Dostupni linkovi

Naredne nedelje izjašnjenje suda o optužnici za trgovinu organima


Sud u Prištini
Sud u Prištini
Predstavnici Okružnog suda u Prištini rekli su u petak da će se sledeće nedelje odrediti termin za sednicu u cilju potvrđivanja optužnice podignute protiv sedam osoba, od kojih su petoro Kosovari, za krijumčarenje ljudskim organima, organizovani kriminal, nezakonito vršenje medicinskih delatnosti i zloupotrebu službene dužnosti.

Ovo sledi nakon što je agencija Asošijejted pres objavila imena optuženih koji su učestvovali u ovim radnjama.

Misija EULEX-a na Kosovu nije htela da komentariše dalji napredak istrage kao ni proceduru za podizanje optužnice.

Zvaničnici ove misije izrazili su uverenje da će Okružni sud u Prištini u bliskoj budućnosti odrediti rok za potvrđivanje optužnice protiv sedmorice optuženih za krijumčarenje ljudskim organima, organizovani kriminal, nezakonito vršenje medicinskih delatnosti i zloupotrebu službene nadležnosti.

Portparolka EULEX-a Kristina Herodes, nije htela da govori o određenom vremenskom roku za potvrđivanje optužnice, ističući da će o tome odlučiti Okružni sud u Prištini.

"Okružni sud u Prištini treba da odredi vreme. Može se desiti u bliskoj budućnosti, ali ne bih da dajem neki vremenski rok za sada”, kazala je Herodes.

Prioritet suda


U međuvremenu, predsednik Okružnog suda Prištine Isak Ademi izjavio je za RSE da ovaj slučaj predstavlja prioritet rada Okružnog suda.

“Poduzećemo sve aktivnosti pošto je priroda slučaja takva, i to će biti odmah. Priroda slučaja nam nalaže da ovo bude prioritet”, kazao je Ademi.

Inače, agencija Asošijejted pres izvestila je da je imala uvid u optužnicu u kojoj tužilac Jonathan Ratel kaže da je “organizovana kriminalna grupa trgovala sa ljudima na Kosovu, u cilju otklanjanja organa, uključujući i bubrege, radi transplatacije drugim osobama”.

Od sedmorice osumnjičenih, petorica su kosovski državljani, jedan je turski a jedan je državljanin Izraela.

Petorica osumnjičeni, kako navodi AP, među kojima je i hirurg Lutfi Dervishi, njegov sin, Arban Dervishi, dva doktora, Sokol Hajdini i Driton Jilta, i bivši visoki zvaničnik Ministarstva zdravlja, Ilir Rrecaj, optuženi su po pet tačaka, od trgovine ljudima do izvođenja nezakonitih zdravstvenih aktivnosti i zloupotrebe položaja, navodi AP.

Kontaktiran od strane RSE, Rrecaj nije hteo da govori o optužnici koja je podignuta protiv njega.

Optužnica je podignuta od strane Specijalnog tužilaštva Kosova, 15. oktobra ove godine, i podneta je Okružnom sudu u Prištini.

Krijumčarenje organima na međunarodnom nivou povezano je sa klinikom MEDICUS u Prištini. Ovaj predmet su pokrenuli kosovski i UNMIK policajci u novembru 2008. godine.
XS
SM
MD
LG