Dostupni linkovi

Slike devedesetih i pretnje neistomišljenicima


Beograd, protest protiv nezavisnosti Kosova, 21. februar 2008

U Srbiji su od proglašenja nezavisnosti Kosova različitim napadima izloženi i oni koji ne dele stavove većine kada je reč o Kosovu. Organizacije za zaštitu ljudskih prava pozivaju srpske vlasti da hitno svim građanima obezbede ličnu slobodu i bezbednost.

U Srbiju se poslednjih dana vraćaju slike, događaji i fraze devedesetih. Poznati termini ‘strani plaćenici’ i ‘domaći izdajnici’, zbog kojih neki ljudi više nisu među živima, ponovo su u uporebi, a oni koji se takvima smatraju izloženi su verbalnim i fizičkim pretnjama i napadima.
Prostorije opozicione Liberalno demokratske partije, koja ne poržava državnu politiku o Kosovu, demolirane su u više gradova u Srbiji, a huligani su pokušali da napadnu i samog lidera stranke Čedomira Jovanovića, došavši do stana u kojem živi sa porodicom. Ova stranka zatražila je od tužilaštva da hitno reaguje zbog ovoga, ali i zbog sledeće izjave koju je, kako navodi funkcioner LDP-a Zoran Ostojić, tokom jedne večere izrekao ministar Velimir Ilić:
“Da Čedomir Jovanović može da bude srećan ako preživi mart, ali će to biti teško jer ćemo ga poslati ili će otići tamo gde je Đinđić do kraja nedelje.”
Velimir Ilić odbacuje optužbe:

“Nemam pojma o čemu on priča, ne znam ko mu preti ni šta se sa njim događa.”
U LDP-u pak navode da ostaju pri svojim tvrdnjama i očekuju rekaciju tužilaštva.
Na udaru dela medija i nekih političara poslednjih dana je i predsednica Fonda za Humanitrano pravo Nataša Kandić. Razlog je njeno prisustvovo na sednici Skupštine Kosova na kojoj je proglašena nezavisnost. Dan posle, na naslonim stranama pojedinih novina, osvanula je poruka "Nataša, žena koje nema", a socijalisti su počeli da prikupljaju potpise za njeno hapšenje:
“Ovo je najmanje što mogu da učinim toj osobi, toj spodobi ljudskoj.”
“To treba da se kazni dugogodišnjom robijom, i treba narod da je pljuje po ulicama, da sam mlađi ja bih je i istukao pa makar išao u zatvor zbog toga.”
“Imamo neprijatelja u našoj državi kojeg hlebom hranimo.”
Nataša Kandić kratko se za naš program osvrnula na inicijativu socijalista:
“Neki Dačić, koji je sve vreme bio u Miloševićevoj vlasti u vreme kada su činjeni zločini svuda, kada je zemlja dovedena do toga da bude bombardovana, po tome je ta partija poznata. Ali, zbilja, ne plašim se te partije i Dačića.”
Da na udaru nisu samo javne ličnosti, već svi oni koji misle drugačije svedoči i incident na tribini pod nazivom „Evropa nema alternativu“. Ovaj skup bio planiran na otvorenom, ali je zbog pretnji po bezbednost učesnika održan u beogradskom Medija centru. Pokazalo se da ni tu nije bezbedno. Predstavnici nacionalističkih organizacija, na čelu sa urednikom sajta „Srpski nacionalisti“, Nenadom Vukićevićem, žestoko su se verbalno sukobili sa profesorima Beogradskog univerziteta Srbijankom Turajlić i Ivom Viskovićem koji su zastupali stav da Srbija mora da nastavi put ka Evropi:
Vukićević: “Vi ovde podržavate ono što je Hitler radio, vi ovde urušavate međunarodni poredak koji je stvoren da se to ne bi ponovilo. Vi ovde podržavate Evropsku uniju koja krši međunarodno pravo, i za to ako vas nije sramota i za to da je u ovoj državi to dozvoljeno.”
Turajlić: “Vi ste diplomirali na Imperijal koledžu u Londonu i mislite da je to bilo jako dobro, ali ne znam iz kog razloga želite da sprečite one koji dolaze posle vas da diplomiraju na tom istom fakultetu.”
Visković: “Vi ste bili tamo, živeli ste, ništa vam to nije smetalo, otišli ste, a onda ođednom okrećete sve ostale protiv toga. Ja sam gledao dve scene koje su za mene paradigmatične kod ove grupe koja je razbijala. Onaj koji je bacao kamen na slovenačku ambasadu je bacio iz ruke konzervu Laškog piva, ne Beogradskog, nego Laškog. Postoji konfuzija u glavi nekih ljudi, i ja molim da se o tome razgovara.”
Organizatori tribine ukazali su na to da je upravo zbog poruka sa sajta Srpskih nacionalista otkazan planirani protest na otvorenom:
“Na forumu je opisivano kako se prave molotovljevi kokteli, kojom taktikom treba da se bacaju u masu, oko mase da bi oni bili, kako se tamo navodi, demolirani.”

Da li je opravdano mišljenje dela javnosti u Srbiji, koji je ovih dana na meti napada, da je do ovakve situacije doveo stav države, uz pozive na nacionalno jednistvo i optužbe na račun SAD i EU. Podsećamo šta je po proglašenju nezavisnosti Kosova izajvio srpski premijer Vojislav Koštunice, a kako je na to tokom skupštinske rasprave o Kosovu odgovorio lider vojvođanske Lige socijaldemokrata Nenad Čanak:

Koštunica: “SAD su, stavljajući nasilje iznad načela međunarodnog prava, primenom slepe sile naterale Evropsku uniju da pogazi principe na kojima počiva EU.”
Čanak: “Usledilo je vandalizovanje objekata SAD i Ambasade Slovenije, kao predsedavajuće EU. Da li je gospodine predsedniče Vlade to način na koji se pokaže prstom na neistomišljenika? Šta da radimo ako počnete da prozivate poimence? Sa kog prozora da očekujem metak?”

No, možda je i ovo demokratija. Za ministra Velimira Ilića divljanje huligana na ulicama gradova svakako jeste:

“Nama su stranci razbili državu, a mi smo njima nekoliko prozora na ambasadama. To je normalno. I to moraju očekivati da nauče šta je demokratija. I to razbijanje prozora je demokratsko.”

Beogradski centar za ljudska prava upozorava da poslednjih dana neprestano traje masovno kršenje osnovnih ljudskih prava građana za koje samozvani zaštitnici nacionalnih interesa procenjuju da treba da budu žrtve besa i bezakonja. I organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešnal" pozivala je srpske vlasti, posebno premijera Vojislava Koštunicu i predsednika Borisa Tadića, da hitno osude napade na aktiviste organizacija za ljudska prava.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG