Dostupni linkovi

Uspeh dijaloga zavisi od razoružanja kriminalaca


Kosovo, prelaz Jarinje, avgust 2011
Kosovo, prelaz Jarinje, avgust 2011
Uspeh budućih rundi dijaloga Kosova i Srbije u velikoj meri zavisi od stvaranja adekvatnog ambijenta za ponovni početak dijaloga nakon izbijanja nasilja na severu.

A ključ toga jeste razoružanje kriminalnih grupa na severu, složili su se srpski i albanski zvaničnici i predstavnici tokom debate na temu „Perspektiva dijaloga Kosova i Srbije posle događaja na severu Kosova“ održanoj u Čaglavici.

Belul Beqaj, predsednik Evropskog kosovskog pokreta i jedan od organizatora ove debate, naveo je da je neuspeh dijaloga, odnosno činjenica da nije postignut sporazum o pečatu i carini, prouzrokovao nasilje na severu.

Premda, po njegovom mišljenju, ono što je najvažnije u ovom trenutku jeste razoružanje kriminalnih struktura na severu koji i u budućnosti mogu da ometaju dogovore koji se postignu tokom dijaloga.

„Smatram da jedini put ka eventualnim rešenjima nije nastavak dijaloga u trenutnom obliku, već razoružanje kriminalnih i nelegitimnih
struktura, zato što ukoliko se one ne razoružaju, rezultat dijaloga će biti ograničen i nestabilan...Zbog mogućnosti kandidature, zbog gubitka Srbije na kosovskom tržištu u vrednosti od 300 – 400 miliona eura, te zbog pristiska EU i Amerike, postići će se sporazum koji međutim neće biti stabilan i neće imati perspektive zato što se može ometati od pojedinih faktora“, kazao je Beqaj.

Sa time se složio i Ilir Deda, glavni savetnik predsednice Kosova. On je istakao da
vladavinu prava na severu održavaju legalne strukture, a to je kosovska policija, koja je međutim nemoćna jer su od nje jače nelegalne i paralelne strukture. A što se dijaloga tiče, Deda je naveo da je jasno da se putem dijaloga ne može razgovarati o unutrašnjim pitanjima Kosova.

Potrebe građana pre svega

„Dijalog na osnovu novih dešavanja dobija oblik koji je bio poznat i do sada, a to je tehnički nivo dijaloga koji za cilj ima normalizaciju odnosa dve države, Kosova i Srbije. Ukoliko se to jasno uoči i prihvati od strane Srbije i dijalog će biti lakši. Ukoliko oni to ne prihvate, neće biti lak. Jasno je stavljeno do znanja i od strane EU da, kako bi se išlo napred u evropske integracije, obe zemlje se trebaju koristiti demokratskim postupcima“, kazao je Deda, dodajući da je integracija u EU jedini način koji će doneti stabilnost u Zapadnom Balkanu.

Rada Trajković

Rada Trajković, poslanica u Skupštini Kosova, pak, smatra da je suština problema u tome što je je Beograd u dijalog najverovatnije ušao da reši teritorijalno pitanje, tj. da traži podelu Kosova, a da je Priština nevoljno ušla u ove razgovore, jer nije imala motivaciju da će tim pregovorima dobiti.

Ona navodi da se na kraju sve treba svesti na nešto što je za dobrobit običnog čoveka.

"Ako ljudi u Prištini i Beogradu imaju odgovornost prema stanovništvu, ja mislim da će oni naći načina da ove pregovore, čak i bez pristiska međunarodne zajednice, vode na odgovoran način. Očekujemo da će se pečat rešiti. Ništa nije samo jednosmerno, ne samo zbog privrednika u Srbiji koji žele da se nastavi trgovinski odnos ili sloboda kretanja robe između Pristine i Beograda, nego i radi biznismena iz Prištine koji imaju monopol na određene prozivode skojima su snabdevali ovaj prostor. Bićemo bliski jedni
drugima kada imamo jednu vezu koja je jaka ekonomska i koja je trajna“, kazala je ona.

I Momčilo Trajković, predsednik Srpskog pokreta otpora sa Kosova, mišljenja je će problem na Kosovu biti dugotrajan sve dok ne pobedi ekonomija nad politikom, i razum nad svim dešavanjima.

On je kazao da mora da se napravi kompromis, te da je nemoguće da jedna strana bude poražena a druga da bude pobednik.

„Dijalog nema alternativu i u tom smislu smatram da dijalog ima perspektivu ali će biti izuzetno težak. U početku će ići dva koraka napred a jedan nazad, ali će biti dijalog kao gaženje bosim nogama po trnju. Mora da se prođe, dijalog i rešenja će boleti nekog manje više, ali dijalog nema alternativu ni na lokalnom nivou, unutar srpsko albanskih odnosa na Kosovu ali pošto od ovog zavisi čitava regionalna strategija međunarodne zajednice“, kazao je on.
XS
SM
MD
LG