Dostupni linkovi

Četvorica Srba uhapšeni zbog ratnih zločina


Pripadnici Euleksa uhapsili su četvoricu Srba iz okoline Novog Brda zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad Albancima tokom rata na Kosovu, 1999. godine. Peta osoba je uhapšena zbog opstrukcije. U znak revolta zbog hapšenja sunarodnika protestovali su meštani sela Bostane.

Operaciju hapšenja osumnjičenih za ratne zločine, sprovedenu jutros oko 6 sati u regionu Gnjilana, u Novom Brdu, vodila je misija Euleks u saradnji sa Kforom i Kosovskom policijom. Portparolka Euleksa Karin Limdal izjavila je da je policija Euleksa uhapsila četiri kosovska Srbina pod sumnjom da su počinila ratne zločine.

“Euleks policija, podržana od strane Kosovske policije i Kfora, uhapsila je četiri kosovska Srbina pod sumnjom da su počinila ratne zločine. Hapšenje je naložio tužilac Euleksa pod čijom nadležnosti se istraga nastavlja”
, kaže portparolka Euleksa.

Peta osoba je uhapšena zbog, kako kaže Limdal, ometanja policije pri izvršenju zadatka. Inače, ovo je sve što se trenutno može čuti iz Euleksa u vezi današnjeg hapšenja.

Uhapšeni su Svetlana Stojanović iz sela Bostane, Dobrivoje Trajkovića iz Plavca, Slobodan i Srećko Martinović takođe iz Plavca, kao i Srđan Filić iz Jasenovika, svi iz opštine Novo Brdo.


Protest meštana Bostane


Posle akcije Euleksa oko 100 meštana sela Bostane mirno je protestovalo. Prema rečima portparola policije za region Gnjilana Ismeta Hašaniija meštani su uredno prijavili protest, koji je trajao gotovo sat vremena.

“Policija u Novom Brdu je izvestila da je više Srba u znak nezadovoljstva zbog današnjih hapšenja i pretresa protestovalo u selu Bostane. Sve je proteklo mirno, bez ijednog incidenta”, kazao je Hašani.

Načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić je prisustvovao protestu.

“Oni smatraju da njihovi meštani nisu krivi i tražili su neka dodatna pojašnjenja, međutim, nisam primetio da je neko od strane Euleksa ili ko je već odgovoran, preneo tu informaciju porodicama uhapšenih. Ove osobe već deset, jedanaest godina, posle 1999. godine rade, čak su radili i u pojedinim organizacijama kao što su UNHCR i Kosovska policijska služba i ovo hapšenje je zaista, kako oni kažu, kako oni smatraju indikativno, odnosno zaista vrlo sumnjivo”.

U međuvremenu mnogi predstavnici kosovskih Srba su kritikovali Euleks zbog današnjeg hapšenja Srba. Srpsko nacionalno veće Kosova je ocenilo da se radi o ‘brutalnom hapšenju petoro Srba iz opštine Novo Brdo’.


Ivanović: Hapšenje politički motivisano


Predstavnici srpskog Ministarstva za Kosovo oštro su osudili hapšenje kosovskih Srba, koji su osumnjičeni za ratni zločin. Oni traže od Euleksa da "jasno
predoči dokaze" na osnovu kojih su uhapšeni.

"Dosadašnja praksa pokazuje da je Kosovska policijska služba Srbe hapsila i sumnjičila za ratne zločine na osnovu lažnih dojava, bez dokaza, a posle izvesnog vremena, oni su puštani na slobodu. Takva neosnovana hapšenja dolivala su samo ulje na vatru na ionako težak položaj Srba na Kosmetu", navodi se u izjavi ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića.

Državni sekretar u Ministarstvu Oliver Ivanović ocenjuje u izjavi za RSE da je hapšenje Srba politički motivisano.

„Još jedno hapšenje Srbina, to jest grupe Srba sa veoma sumnjivom, nekredibilnom optužnicom za ratne zločin, pokazuje zapravo da i ova Eulex misija vrlo često poteže za takvim nekakvim sredstvom – hapšenjem Srba“, kaže Ivanović i dodaje:

„Istovremeno ne pokazuju ni malo entuzijazma da hapse nekoga ko pripada većinskom stanovništvu. Valjda bi po logici stvari, svi oni proterani Srbi i sve one uništene kuće ubijenih Srba 1999. godine, zaslužuju jednaku pažnju. Za očekivanje je da pre i lakše hapse nekog Albanca za ratne zločine nad Srbima.“

Ivanović očekuje da će EULEX dostaviti vlatima u Beogradu dokaze na osnovu kojih su Srbi uhapšeni.
XS
SM
MD
LG