Dostupni linkovi

Skupština Kosova podržala dijalog sa Srbijom


Albanske i srpske zastave u Mitrovici, 7. mart 2011
Albanske i srpske zastave u Mitrovici, 7. mart 2011
Skupština Kosova je bez glasova opozicije usvojila rezoluciju koja podržava dijalog Kosova i Srbije. Napori šefova parlamentarnih grupa da predloženi nacrt rezolucije Demokratske partije Kosova, koja podržava dijalog, haromonizuje sa nacrtom rezolucije opozicije, nisu uspeli, tako da je Skupština na kraju sa 63 glasa za, 48 protiv i jednim uzdržanim izglasala rezoluciju DPK.

U ime Demokratske partije Kosova (DPK), kao predlagača rezolucije, poslanik Adem Grabovci je kazao da dva održana sastanka sa opozicijom nisu bila uspešna u harmonizaciji teksta rezolucije, tako da je zatraženo od Skupštine da se glasa za verziju koju je prethodno predložila DPK.

“Molim poslanike da podrže ovaj nacrt rezolucije koja će Skupštini Kosova dati za pravo da nadgleda tok razgovora, kao i da u bilo kom slučaju zatraži objašnjenje”
, kazao je Grabovci.

Vlada Kosova pozdravila je usvajanje rezolucije. Zamenik premijera Hajredin Kuçi izjavio je da ova rezolucija ojačava legitimitet Vlade za započete razgovore sa Srbijom. On je i pozvao opoziciju da bude deo dijaloga.

Odgovornost na Vladi

Opozicija međutim navodi da nije videla ikakvu platformu Vlade za razgovore, i prema tome nije podržala rezoluciju.

Timovi Kosova i Srbije na pregovorima u Briselu, 9. mart 2011
Šef parlamentarne grupe DSK-a, Ismet Beqiri, kazao je da vladajuća partija nije prihvatila predloge opozicije i prema tome nije ni dobila njihovu podršku.

“Vlada Kosova treba da unutar roka od 15 dana podnese jasnu platformu o pitanjima koja se ne mogu diskutovati i o pitanjima koja se trebaju diskutovati tokom razgovora. Ova platforma treba da obuhvati i očekivanja i beneficije Kosova od ovih razgovora, uključujući i članostvo Kosova u EU”
, kazao je Beqiri.

Prethodno je i poslanik Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj ocenio dijalog štetnim po Kosovo, prebacujući takvu odgovornost na Vladu Thacija.

“Sa vladom koja je pod istragom od strane naših međunarodnih prijatelja, i sa politikama koje su degradirale Kosovo, danas, onaj ko je odgovoran za sve to pregovara”
, kazao je Haradinaj.

“Sa ograničenom kontrolom vladavine zakona na teritoriji Kosova, sa organizovanim kriminalom koji je već postao deo naše vlade, onda sa pravom možemo reći da ulazak u pregovore pod ovim okolnostima oštetiće Kosovo i kosovski narod još više”
, navodi on.

Dijalogu sa Srbijom od početka se protivio pokret Samoopredeljenje. Šef parlamentarne grupe Samoopredeljenja Visar Ymeri kazao je da jedina rezolucija koja je trebala da se usvoji je ona koja traži prekid razgovora sa Srbijom.

Međutim, rezolucija je usvojena sa većinom glasova poslanika.

U rezoluciji se navodi da Skupština Kosova podržava dijalog između dve nezavisne i suverene države, Kosova i Srbije, o praktičnim pitanjima koja su u interesu poboljšanja života građana i unapređenja evropske agende obe države i region uopšte.

Takođe se kaže da će dijalog biti samo u vezi tehničkim pitanjima zajedničkog interesa. Rezolucija obavezuje Vladu Kosova da Skupštini dostavi osnovni dokument o dijalog u zakonskom roku.
XS
SM
MD
LG