko dogovoreno vezano za carinski pečat”, kaže Stefanović.

Na pitanje da li će tema biti "sever Kosova i prelazi", Edita Tahiri je međutim, odgovorila: "Naš je stav i to jasno predočava i rezolucija UN, da je ovo tehnički dijalog".

"Mi nećemo razgovarati o političkim temama, ukidanje paralelnih struktura i ilegalnog uplitanja Srbije u državu Kosovo traje od 1999. i NATO intervencije, a uslov da moraju biti ukinute paralelne strukture je, uz konstruktivnost Srbije u dijalogu, jasno prenesen Srbiji od strane evropske i američke diplomatije, i to posebno kao uslov da napreduje na evropskom putu i za dobijanje statusa kandidata za članstvo EU", rekla je Tahiri.

Do rešenja se neće stići ni brzo ni jednostavno, kaže politički analitičar iz Beograda Dejan Vuk Stanković.

“Takav ja imam utisak posebno u svetlu činjenice što se ovde približava predizborna kampanja i što će biti jako malo spremnosti za neke racionalne političke odluke, mnogo više će se povlađivati nekom populističkom maniru rešavanja kosovskog pitanja”, ocenjuje Stanković.

Naredni sastanak pregovaračkih timova biće održan tokom septembra.
XS
SM
MD
LG